Vankilat täynnä, tulkkeja liian vähän – seksuaalirikosjutut ruuhkauttavat Oulun käräjäoikeutta - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Vankilat täynnä, tulkkeja liian vähän – seksuaalirikosjutut ruuhkauttavat Oulun käräjäoikeutta

Vangitsemiset ovat työllistäneet Oulun käräjäoikeutta viime marraskuusta lähtien tavallista enemmän.

Julkaistu: 31.1.2019 7:30

Oulun käräjäoikeuden määräyksellä on vangittuna nelisenkymmentä epäiltyä. Vankimäärä on nyt vuosikymmenen korkein.

Alaikäisiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin liittyvät vangitsemiset ja niiden käsittely ovat ruuhkauttaneet Oulun käräjäoikeutta. Vangitsemiskäsittelyjä hankaloittavat myös tulkkien vähyys sekä poliisivankiloiden ja istuntopaikan väliset tekniset ongelmat.

Tällä hetkellä Oulun käräjäoikeuden määräyksellä on vangittuna nelisenkymmentä henkilöä. Luku sisältää myös muut kuin julkisuudessa olleet, epäillyistä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista vangitut. Tavanomaisempi vankimäärä olisi noin 25 vankia.

Vangitulla on oikeus saattaa vangitsemisensa edellytykset kahden viikon välein käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Noin puolessa kaikista vangitsemiskäsittelyistä on tulkin tarve.

Pakkokeino-osaston johtaja, käräjätuomari Heikki Juntunen Oulun käräjäoikeudesta kertoo, että etenkin harvinaisten kielten tulkkeja on valitettavan vähän tarpeeseen nähden.

– Se vaikeuttaa vangitsemiskäsittelyjen aikatauluttamista. Lähes aina tulkki on kuitenkin järjestynyt lain vaatimassa määräajassa. Viimeisen puolen vuoden aikana vangitsemiskäsittelyä on pari kertaa jouduttu lykkäämään, kun tulkkia ei ole järjestynyt määräajassa. Laki mahdollistaa enintään kolmen päivän lykkäämisen, Juntunen sanoo.

Tulkki pyritään ensisijaisesti saamaan paikan päälle istuntosaliin. Oulussa vangitsemiset käsitellään pakkokeinosalissa Ratakadulla. Jos tämä ei onnistu, tulkki tekee työnsä riittävät tietosuojaedellytykset täyttävän videoyhteyden välityksellä.

– Koska vangitsemisasiat tulevat lain säännöksistä johtuen hyvinkin pikaisella aikataululla käsittelyyn, esimerkiksi Etelä-Suomessa sijaitsevan tulkin ei välttämättä ole mahdollista mennä käräjäoikeuden osoittaman, viranomaisen käytössä olevan videolaitteen ääreen, Juntunen selvittää.

Epäillyt ovat useimmiten läsnä Oulun vangitsemisistunnossa videon välityksellä poliisivankilasta.

Oulussa onkin jouduttu käyttämään usein puhelintulkkausta kaiutinpuheluna. Äänentoisto ei ole aina paras mahdollinen.

– Kun samanaikaisesti muut asianosaiset osallistuvat videoyhteydellä, äänentoisto ei ole riittävän hyvä. Asia on ratkaistu esimerkiksi siten, että kaikki liittyvät samaan puhelinneuvotteluun, ja vain kuva välitetään videoyhteyden kautta.

Vangitsemiskäsittelyt hoidetaan pääsääntöisesti videoyhteydellä. Useimmiten vain puheenjohtaja on salissa, muut osallistuvat videoyhteyden päässä. Videoyhteyden kanssa ei Juntusen mukaan ole ollut yleensä ongelmia.

– Videoyhteyksiäkin on useita käytössä, joten vangitsemiskäsittelyjä voidaan kiirepäivinä istua yhtä aikaa kahden tuomarin toimesta eri saleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?