Oulun seutu

Sipilän vaalipiirissä iso gallup-muutos – paikalliset eivät yllättyneet: ”Varmasti vaikuttavat puolueiden kannatuksiin”

Julkaistu:

Oululaiset eivät hämmästyneet puolueiden kannatusmittauksen tuloksista. Maahanmuuttokriittisyys tuo kannattajia.
Torstaina julkaistujen puolueiden kannatusmittausten tulokset olivat oululaisten mielestä odotusten mukaisia. Perussuomalaisten kannatuksen nousu ja keskustan laskusuuntaus on IS:n katugallupiin osallistuneiden mielestä seurausta loppuvuoden seksuaalirikoskohuista.

Kauppakeskus Valkeassa liikkunet ihmiset arvioivat mittaustulosten syyksi seksuaalirikosten lisäksi maahanmuuttokeskustelua ja pientuloisten huonoa kohtelua.


– Keskusta ei ole ollut enää aikoihin pientuloisten puolella, summaa tilanteen lyhyesti ja ytimekkäästi Tarja Keränen.

Oulussa loppuvuoden aikana paljastuneet alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt nousevat esiin lähes kaikissa galluphaastatteluissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ne ovat ikäviä uutisia ja varmasti vaikuttavat puolueiden kannatuksiin. Ne tulevat vaikuttamaan myös äänestyskäyttäytymiseen kevään vaaleissa. Jotkut poliitikot osaavat käyttää syntynyttä tilannetta hyväkseen, se ei tunnu kivalta, pahoittelee Kemistä Ouluun matkustanut pariskunta.


Oululainen Maija-Liisa Salo on kuunnellut korva tarkkana päivän mielipidemittaustuloksia. Hän kertoo seuraavansa kotimaan politiikkaa sen verran, että pysyy kärryillä tapahtumista.

– Hassulta tuntuu, jos rikosepäilyt vaikuttavat puolueiden kannatuksiin. Tulokset eivät ole pelkästään maahanmuuttoasioiden seurausta. Jos joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, niin toiset kääntävät selkänsä. Oppositiosta on hyvä huudella, Salo toteaa.

Hänen mielestään politiikasta on tullut liian raadollista.

– Sosiaalinen media vaikuttaa kaikkeen, siellä on aivan hirveitä kommentteja. Kuka enää uskaltaa lähteä mukaan politiikkaan, kun pitää kestää kaikenlaista. Minä en ainakaan lähtisi, Salo tuumaa.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän mittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus nousi joulukuussa, kun Oulussa uutisoitiin alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Vastaava piikki puolueen kannatukseen tuli joulun välipäivinä Helsingin Arabianrannan murhaepäilyn jälkeen. Sekä Oulun että Arabianrannan tekijöiksi epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Keskustan suosio on mittauksessa painunut 16,1 prosenttiin. Kannattajista on kadonnut etenkin miehiä ja oululaisia. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan puolueen kannatuksen lasku tulee kokonaan vanhan Oulun läänin eli pääministeri Juha Sipilän (kesk) vaalipiirin alueelta.


Kauppakeskuksen penkillä lämmittelemässä istuvat Richard Nyman ja Pasi Heikkinen pitävät raiskausepäilyitä suurimpana syynä keskustan kannatuksen vähenemiseen Pohjois-Pohjanmaalla.

– Keskusta ohenee ja perussuomalaisten kannatus nousee. Sipilän politiikka on ollut katteettomia lupauksia, Nyman arvioi.


Myös Ville Kiljander mainitsee maahanmuuttokriisin vaikuttavan puolueiden kannatuslukuihin Oulussa.

– Rikosepäilyt tulivat julki joulukuussa, kun mielipidemittausta on tehty. Ne saavat ihmisiä kääntymään persujen puoleen, hän sanoo.