IS Oulussa – Pääministeri Sipilä, miksi rikokset tapahtuivat juuri Oulussa, ja missä on menty vikaan? ”Tapauksia on pidemmältä aikaväliltä”

Oulun poliisi tutkii tällä hetkellä yhdeksää epäiltyä seksuaalirikosta, joissa kaikissa uhreina on ollut alaikäinen tyttö. Sisäministeri Kai Mykkänen ja pääministeri Juha Sipilä tuomitsevat teot.

| Päivitetty

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) tapasivat Oulun kaupungin johtoa kaupungissa tutkittavien seksuaalirikosten takia.

Oulun poliisilla on tutkittavana kaikkiaan yhdeksän eri seksuaalirikoshaaraa, joissa kaikki uhrit ovat alaikäisiä tyttöjä. Nuorin uhreista on tiettävästi 12-vuotias.

Sisäministeri Kai Mykkänen ja pääministeri Juha Sipilä tuomitsevat teot.

– Nämä ovat raukkamaisia tekoja, joita täällä on valitettavasti jouduttu kokemaan, Mykkänen sanoi medialle Oulussa.

– Lähtökohta on se, etteivät tällaiset rikokset kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan, Sipilä sanoi toimittajille.

Mykkäsen mukaan hallitus on valmis antamaan tukea kriisiapuun Oulun kaupungille.

Mykkäsen mukaan Suomeen tuleville turvapaikanhakijoille pitää tehdä selväksi, että täällä koskemattomuus on perusarvo, ja sen loukkaamisesta joutuu tuomiolle.

– Tekijät pitää saada kiinni ja vastuuseen, Mykkänen kertoi.

  • Alla olevalla videolla sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi Oulun seksuaalirikosepäilyjä.

Oulussa on viime kuukausina paljastunut useita tällaisia tapauksia. Pääministeri Sipilä, miksi juuri Oulussa ja missä on menty vikaan?

– Kuulin, että näitä tapauksia on pidemmältä aikaväliltä, poliisi ei näitä tietenkään tutkinnallisista syistä ei ihan tarkkaan kerro. Mitenkään poikkeuksellisesta määrästä ei nyt puhuta, pääministeri vastasi IS:lle.

– Joka ikinen tämmöinen tapaus on liikaa, Sipilä myönsi.

– Suomessa tapahtuu alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia viisi kappaletta päivässä keskimäärin, katsoin tilastot kolme vuotta taaksepäin. Ja joka ikinen niistä on liikaa.

Mykkäsen mukaan siihen on monia syitä, minkä takia nimenomaisesti Oulussa on nyt tullut esille monta epäiltyä seksuaalirikosta. Hän nostaa esimerkiksi sen esille, että Oulussa asuu paljon peruskouluikäisiä nuoria. Hänen mukaansa yhteisö myös havaitsee väärinkäytökset, ja ilmoittaa niistä herkästi poliisille.

– Poliisi on tehnyt poikkeuksellisen hyvää työtä, Mykkänen totesi.

Myös Sipilä korostaa sitä, että asioista on syytä puhua avoimesti. Hänen mukaansa Oulussa eri viranomaiset ovat tehneet hyvää työtä asioiden selvittämiseksi ja nuorten tukemiseksi.

– Minulla on luottavainen olo niistä toimista, joita Oulussa on tehty, Sipilä selvitti.

Sipilä sanoo, että eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomioiden koventaminen.

Hänen mukaansa hallitus ei aio nyt kuitenkaan järjestää varsinaista hätäkokousta Oulun tapausten takia. Sipilän mukaan hallitustrio on tänään lauantainakin ollut puhelinyhteydessä Oulun tapahtumien takia.

Sipilä pitää sitä selvänä, että maahanmuutosta tulee iso teema tämän vuoden eduskuntavaaleissa ilmastonmuutoksen ohella.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Oulussa viime vuoden aikana. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä raiskaus, raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Osa epäillyistä tekijöistä on Suomessa turvapaikanhakijana tai pakolaisstatuksella. Osa on jo saanut Suomen kansalaisuuden.

Epäiltyjä on ainakin yli kymmenen, ja iso osa heistä on tai on ollut vangittuina. Nuorimmat epäillyt ovat alle 18-vuotiaita. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?