Nuorille oma paikka kauppakeskuksen lähelle – Oulu hakee yli kahta miljoonaa euroa seksuaalirikosten ehkäisemiseen - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Nuorille oma paikka kauppakeskuksen lähelle – Oulu hakee yli kahta miljoonaa euroa seksuaalirikosten ehkäisemiseen

Nuorten parissa työskentelevät halutaan koota samaan kohtaamispaikkaan kauppakeskus Valkean lähelle.

Ouluun suunnitellaan uudenlaista kohtaamispaikkaa nuorille. Sille etsitään paikkaa sieltä missä nuoret liikkuvat eli kauppakeskus Valkean välittömästä läheisyydestä.

7.2.2019 13:31

Oulussa tuli joulukuussa 2018 ilmi alaikäisiin tyttöihin kohdistuneiden seksuaalirikosten sarja. Asia herätti valtakunnallista huomiota ja Oululle luvattiin ministeriöistä rahoitusta seksuaalirikosten ehkäisyyn.

Oulu hakee nyt rahoitusta useisiin hankkeisiin yhteensä yli 2,3 miljoonan euron edestä. Tukihakemus lähetettiin ministeriöihin torstaina. Sen käsittelyaikataulusta ei ole tietoa.

Ministeriön myöntämällä summalla Oulussa aiotaan muun muassa tukea vanhempia kasvatustyössä, ehkäistä sekä kantasuomalaisten että maahanmuuttajien tekemiä seksuaalirikoksia ja käynnistää uudenlaista nuorisotyötä sinne missä nuoret liikkuvat.

Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kertoo, että nuoria aiotaan kohdata keskustassa nimenomaan siellä missä he liikkuvat.

– Kauppakeskus Valkean läheisyydestä olemme kartoittaneet tiloja nuorten kohtaamispaikkaa varten. Siellä on tyhjiä tiloja tarjolla ihan kauppakeskuksen oven suussa. Jos nuoret viihtyvät ja haluavat viettää aikaansa siellä, niin sinnehän meidänkin pitää mennä, Ylitalo-Katajisto huomauttaa.

Nuorten kohtaamispaikassa toimivat nuorten parissa työskentelevät kaupungin eri toimijat kuten nuoriso-, mielenterveys- ja päihdepalvelut, seurakunnat ja järjestöt. Uusi toimintamalli suunnitellaan yhdessä nuorten ja eri toimijoiden kanssa. Toimintaan kuuluu seksuaaliterveysneuvonta sekä nuorten kohtaaminen verkossa. Nuoria aktivoidaan kehittämään ratkaisuja somen turvalliseen käyttöön.

Ministeriön myöntämiä varoja on tarkoitus osoittaa myös vanhemmuuden tukemiseen lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksessa. Tavoitteena on rakentaa yhteisiin sopimuksiin perustuva malli seksuaalirikosten ehkäisemiseksi.

– Vanhemmat ja alueen toimijat sopivat yhdessä, millaisia sitoumuksia ja tekoja tarvitaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamiseksi. Keskeisin lasta ja nuorta seksuaalirikoksilta suojaava tekijä on ymmärtävä ja huomaava vanhemman huolenpito, Ylitalo-Katajisto sanoo.

Lasten ja nuorten parissa työskenteleville järjestetään myös koulutusta seksuaalirikosten tunnistamiseksi ja niihin puuttumiseksi. Seksuaalirikosten uhrien kanssa työskenteleville järjestetään ammatillista lisäkoulutusta auttamistyön tukemiseksi.

Seksuaalirikoksiin syyllistymistä ehkäistään vahvistamalla monialaista viranomaisyhteistyötä ja tehostamalla kotouttamista tukevia toimia. Toimilla pyritään ehkäisemään sekä kantasuomaisten että maahanmuuttajien tekemiä seksuaalirikoksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?