Poliisi oikoo vääriä huhuja Oulun seksuaalirikoksista – nuorin uhreista on 12-vuotias

Oulun poliisi on lisännyt nuorten valistusta ja varoittelua käynnissä olevaan seksuaalirikostutkintaan liittyen. Päävastuu viestittelyn valvomisesta on silti huoltajilla.

3.1.2019 18:27

Poliisi on parin viikon aikana kuulustellut kaikkia seksuaalirikoksista epäiltyjä miehiä ainakin kerran, osaa useammin. Myös kaikkia uhreja on pystytty kuulemaan, heistäkin osaa useita kertoja.

– Ainoastaan Saksassa eilen kiinni jäänyttä ei ole vielä kuulusteltu. Tutkinta jatkuu tiiviillä esitutkinnalla, joka tarkoittaa pitkälti asianosaisten kuulusteluja ja muuta esitutkintatyötä, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Oulun seksuaalirikosvyyhtiin kuuluu viisi erillistä tapausta. Tutkintavankeudessa rikoksiin liittyen on nyt kymmenen henkilöä. Kaikki epäillyt ovat kuulusteluissa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin tai ainakin niihin rikosnimikkeisiin, joista heitä epäillään.

Laajimmassa tapauksessa epäiltyjä on kahdeksan, heistä seitsemän on vangittu. Neljässä muussa tapauksessa tekijöitä on ollut yksi. Kaikki uhrit ovat alaikäisiä suomalaistyttöjä ja epäillyt tekijät täysi-ikäisiä ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Kuulustelut eivät ole vaikuttaneet epäiltyjen saamiin syytteiden nimikkeisiin. Tekoja tutkitaan tapauksista riippuen pahoinpitelyinä, lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä, raiskauksina, törkeinä lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä tai törkeinä raiskauksina.

Alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat herättäneet Oulussa monenlaisia huhuja. Julkisuudessa on esiintynyt myös tapauksiin liittyviä vääriä tietoja. Markus Kiiskinen kommentoi IS:lle julkisuudessa liikkuvia tietoja.

Yksi seksuaalirikoksen uhreista on tehnyt itsemurhan.

– Tähän asiakokonaisuuteen liittyen poliisilla ei ole sellaista tietoa.

Yksi uhreista on 10-vuotias.

– Uhrit ovat 12–15 -vuotiaita.

Kaikki epäillyt miehet ovat turvapaikanhakijoita.

– Osa on, osa on pakolaisstatuksella ja osalla on Suomen kansalaisuus.

Epäillyt miehet ovat ottaneet tyttöihin yhteyttä sosiaalisen median kautta. Laajimman jutun epäillyt tunsivat toisensa entuudestaan.

– Niin sanotussa laajassa juttukokonaisuudessa epäillään, että kahdeksan epäiltyä miestä tunsivat toisensa. Rikoskokonaisuuksien välillä (5 kpl) tällaista tietoa ei ole. Myöskään uhrien tietoisuudesta toisistaan ei ole tietoa. Korostan että nämä ovat kaikki toisistaan erillisiä rikoksia, Kiiskinen huomauttaa.

Joulukuun alussa poliisi ilmaisi huolensa nuorten tyttöjen ja ulkomaalaistaustaisten miesten solmimista kontakteista sosiaalisessa mediassa. Poliisin läsnäoloa somessa ei ole kasvatettu, mutta valistusta ja varoittelua on lisätty.

– Asiaan liittyvää valistusta ja varoittelua on lisätty. Päävastuu asiassa on nuorilla, sekä heidän huoltajillaan ja vanhemmilla. Toivomme että asiasta käydään keskustelua kodeissa ja kouluissa, jotta vaaroilta vältyttäisiin, Kiiskinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?