Uutta tietoa Oulun seksuaalirikosepäillystä: Vahingossa vapaaksi päästetystä miehestä ei ollut tehty kansainvälistä etsintäkuulutusta

Saksassa kiinniotetusta ja vahingossa vapautetusta Oulun seksuaalirikosepäillystä ei ollut tehty kansainvälistä etsintäkuulutusta ennen hänen kiinnijäämistään Saksassa. Nyt miehestä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Oulun käräjäoikeus on vanginnut 25-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä.

18.12.2018 21:47

Oulun poliisi tiedotti tänään tiistaina, että Oulun seksuaalirikosvyyhdissä epäilty ja Saksassa kiinniotettu 25-vuotias mies on vahingossa vapautettu Saksassa.

Poliisitiedotteen mukaan maiden viranomaisten välisestä tietokatkoksesta johtuen henkilö oli ehditty vapauttaa Saksassa ennen kuin hänet saatiin siirrettyä Suomeen.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista sanoo, että Suomen poliisi sai tiedon Saksan päässä tapahtuneesta miehen vapauttamisesta viime viikolla.

Kiiskinen ei osaa paikallistaa sitä, missä kohtaa vahinko on päässyt käymään.

– Ei ole selvinnyt, että missä kohtaa tämä tiedonkulun katkos tai väärinymmärrys on tapahtunut. Se ei ole tiedossa.

– Kun ihmiset tässä toimivat, ja välillä tieto on selkeää, välillä vähemmän selkeää, niin näyttää olevan mahdollista, että myös tällaisia ei–toivottavia tapauksia väliin mahtuu. Tällaiset tiedonkulun katkokset ovat mahdollisia, mutta harvinaisia.

Kiiskisen mukaan yhteistyö saksalaisviranomaisten kanssa on sujunut muutoin hyvin.

Poliisin julkaisema kuva epäillystä.

Oulun poliisi kertoi viime viikon tiistaina saaneensa tiedon, että yksi Oulun seksuaalirikoksista epäillyistä miehistä oli otettu kiinni Saksassa. Aiemmin samana tiistaina Oulun poliisi oli julkaissut Suomessa kuvan ja tuntomerkit seksuaalirikoksesta epäillystä miehestä ja pyytänyt vihjeitä epäillyn tavoittamiseksi.

– En tiedä sitä syytä, että minkä takia ja millä perusteella tämä henkilö on ollut siellä Saksassa kiinni, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan kiinnioton syynä ei kuitenkaan ollut Oulun seksuaalirikostutkinta.

Kun mies otettiin Saksassa kiinni, ei epäillystä ollut vielä annettu kansainvälistä etsintäkuulutusta.

– Alussa sellaista (kansainvälistä etsintäkuulutusta) ei ollut, koska ei ollut mitään viitteitä siitä, että henkilö olisi poistunut maasta, Kiiskinen selittää.

Kansainvälinen etsintäkuulutus annettiin vasta sen jälkeen, kun epäilty päästettiin Saksassa vapaaksi.

Kiiskinen ei avaa sen tarkemmin, kuinka Suomen poliisi sai tiistaina nopeasti tiedon siitä, että mies oli Saksassa.

– Tieto tuli meille poliisin omista lähteistä. Siihen liittyy monenlainen tietojenvaihto.

Kiiskinen korostaa, että poliisissa tehdään koko ajan töitä sen eteen, että 25-vuotias epäilty tavoitetaan.

– Muun muassa tänään Oulun poliisilaitos ja krp ovat tehneet toimenpiteitä Saksan suuntaan tämän henkilön tavoittamiseksi.

– Peli ei ole niin sanotusti menetetty, vaan tältä osin tulee nyt vähän viivästystä tässä rikostutkintakokonaisuudessa. Olen luottavainen, että mies löytyy, Kiiskinen sanoo.

Oulun käräjäoikeus on vanginnut 25-vuotiaan maahanmuuttajamiehen poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen.

Miten tietojenvaihto Suomen ja ulkomaisten viranomaisten välillä toimii?

Rikoskomisario Teemu Aittamaa keskusrikospoliisista avaa Ilta-Sanomille kansainvälistä poliisiyhteistyötä Suomen ja ulkomaisten poliisiviranomaisten välillä.

Aittamaa korostaa, ettei ota kantaa Oulun seksuaalirikostutkintaan yksittäisenä tapauksena, vaan kommentoi kansainvälistä poliisin tietojenvaihtoa yleisellä tasolla.

Aittamaa sanoo, että kansainväliset etsintäkuulutukset ja niihin liittyvä tietojenvaihto Suomen ja toisen maan viranomaisten välillä on krp:n vastuulla.

– Jos kansainväliseen etsintäkuulutukseen liittyy tiedonvaihtoa, niin lähtökohtaisesti sen pitäisi mennä krp:n kautta.

Mitä jos Suomessa rikoksesta epäillystä henkilöstä ei ole tehty kansainvälistä etsintäkuulutusta, mutta henkilö jää muusta syystä kiinni ulkomailla. Minkä Suomen viranomaisen vastuulla tuolloin on tietojenvaihto toisen maan poliisin kanssa esimerkiksi epäillyn Suomeen siirtämisestä?

– Jos henkilö haluttaisiin Suomeen siirrettäväksi ja luovutettavaksi, niin kyllä lähtökohta on, että se tapahtuu krp:n kautta.

– Silloin kun on kysymys tällaisesta tiedonvaihdosta, niin kyllä se krp:n kautta pitäisi tapahtua. Ainakin siinä vaiheessa, kun tällaiselle kansainväliselle etsintäkuulutukselle tulisi tarve.

– Muun tiedonvaihdon suhteen on tietenkin mahdollista, että poliisipiirit ovat suoraan yhteydessä toisiinsa.

Eli mikäli ulkomaiselta viranomaiselta tulee tietoa kansainvälisesti etsintäkuulutetusta epäillystä, niin se tulee ensisijaisesti krp:lle?

– Joo, ja me luonnollisesti välitämme sen edelleen sille poliisipiirille, mikä henkilön on pyytänyt kuuluttamaan.

Miten Suomen viranomainen voi saada tiedon epäillyn kiinniotosta ulkomailla nopeasti, jos kansainvälistä etsintäkuulutusta ei ole tehty?

– Teoriatasolla on mahdollista, että erilaisia reittejä tietoa kulkee siitä huolimatta, että epäillystä ei olisi näissä virallisissa etsintäkuulutuskanavissa etsintäkuulutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?