Uhrin omaiset auttoivat Oulun seksuaalirikoksesta epäillyn kiinniotossa

Yksi epäilty saatiin poliisin mukaan kiinni uhrin omaisten avustuksella.

13.12.2018 21:25

Kahden oululaistytön epäillään joutuneen törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen uhriksi 17. marraskuuta Tuirassa. Oulun käräjäoikeus on vanginnut molempien tapausten epäillyt, mutta toinen heistä on myöhemmin vapautettu.

Toinen epäilty mies tavoitettiin Tuirasta uhrin omaisten avustuksella. Seksuaalirikosvyyhden tutkinnanjohtaja, ylikomisario Markus Kiiskinen vahvistaa Ilta-Sanomille, että mies otettiin kiinni Tuirasta tapahtumien jälkeen omaisten aktiivisuuden ansiosta.

– Voin vahvistaa sen, että epäilty saatiin kiinni hälytystehtävän kautta ja osittain omaisten avustuksella. Omaisilta saatiin apua ja se oli tässä tapauksessa ihan ok, mutta en silti suosittele kovin herkästi puuttumaan ihmisen koskemattomuuteen. Siihen tarvitaan aina lainmukainen peruste, Kiiskinen sanoo.

Asiasta uutisoi ensin Yle.

Poliisin näkökulmasta kiinniottotilanteisiin liittyy vaaratilanteita, joita kansalaiset eivät pysty ennakoimaan.

– Lähtökohtaisesti suosittelen aina ottamaan ensin poliisiin yhteyttä. Kansalaiset voivat avustaa ja välittää tietoja esimerkiksi etsintäkuulutetuista. Varsinaisen kiinniottamisen hoitaa poliisi. Kenttäkiinniottoihin ja oman käden oikeuksiin ei kannata lähteä, sillä voimankäyttötilanteissa on aina olemassa vahingon ja konfliktin vaara.

Tuiran kaksi tapausta ovat osa Oulua kuohuttanutta seksuaalirikosvyyhteä, johon liittyy myös yhden alaikäisen tytön kuukausia jatkunut hyväksikäyttöepäily. Käräjäoikeus on vanginnut siihen liittyen kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Viimeisin kahdeksasta epäillystä vangittiin poissaolevana, kun mies tavoitettiin Saksasta.

Lisäksi keskiviikkona nousi esille myös neljäs tapaus, uusi seksuaalirikosepäily, joka on tapahtunut 7. lokakuuta.

Lue lisää: Saksasta kiinni saatu seksuaalirikosepäily vangittiin poissaolevana – istunnossa nousi yllättäen esille yksi erillinen tapaus

Kyseiseen tapaukseen liittyen käräjäoikeus jatkoi ulkomaalaistaustaisen miehen vangitsemista. 43-vuotiasta miestä epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies vangittiin ensimmäisen kerran 24. lokakuuta.

Kansalainen voi ottaa epäillyn kiinni

Pakkokeinolaissa on säädetty yleisestä kiinniotto-oikeudesta, jonka perusteella yksityinen kansalainen voi tietyin edellytyksin ottaa kiinni rikoksentekijän.

Lain mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava. Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle.

Jos kiinniotettava yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämisen yhteydessä tekee vastarintaa tai pakenee, kiinniottaja saa käyttää sellaisia kiinniottamisen toimittamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen puolustettavina, kun otetaan huomioon rikoksen laatu, kiinniotettavan käyttäytyminen ja tilanne muutenkin.

Toisen henkeä tai terveyttä vaarantava hyökkäys voidaan pysäyttää siis kovemmin ottein kuin pelkkään omaisuuteen kohdistuvat, kuitenkin aina lievintä mahdollista keinoa käyttäen.

Lähde: poliisi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?