Poliisi: Oulun kolmen hyväksi­käyttöjutun epäillyt tuntevat toisensa – kolme alle 15-vuotiasta uhria

Viimeisin kiinniotto tehtiin eilen, poliisin mukaan lisää kiinniottoja on mahdollisesti tulossa. Kaikki epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Oulussa on tutkinnassa useita törkeitä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia, joissa on poliisin tiedon mukaan kolme alle 15-vuotiasta uhria. Rikoksista epäillään yhteensä yhdeksää ulkomaalaistaustaista miestä.

Suurin osa epäillyistä rikoksista on tapahtunut eri puolilla Oulua ja ne ovat kohdistuneet yhteen uhriin. Poliisi ei halua tarkentaa tapahtumapaikkaa. Näistä rikoksista epäillyt seitsemän miestä vangittiin viime viikolla.

Loput kaksi epäillyistä rikoksista on tapahtunut Tuiran kaupunginosassa.

– Kaksi rinnakkaista rikosta, molemmissa on eri uhri ja eri epäilty, sanoo tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen STT:lle.

Toinen Tuiran tapauksesta epäilty mies vangittiin viime viikolla ja toinen otettiin kiinni eilen.

Kiiskisen mukaan kaikki yhdeksän tuntevat toisensa. Hän epäilee, että tekijöitä voi olla enemmänkin.

– Mahdollisesti tulee vielä kiinniottoja, Kiiskinen sanoo.

Nyt tavoitettujen epäiltyjen kuulustelut on Kiiskisen mukaan aloitettu. Kuulusteluissa käytetään osittain apuna tulkkia, mutta Kiiskinen ei kommentoi tulkattua kieltä.

Yhtä lukuun ottamatta epäillyt ovat 20–30-vuotiaita. Yksi on yli 30. Epäillyt rikokset ovat törkeitä lapsiin kohdistuneita hyväksikäyttöjä ja törkeitä raiskauksia.

Sosiaalisella medialla ollut osuutta

Poliisi ei kommentoi vielä tarkemmin tapahtumien kulkua tai sitä, miksi lapset ovat joutuneet rikosten uhreiksi. Sosiaalisella medialla on Kiiskisen mukaan osuutta asiaan.

– On viitteitä siitä, että sosiaalista mediaa on käytetty näissä yhteyksissä.

Eri puolilla Oulua tapahtuneen hyväksikäytön epäillään käräjäoikeuden asiakirjojen mukaan kestäneen liki viisi kuukautta kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Kiiskinen sanoo, ettei tutkinnan ollessa kesken voi kommentoida sitä, miten yhteen uhriin kohdistuvat rikokset ovat voineet jatkua niin kauan. Hän lisää, että lapsiin kohdistuvissa rikoksissa on tavallista, että selvitetään myös se, ovatko viranomaiset laiminlyöneet velvollisuuksiaan.

– Totta kai se aina selvitetään, yleisestikin ottaen tällaisten juttujen tutkinnassa on sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaiset mukana, mutta totta kai selvitetään nekin asiat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?