Krp:n rikosylikomisario Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista MTV:lle: ”Tämä on vasta jäävuoren huippu” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Krp:n rikosylikomisario Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista MTV:lle: ”Tämä on vasta jäävuoren huippu”

Rikosylikomisario Sari Saranin mukaan kyseessä on rikollisuuden laji, joka ei tule ihmisten tai viranomaistenkaan tietoon kovin helposti.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani kommentoi Oulun tapausta keskiviikkoiltana.

5.12.2018 23:29
  • Oulun poliisi tutkii poikkeuksellista seksuaalirikosten sarjaa, jossa kahdeksaa ulkomaalaistaustaista miestä epäillään alaikäisen tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

  • Epäilysten mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö on jatkunut jopa kuukausia.

  • Oulun poliisi tutkii samanaikaisesti myös kahta muuta alle 16-vuotiaaseen kohdistunutta seksuaalirikosta, joissa epäilty on ulkomaalaistaustainen mies.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani kommentoi Oulun epäiltyjä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia keskiviikkoiltana MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

– Tämä on vasta jäävuoren huippu. Todella ikävä tapaus, mutta valitettavasti ei ainoa Suomessa, Sarani totesi ohjelmassa.

– Tämä on sellainen rikollisuuden laji, joka ei tule ihmisten eikä viranomaistenkaan tietoon kovin helposti. Tilastot ovat pielessä ja paljon jää selvittämättä asioita, Sarani totesi ja myönsi, että valtaosa tapauksista jää pimentoon.

Ohjelmassa keskusteltiin myös siitä, miksi vyyhdin paljastumisessa kesti niin pitkään. Saranin mukaan syy siihen, mikseivät tapaukset tule viranomaisten tietoon helposti piilee siinä, etteivät seksuaalisen hyväksikäytön uhrit eivät pyydä tai hae apua helposti. Monesti asiasta uskalletaan puhua vasta aikuisena.

– Lapsi kertoo hirveän harvoin tällaisesta kenellekään. Häpeän tunne on hirveän suuri. Syyllistetään itseä, eikä apua pyydetä tai haeta helposti.

Samaa sanoi IS:n keskiviikkona haastattelema Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras.

– Joskus kuluu vuosia tai vuosikymmeniä, ennen kuin lapsuudessa tai murrosiässä tapahtunut seksuaalinen hyväksikäyttö tulee ilmi. Ihmiset saattavat kertoa kokemastaan vasta aikuisina. Esimerkiksi sen jälkeen, kun saavat omia lapsia ja muistot nousevat pintaan, Porras sanoo.

– Seksuaalirikoksen kohteeksi joutunut voi miettiä, että pääsee helpommalla kun ei ajattele asiaa.

Oulun tapauksessa on groomingiin viittaavia piirteitä. Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa aikuinen houkuttelee ja manipuloi lapsen seksuaalisiin tekoihin.

Portaan mukaan hyväksikäyttö voi jatkua kauan myös siksi, koska groomingissa tekijä pyrkii manipuloimaan uhrinsa hiljaiseksi.

Krp:n Saranin mukaan Oulun tapaus on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen, mutta kansainvälisesti tyypillinen.

– Suomessa pitäisi herätä siihen, että tällainen rikollisuus alkaa olla järjestäytynyttä ja että tällaisia verkostoja on olemassa, rikosylikomisario sanoi ja varoitti, että lapsiin kohdistuvien rikosten on viime vuosina havaittu olevan entistä raaempia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?