Oulun seutu

Suomen kansa ensin -liike marssi Oulussa – poliisi varautui poikkeuksellisella määrällä partioita

Julkaistu:

Oulu
Poliisin mukaan itsenäisyyspäivä on sujunut Oulussa rauhallisesti.
Suomen kansa ensin -soihtukulkue marssi Oulussa itsenäisyyspäivän iltana. Kulkue käynnistyi noin 17.45 Rotuaarilta ja päättyi noin puoli tuntia myöhemmin Oulun Intiön hautausmaalle.

Keskiviikkona Oulun poliisi kertoi varautuvansa itsenäisyyspäivänä mahdollisiin levottomuuksiin julkisuuteen tulleiden hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyjen takia. Oulun poliisilaitos on kertonut tutkivansa kolmea epäiltyä seksuaalirikostapausta, joissa kaikissa uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä.

Poliisin mukaan kirjoittelu sosiaalisessa mediassa on käynyt kuumana sen jälkeen, kun useita ulkomaalaistaustaisia miehiä vangittiin epäiltynä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Lue lisää: Oulussa lisätty poliiseja itsenäisyyspäivänä – raiskausuutiset kuumentaneet tunteita

Ylikonstaapeli Timo Männikkö Oulun poliisin johtokeskuksesta kertoo, että Suomen kansa ensin -kulkueeseen osallistui torstai-iltana noin 60 henkilöä. Männikön mukaan poliisi oli paikalla riittävällä määrällä partioita yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.


– Ei ollut mitään iskulauseita eikä lakanoita. Kulkue sujui oikein asiallisesti ja rauhallisesti, Männikkö kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulkueen etenemistä tarkkaillut Ilta-Sanomien kuvaaja Ville Honkonen kertoo, että marssia seurasi runsaasti poliiseja.

– Noin kymmenen poliisipartiota seurasi kulkua koko ajan. Huomasi, että Oulun poliisi oli panostanut siihen. Poliisimäärä oli Oulussa selkeästi poikkeuksellinen, Honkonen arvioi.


Oulun poliisista kerrottiin aiemmin STT:lle, että itsenäisyyspäivän tapahtumia turvaamaan oli järjestetty turvaamaan hieman enemmän poliiseja kuin viime vuonna. STT:n mukaan poliisin resursseja vahvistettiin osin siksi, että Oulussa varauduttiin itsenäisyyspäivänä mahdollisiin levottomuuksiin julkisuuteen tulleiden hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyjen takia.

Poliisi halusi myös varmistaa, etteivät ulkopuoliset häiritsisi kulkueita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylikomisario Arto Autio kertoi aiemmin STT:lle, että Suomen kansa ensin -liikkeen itsenäisyyspäivän soihtukulkue oli ensimmäinen laatuaan kaupungissa.

Lupaa kulkueelle haettiin Aution mukaan viime viikon lopulla, mutta hän ei tiedä, tapahtuiko se ennen ensimmäisiä uutisia raiskausepäilyistä.

Autio korosti tuolloin, ettei itsenäisyyspäivän tapahtumiin ole kohdistunut mitään uhkauksia tai muuta vaaraa.

– Kirjoittelu voi kuitenkin aiheuttaa joissakin sellaista mielipahaa ja tunteenpurkauksia, että siihen tarvitaan poliisia, Autio muotoili.

Oulussa kulki itsenäisyyspäivänä myös satapäinen perinteinen ylioppilaiden soihtukulkue. Kahden soihtukulkueen alkamisaikaa oli porrastettu ja kulkueiden lähtöpaikat olivat eri osissa kaupunkia.