Ulkomaalaisiin ja ulkomaalaisilta näyttäviin kohdistunut uhkaavaa käytöstä Oulussa – poliisilta julkinen vetoomus

Lapsiin kohdistuneet seksuaali- ja väkivaltarikokset herättävät voimakkaita tunteita Oulussa.

18.12.2018 11:19

Oulun poliisi kertoo tiistaina julkaistussa tiedotteessaan, että sen tietoon on tullut tapauksia, joissa ulkomaalaisiin ja ulkomaalaisilta näyttäviin ihmisiin on kohdistunut viime aikoina vihapuheita sekä asiatonta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä.

Rikosylikomisario Markus Kiiskisen mukaan Oulun poliisilla on tiedossa muutamia tällaisia tapauksia.

– Tietoomme on tullut myös sellaista, että ulkomaalaistaustaisten yhteisöissä on syntynyt pelkoa heidän turvallisuudestaan.

Poliisin tiedotteen mukaan asiatonta käyttäytymistä on tapahtunut, vaikka kyseessä on ollut esimerkiksi ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa.

– Kantaväestön taholta käyttäytyminen on ollut lisääntyvissä määrin uhkaavaa ja solvaavaa, jota on tapahtunut julkisilla paikoilla, Kiiskinen sanoo.

Oulun poliisilaitos tutkii tällä hetkellä yhteensä viittä alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta.

Aiemmin poliisilaitos on tiedottanut yhdestä laajemmasta kokonaisuudesta, jossa rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Lisäksi on tiedotettu myös kahdesta Oulun Tuirassa tapahtuneesta lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, josta toisen epäillään olevan törkeä.

Tällä hetkellä näistä rikoksista epäiltynä on vangittu kymmenen henkilöä.

Poliisi korostaa tiedotteessa, ettei kukaan Suomessa oleskeleva saa joutua aiheettomasti epäilyksenalaiseksi, pilkatuksi tai tuntea oloaan uhatuksi.

Poliisi vetoaa siihen, ettei se joutuisi selvittelemään viharikoksina tehtyjä rikoksia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä kohtaan vaan saisi käyttää senkin ajan törkeiden lapsiin kohdistuneiden rikosten tehokkaaseen tutkintaan.

– Toivottavasti tilanne ei mene siihen pisteeseen, että puolin ja toisin tulee konflikteja. Jäitä hattuun, Kiiskinen muistuttaa.

Poliisi toimii jatkossa tilanteen edellyttämällä tavalla. Kiiskisen mukaan valvontaa lisätään tarvittaessa esimerkiksi vastaanottokeskusten ympäristöissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?