Kommentti: Oulusta tuli Pohjolan seksuaalirikoskaupunki – milloin hallitus kokoontuu hätäistuntoon?

Hallitus kokoontui hätäistuntoon, kun Kempeleessä eli pääministeri Juha Sipilän kotikunnassa sattui seksuaalirikos marraskuussa 2015. Miksei nyt? kysyy toimittaja Mirja Rintala.

11.1.2019 21:37

Olen työskennellyt yli 30 vuotta pohjoisessa toimittajana, mutta koskaan ennen en ole ahdistunut kirjoittamisesta niin paljon kuin nyt.

Kun muutin Lapista kymmenen vuotta sitten Ouluun, pidin kaupunkia sopivan kokoisena ja mukavan rauhallisena. Oulu ei ole muita suomalaiskaupunkeja kummempi, mutta sijaitsee tarpeeksi pohjoisessa. Helsinkiin on junalla 680 kilometriä, ja se on hyvä.

Nyt minusta tuntuu, että asun pahamaineisessa rikoskaupungissa, josta ei uutisoida muuta kuin murhia, tappoja ja seksuaalirikoksia. Siltä se on viimeisen kahden kuukauden aikana tuntunut. Pohjolan valkeasta kaupungista on tullut, jos ei aivan musta, niin ainakin tummanharmaa.

Alaikäisiin kohdistuva seksuaalirikosvyyhti alkoi purkautua Oulussa marras-joulukuun vaihteessa ja uusia tapauksia näyttää tulevan ilmi vielä lisää. Yhteistä niille on uhrien alaikäisyys ja epäiltyjen tekijöiden ulkomaalaistausta. Kammottavia epäilyjä, joista on hirveää kirjoittaa.

Joku haastateltava muistutti, että hallitus kokoontui hätäistuntoon, kun Kempeleessä eli pääministeri Juha Sipilän (kesk) kotikunnassa sattui seksuaalirikos marraskuussa 2015. Alaikäinen turvapaikanhakija raiskasi tuolloin 14-vuotiaan tytön Kempeleen Asemantiellä.

Sipilän lisäksi hätäkokoukseen osallistuivat oikeusministeri ja sisäministeri. Tavoitteena oli selvittää mahdollisimman pian, pitääkö lakeja muuttaa. No, muutettiinko niitä?

Mikseivät Oulun rikosepäilyt ole saaneet hallitusta kokoontumaan hätäistuntoon? Kyseessä on kuitenkin jo valtakunnallisestikin ajateltuna laaja ja iljettävä rikosvyyhti.

Luulenpa, että hallituksen hätäkokous alkaa olla lähellä, sillä puolueiden kannatusmittausten tulokset näyttävät keskustalle laskua ja perussuomalaisille nousua. Taustalla ovat Oulun ja Arabianrannan tapahtumat. Moni Oulun keskustassa tehtyyn kiertokyselyyn osallistuneesta kertoi, että viimeaikaiset tapahtumat ovat saanet mielipiteet muuttumaan maahanmuuton suhteen. Hallitukselle tulee hätä.

Alaikäisten tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö on niin tunteita herättävä asia, että kyyniselle toimittajallekin tulee haastatteluja tehdessä painava tunne rintaan. Kun äiti herkistyy gallupin aikana melkein kyyneliin, toimittajankin on vaikea pysyä objektiivisena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?