Uudet seksuaalirikosepäilyt vetivät oululaiset järkytyksestä sanattomiksi: ”Yllättikö tämä vielä jonkun?”

Oulun poliisi on käynnistänyt esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin tyttöihin. Teot ovat tapahtuneet viime kesänä.

11.1.2019 20:09

Poliisin perjantaina julkaisemat seksuaalirikosepäilyuutiset otettiin Oulun kaduilla vastaan järkytyksen ja kauhun sekaisin tuntein. Rotuaarilla ja kauppakeskus Valkeassa elämä jatkui tavalliseen tahtiin, mutta osa ihmisistä uumoili pettymyksen näkyvän vielä viikonlopun aikana jonkinlaisina tunteenpurkauksina.

Kauppakeskuksen läpi kulkevalla Kesäkadulla kokoontuivat nuoret ja maahanmuuttajat entiseen malliin. Walkersin nuorisotyöntekijät ilmestyvät paikalle juttelemaan nuorille.

– Täällä on perjantai-illaksi aika rauhallista. Olemme paikalla iltakymmeneen saakka Hallituskadun tiloissa ja välillä jalkaudumme kaduille. Nuorten kanssa puhumme kaikista ajankohtaisista asioista, kertoo Walkers-toimintavastaava Perttu Kemppainen.

Oulun seksuaalirikosvyyhtiin kuului aiemmin viisi erillistä tapausta. Laajimmassa tapauksessa epäiltyjä on kahdeksan, heistä seitsemän on vangittu. Neljässä muussa tapauksessa tekijöitä on ollut yksi. Kaikki uhrit ovat alaikäisiä suomalaistyttöjä ja epäillyt tekijät täysi-ikäisiä maahanmuuttajataustaisia miehiä.

Kaikki IS:n haastattelemat oululaiset eivät osanneet pukea turhautumisen ja kauhun tunteitaan sanoiksi. Monet eivät halunneet kertoa omalla kasvoillaan ja nimellään seksuaalirikostapausten herättämistä ajatuksista.

Aki Moilanen

Rotuaarilla liikkunut Aki Moilanen on pettynyt nykypoliitikkoihin. Hän osoittaa syyttävällä sormella hallituspuolueita ja etenkin kokoomusta.

– Holtiton maahanmuuttopolitiikka on johtanut tällaiseen tilanteeseen. Monen ihmisen mielipiteet maahanmuutosta ovat Oulun tapahtumien myötä muuttuneet, hän arvioi.

Moilanen on matkustellut paljon Lähi-idässä. Hänen mielestään Suomessa on nähtävillä samanlaista kehitystä kuin siellä.

– Ihmisillä ei ole töitä eikä opiskelupaikkoja, heillä ei ole oikeastaan mitään. Siihen lisäksi vielä kulttuurierot, niin soppa on valmis, Moilanen toteaa.

Myös oululainen Patrik kertoo, että monet tutut ovat muuttaneet suhtautumistaan maahanmuuttoon Oulun tapahtumien vuoksi.

– Tämä on vaikea asia. Minullakin on maahanmuuttajakavereita ja olen nähnyt asian negatiiviset puolet jo aikaisemmin, hän sanoo.

 

Ella Pietilä ja Marjo Puhakka ovat juuri keskustassa kävellessään keskustelleet ilmi tulleista uusista seksuaalirikostapauksista. Tunteet ovat pinnassa ja itku lähellä.

– Vanhempien pitäisi keskustella enemmän lastensa kanssa ja kysyä heiltä mitä kuuluu. Olen painottanut omalle tyttärelleni, että aina pitää tulla keskustasta kotiin, vaikka sitten viimeisillä pennosilla, Puhakka sanoo.

Pietilän mukaan nuoret eivät osaa avautua vanhemmilleen joutuessaan vaikeisiin tilanteisiin ja siksi on tärkeää, että vanhemmat kuuntelevat ja kyselevät.

– Pitää muistaa yksilön vastuu. Jokaisella on aivot päässä ja niitä pitää käyttää. Yksin kulkemista on vältettävä ja kaverista on pidettävä huolta, naiset ohjeistavat nuoria.

Ella Pietilä ja Marjo Puhakka.

Valkean kesäkadun penkillä istuva Pipsa on pettynyt poliitikkoihin ja valtaa pitäviin.

– Nyt on ikävä tunnelma ja ikäviä uutisia. Terveisiä vaan niille päättäjille, jotka ovat sallineet nykymuotoisen maahanmuuton. Yllättikö tämä vielä jonkun? Sitä saa mitä tilaa, Pipsa sanailee.

Pipsa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?