”Snäpissä on kysytty, missä asun ja kuinka vanha olen” – oululainen Milja, 15, kertoo estäneensä epäilyttäviä viestitelleet Snapchatissa - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

”Snäpissä on kysytty, missä asun ja kuinka vanha olen” – oululainen Milja, 15, kertoo estäneensä epäilyttäviä viestitelleet Snapchatissa

Kauppakeskus Valkeassa keskiviikkoiltaa viettänyt Milja liikkuu mielellään iltaisin vain porukassa.

Kauppakeskus Valkea Oulun keskustassa 5. joulukuuta 2018.

5.12.2018 21:47

Oulun keskustassa sijaitsevassa kauppakeskus Valkeassa oli keskiviikkona muutamia nuorisoporukoita viettämässä iltaa. 15-vuotias Milja kertoo kuulleensa kaupungissa epäillyistä seksuaalirikoksista jotakin. Hänessä rikosepäilyt herättävät turvattomuutta.

– Eihän se kivaa ole. Alkaa itseä epäilyttää, eikä viitsi liikkua yksin täällä. Että on aina kavereita ja sitten, jos näkee jotain, mikä epäilyttää, kiertää sitten kaukaa ja ottaa puhelimen käteen aina, Milja sanoo.

Keskustan kävelykadulla liikkeellä ollut Mikko, 25, sanoi lukeneensa uutisia Oulussa epäillystä hyväksikäyttövyyhdestä.

– Ihan hirveitä rikoksia, en sen kummemmin ole asiaa miettinyt, Mikko sanoo.

Poliisin mukaan epäiltyjen törkeiden seksuaalirikosten uhreina on kolme alle 15-vuotiasta tyttöä. Rikoksista epäillään kymmentä ulkomaalaistaustaista miestä, joista yhdeksän poliisi on tavoittanut. Mikko uskoo, että rikosepäilyt saattavat lisätä ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä maahanmuuttajia kohtaan. Hän lisää sen olevan väärin.

– Luultavasti lisää, voisin kuvitella, en ihmettelisi. Ei se oikein ole sekään, on kuitenkin yksilöistä tässä kyse, Mikko sanoo.

Koulussa opetettu, ettei "randomeille" puhuta somessa

Oulun poliisi varoitti tällä viikolla nuoriin kohdistuvista yhteydenotoista sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan usein suomea taitamattomat miehet ovat ottaneet yhteyttä itseään selvästi nuorempiin tyttöihin, ja kontaktit ovat johtaneet pahimmillaan vakaviin seksuaalirikoksiin.

Milja kertoo saaneensa pikaviestisovellus Snapchatissa epäilyttäviä viestejä.

– Olin juuri ladannut Snapchatin, ja tuntemattomat tulivat heti juttelemaan. On kysytty, missä asun ja kuinka vanha olen.

Milja sanoo, ettei keskustelu ole jatkunut sen pidemmälle, koska hän on estänyt epäilyttävät viestittelijät. Hänen mukaansa esimerkiksi koulussa on neuvottu varovaisuuteen sosiaalisessa mediassa.

– Että ei randomeille puhuta ja tällä tavalla.

Milja ja Mikko esiintyvät jutussa omasta toiveestaan vain etunimillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?