Naisten itsepuolustus- ja uhkatilannekoulutuksien osallistujamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Samassa tahdissa on kasvanut koulutuksen määrä.
Poliisihallituksen hyväksymä voimankäytönkouluttaja Janne Ahonen uhkatilannekoulutuksia järjestävästä XLNT Sportista kertoo, että vuosikymmenen alussa koulutuksia järjestettiin vuodessa yhteensä vain kaksi tai kolme. Vuoden 2018 aikana Ahonen on pitänyt jo yli 50 koulutusta.
– Viime viikolla Porvoossa järjestetyssä koulutuksessa oli mukana 74 osallistujaa. Näin suuria osallistujamääriä ei ollut 2010-2015 järjestetyillä itsepuolustuskursseilla käytännössä koskaan. Viikon aikana toteutui enemmän koulutuksia kuin aikaisemmin kahden vuoden aikana.
Oulussa julki tulleet seksuaalirikosepäilyt ovat herättäneet erityisesti Oulun seudun naisia ja tyttöjä hakeutumaan koulutukseen. Ahonen kertoo saaneensa 4.12. jälkeen runsaasti yhteydenottoja, joissa toivottiin uusia uhkatilannekursseja mahdollisimman pian.
– Koulutus päätettiin järjestää lauantaina 12.1.2019. Suunnittelimme aluksi koulutuksen toteuttamista 40 hengen ryhmälle, mutta jo parissa päivässä tuo määrä oli ylittynyt ja listalla on 51 ilmoittautunutta. Kysyntä yllätti meidät täysin. Harkitsemme nyt toisen koulutuksen järjestämistä Ouluun mikäli kiinnostus koulutusta kohtaan jatkuu näin suurena, Ahonen toteaa.
Ahosen tavoitteena on järjestää ensi vuoden aikana koulutusta jokaisessa vähintään 15 000 asukkaan kaupungissa. Neljä tuntia kestävässä peruskoulutuksessa harjoitellaan itsepuolustus- ja uhkatilanteiden tärkeimpiä perusasioita kuten hätävarjelutilanteisiin liittyvää lainsäädäntöä, itsepuolustus- ja uhkatilanteiden teoriaa, otteista irrottautumista, kuristustilanteista vapautumista ja puolustautumista seksuaalista väkivaltaa vastaan.
Ahosen mukaan hyökkäyksen kohteeksi joutuvan on tärkeintä osata irrottautua hyökkääjän otteesta, jotta tilanteesta voi paeta. Laki mahdollistaa tehokkaan puolustautumisen, kun kyseessä on vakava henkeen ja terveyteen kohdistuva oikeudeton hyökkäys.
– Hyökkääjä on todennäköisesti puolustautujaa vahvempi, joten puolustautuja voi joutua esimerkiksi potkaisemaan hyökkääjää haaroihin jotta pääsee kuristusotteesta irti tai jottei joudu seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Harjoittelemme potkuja ja lyöntejä turvallisesti harjoitukseen suunniteltuihin potkumaaleihin, pitkään alalla työskennellyt voimankäytön kouluttaja sanoo.