IS Oulussa: Näin naapurit kuvailevat seksuaalirikoksista epäiltyjä miehiä

Naapurien mukaan miehet eivät ole herättäneet käytöksellään minkäänlaista huomiota.

Oulussa törkeistä raiskauksista ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillyt miehet eivät ole herättäneet huomiota asuinalueillaan. Naapureiden mukaan epäillyt ovat hiljaisen, rauhallisen ja kohteliaan oloisia miehiä.

Yhdeksän ulkomaalaistaustaista miestä on vangittuna epäiltynä törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhreja on kolme, kaikki kantasuomalaisia alle 15-vuotiaita tyttöjä. Poliisin mukaan kaikki epäillyt ovat tunteneet toisensa.

Suurin osa epäillyistä hyväksikäytöistä liittyy yhteen tapaukseen, jossa seitsemän miehen epäillään käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen tai raiskanneen alakouluikäisen tytön kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Asia tuli ilmi syksyn mittaan, ja miehet vangittiin 28. marraskuuta.

IS:n tekemien selvitysten mukaan näistä seitsemästä vangitusta kolme asuu samalla asuinalueella Oulussa. Yksi asuu uudehkolla asuinalueella ja yksi keskustan eteläpuolisella asuinalueella. Yhden epäillyn osoite on Vantaalle ja yhden, Afganistanista Suomeen tulleen miehen tietoja ei löydy lainkaan väestötiedoista.

Vangittujen miesten iät vaihtelevat 20 ja 38 vuoden välillä. Poliisi ei ole kertonut, mistä miehet tunsivat toisensa. He eivät kuitenkaan ole sukua keskenään.

23-, 33- ja 22-vuotiaat epäillyt asuvat kerrostaloalueella Oulun länsiosassa. Naapureiden mukaan he eivät ole herättäneet minkäänlaista huomiota naapurustossa.

– Hiljainen ja kohtelias mies. Hän tervehtii, kun satutaan hissiin yhtä aikaa. Elää hyvin tavallista arkea. En ole havainnut mitään erikoista hänen osaltaan, valaisee asiaa yhden epäillyn miehen seinänaapuri.

Toinenkaan naapuri ei ole nähnyt tai kuullut mitään tavallisuudesta poikkeavaa rappukäytävässä tai miehen asunnossa.

Kaupungin etelälaidalla kerrostalossa asuvaa epäiltyä naapurit kuvailevat hiljaiseksi ja jopa hieman ujoksi. 25-vuotias mies asuu yksin. Hän puhuu suomea ja tervehtii naapureitaan suomen kielellä.

– Olemme asuneet vuoden ajan naapureina. En ole nähnyt tai kuullut mitään tavallisuudesta poikkeavaa hänen osaltaan, naapurin vangitsemisesta yllättynyt nainen sanoo.

Myös uudehkolla kerrostaloalueella Oulun itäosissa asuvaa epäiltyä kuvaillaan kohteliaaksi ja rauhalliseksi. Hän ei ole naapurien mielestä poikennut mitenkään kantasuomalaisista asukkaista.

– Muutimme tähän vuosi sitten, ja hän on muuttanut samoihin aikoihin. Emme ole sen syvemmin tutustuneet, mutta tervehdimme toisiamme nyökäten rappukäytävässä, vastakkaisella puolen käytävää asuva naapuri kertoo.

Oulun poliisi julkaisi aiemmin tiistaina tiedotteen, jossa erityisesti nuoria tyttöjä ja nuorten vanhempia kehotetaan tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa. Tapauksen tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen vahvistaa IS:lle, että tiedote liittyy tapaukseen.

Poliisille voi ilmoittaa epäilyttävistä yhteydenottajista vihjeet.oulu@poliisi.fi-sähköpostiin, vihjenumeroon 0295 416 194 tai asioimalla poliisiaseman palvelupäivystyksessä www.poliisi.fi/oulu/yhteystiedot. Kiireellisissä tapauksissa voi soittaa hätänumeroon 112.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?