Oulun seutu

Syyttäjä: Yrityksessä vallitsi pelon ilmapiiri – toimitusjohtaja takoi ryhtiä työntekijöihin nyrkeillä ja sorkkaraudalla, vakavin pahoinpitely tapahtui kesällä 2016

Julkaistu:

Syyttäjän mukaan työntekijöitä kuritettiin jopa sorkkaraudalla ja puisilla astaloilla.
Syyttäjän mukaan sanomalehden jakeluyhtiötä Pohjois-Pohjanmaalla pyörittänyt toimitusjohtaja antoi työntekijöilleen palautetta tehdystä työstä säännöllisesti nyrkiniskuin ja avokämmenellä läpsimällä. Välillä työntekijöitä kuritettiin syyttäjän mukaan jopa sorkkaraudalla ja puisilla astaloilla. Yrityksessä kerrotaan vallinneen kammottava pelon ja väkivallan ilmapiiri.

Kun asiakkaat valittivat jääneensä ilman lehteä, niin nuoret työntekijät joutuivat syyttäjän mukaan kiukunpurkausten kohteeksi. Syytteen mukaan kaikkiaan viisi miespuolista lehdenjakajaa sai tuntea kropassaan toimitusjohtajan vihat. Jopa viikoittain mies muistutti työntekijöitään avokämmenellä tai nyrkillä iskien siitä, miten hänen mielestään hommat tulisi hoitaa. Iskuja sateli siinä vaiheessa, kun pahasti kangerrelleesta jakelutoiminnasta tuli palautetta.

Pahoinpitelyistä vakavin tapahtui syyttäjän mukaan loppukesästä 2016. Syyttäjän näkemyksen mukaan keski-ikäinen toimitusjohtaja pieksi yhden lehdenjakajista yrityksen toimitiloissa iskemällä häntä ensin metalliesineellä eri puolille vartaloa jatkaen tekoa sorkkaraudalla, jolla hän löi työntekijää pitkin selkää. Tämän jälkeen hän iski syytteen mukaan alaistaan vasaralla otsaan ja potki eri puolille vartaloa.

Toimitusjohtajan syytetään pakottaneen kyseisessä tapauksessa uhrin vaikenemaan tapauksesta. Mikäli asiasta poliisille kerrottaisiin, niin lisää kipua ja väkivaltaa olisi tiedossa. Toisen pahoinpitelemänsä lehdenjakajan kädet ja jalat hän uhkasi syyttäjän mukaan katkaista, mikäli tämä menisi kertomaan asiasta poliisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytteen mukaan toimitusjohtaja kävi kurittamassa samaa työntekijää myös tämän asunnolla. Kurittamisen yhteydessä työnantaja hakkasi alaistaan paistinpannulla niin, että paistinpannun varsi katkesi ja pannuun tuli lommo. Työntekijälle tuli eriasteisia vammoja päähän, selkään ja reiteen iskujen seurauksena. Yhtä lehdenjakajista mies oli syyttäjän mukaan kuristanut kurkusta neljään eri otteeseen niin, että tälle oli tullut hengitysvaikeuksia.

1980-luvulla syntynyt vastaaja oli uhannut myös syyttäjän mukaan tappaa henkilön, joka aiheuttaa hänen yhtiönsä kaatumisen. Mies toimii yhä yrittäjänä seudulla, mutta jakelutoimintaa hänen yhtiönsä ei enää harjoita.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeustuomiota törkeästä pahoinpitelystä, useista pahoinpitelyistä, kahdesta oikeudessa kuultavien uhkailemisesta ja työturvallisuusrikoksesta. Tekojen kerrotaan ajoittuneen vuosille 2015–2016. Jutussa tuomio annetaan myöhemmin. Sitä ennen oikeudessa tulee esiin vielä yksi pahoinpitely, jossa toimitusjohtaja on syytettynä.

Asiaa käsiteltiin Oulun käräjäoikeudessa.