Tämä Oulun seksuaalirikoksista tiedetään nyt: Jo 10 epäiltyä, tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina, saivat yhteyden tyttöihin somessa

Oulun epäillyissä seksuaalirikoksissa on groomingille tyypillisiä piirteitä, kertoo tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen.

Pääpoliisiasema Oulun Hiukkavaarassa.

5.12.2018 16:20

1. Kolme eri rikoskokonaisuutta

Kun puhutaan Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista, on syytä muistaa, että kysymys on kolmesta eri rikoskokonaisuudesta.

Ensimmäisessä, laajemmassa ja vakavammassa rikoskokonaisuudessa kahdeksaa ulkomaalaistaustaista miestä epäillään 10–15-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä. Uhrin tarkkaa ikää ei ole kerrottu. Oulun poliisin rikosylikomisario Markus Kiiskinen sanoo, että epäillyistä seitsemän on tutkintavankeudessa.

– Yhtä ei ole tavoitettu, Kiiskinen sanoo.

Toisessa ja kolmannessa rikoskokonaisuudessa kahden eri miehen epäillään käyttäneen hyväkseen kahta eri uhria Tuiran kaupunginosassa. Sanomalehti Kalevan mukaan rikosten epäillään tapahtuneen puistoalueella 17. marraskuuta. Rikosnimikkeinä toisessa tapauksessa on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja kolmannessa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä törkeä raiskaus.

– Toisessa näistä tapauksista epäilty on tutkintavankeudessa ja toisessa epäilty on vapautettu, mutta hän on silti edelleen epäiltynä, Kiiskinen tarkentaa.

Vaikka näissäkin tapauksissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia ja uhrit alaikäisiä tyttöjä, Tuiran rikosepäilyillä ei ole yhteyttä kahdeksan miehen rikosvyyhtiin. Rikoksesta epäiltyinä näissä tapauksissa on siis yhteensä kymmenen ulkomaalaistaustaista henkilöä, joista kahdeksan on vangittuna.

2. Epäillyt tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina

Rikosylikomisario Kiiskinen kertoi tiistaina Ilta-Sanomille, että epäillyt ovat useampaa eri kansallisuutta ja oleskelleet Suomessa eri mittaisia aikoja, mutta pääasiassa muutamia vuosia.

Kiiskisen mukaan kaikki epäillyt ovat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina. Osalle on annettu Suomen kansalaisuus.

– Tällä hetkellä heidän statuksensa ovat erilaisia. Kaikkien epäillään tuntevan toisensa, mutta en ota kantaa miten. En tiedä, enkä ala arvaamaan, Kiiskinen kertoi.

3. Sosiaalisessa mediassa houkuttelua

Kiiskisen mukaan yhteistä rikosepäilyille on se, että epäillyt ovat tutustuneet uhreihin sosiaalisessa mediassa.

Hän sanoo, että tapauksissa on groomingille tyypillisiä piirteitä, mutta kontaktit on luotu epätavallisen nopeasti.

Lue lisää: Oulun seksuaalirikoksissa groomingin kaltaisia piirteitä – asiantuntija: tekijä voi manipuloida uhrin vaikenemaan

– Nuorilla tapaamisen sopiminen ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa saattaa olla spontaanimpaakin, sillä esimerkiksi kesken bileiden voi joku somekanavan välityksellä tarjota jotain "kivaa", vaikkapa tupakkaa tai alkoholia, josta ikävä tapahtumaketju saattaa käynnistyä, Kiiskinen kommentoi Ilta-Sanomille.

Poliisin mukaan uusia rikosepäilyjä voi tulla vielä ilmi, sillä Oulun seudulla on tullut ilmi muitakin tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiset, usein suomea taitamattomat miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin.

Poliisi pyytää ilmoittamaan epäilyttävistä yhteydenottajista vihjeet.oulu@poliisi.fi-sähköpostiin, vihjenumeroon 0295 416 194 tai asioimalla poliisiaseman palvelupäivystyksessä.

4. Tapauksista tiedetään vain pääpiirteet

Kuten tavallista, poliisi on tiedottanut epäillyistä seksuaalirikoksista vain pääpiirteittäin.

Yksityiskohtien kertomatta jättämisellä suojellaan paitsi arkaluontoisen rikoksen uhria, myös itse rikostutkintaa, jonka liika seikkaperäisyys voisi vaarantaa.

Rikoskokonaisuuksista laajempaa on kuitenkin tutkittu jo syksystä lähtien, eikä poliisi tiedottanut tutkinnasta julkisuuteen kuin vasta nyt.

5. Korkein valtiojohto ottaa kantaa

Poliitikot Suomen korkeinta valtiojohtoa myöten ovat ottaneet seksuaalirikosepäilyihin kantaa.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi MTV:lle, että julki tulleet rikosepäilyt järkyttävät häntä epäinhmillisyydellään.

– Ne järkyttävät jokaista, jolla on rahtuakaan inhimillisyyttä. Oikeus koskemattomuuteen kuuluu niihin arvoihin, joihin yhteiskuntamme perustuu ja joita jokaisen täällä on noudatettava, Niinistö sanoi.

Myös pääministeri Juha Sipilä julkaisi lausunnon Oulun tapahtumista.

– Oikeusvaltiossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta. Oulun tapauksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi, tuomiosta oikeuslaitos.

Samalla Sipilä muistutti hallituksen antaneen eduskunnalle esityksen lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksien koventamisesta.

– Seksuaalirikosten rangaistusten on vastattava kansan oikeustajua.

Juttua päivitetty 17.02: Juttuun lisätty Oulun poliisin rikosylikomisarion tarkennuksia vangittujen määrään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?