Oulun seutu

Hollantilaisalus törmäsi jäänmurtaja Kontioon – molemmat alukset jo turvallisesti satamassa

Julkaistu:

Hollantilainen rahtialus törmäsi jäänmurtaja Kontion perään Oulun sisääntuloväylällä tiistaiaamuna.
Hollantilainen kuivarahtialus Solide on kiinnittynyt Oulun satamaan reikä keulassaan. Alus törmäsi aamulla klo 10 jälkeen jäänmurtaja Kontion perään. Aluksessa oli tapahtumahetkellä 14 ihmistä.

Törmäyksessä Kontion perähaarukka säilyi vahingoittumatta, mutta rahtialukseen tuli reikä. Viestintäpäällikkö Eero Hokkanen jäänmurtajapalveluista vastaavasta Arctia Oy:stä sanoo, että törmäykset ovat pohjoisen talviolosuhteissa varsin tavallisia kovien jääolosuhteiden aikaan.

Hokkasen mukaan tapahtumasta ei aiheutunut vaaraa ympäristölle tai ihmisille.

– Tämänkaltaiset tapahtumat ovat ikäviä, mutta johtuen merialueiden jäätymisestä ja jäänmurron välttämättömyydestä riskit tällaisiin Suomessa ovat talvisin suuremmat. Vastaavia tapauksia tulee toisinaan talvella siitä huolimatta, että turvallisuus on olosuhteet huomioiden varsin korkealla tasolla. Kontion perään ajanut alus ei ollut vaarassa, eikä keulaan kohdistunut vaurio aiheuttanut vaaraa öljyvuodoille tai ihmisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virpiniemen merivartioaseman henkilökunta on paikalla Oulun satamassa tutkimassa alusta. Meripelastusjohtaja Jani Salokannel Turun Meripelastuskeskuksesta kertoo, että aamuisessa tapahtumassa oli kyseessä hälytystilanne. Meripelastuslaissa onnettomuuksia käsitellään kolmiportaisen järjestelmän mukaisesti epävarmuutena, hälytystilanteena tai hätätilanteena.

– Hälytystilanteet eivät ole kovin yleisiä. Niitä tapahtuu vuodessa keskimäärin yksi tai kaksi, Salokannel toteaa.

145 metrinen hollantilaisalus Solide on vuonna 2006 valmistunut kuivarahtilaiva. Kontio puolestaan on 95-metrinen Wärtsilän Helsingin telakalta vuonna 1987 valmistunut jäänmurtaja.