Pattijoen rivitalopalosta vaaditaan perheenisälle ehdollista vankeutta tai sakkorangaistusta – kaksi poikaa kuoli häkämyrkytykseen

Julkaistu:

Kaksi vuotta sitten Raahen Pattijoella tapahtuneessa tulipalossa kuoli kaksi poikaa häkämyrkytykseen. Kolmas poika ja vahvassa humalassa ollut isä pelastuivat.
Ylivieska-Raahen käräjäoikeus aloitti tapauksen käsittelyn tiistaiaamuna. Mies sai syytteet yleisvaaran tuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja kahdesta kuolemantuottamuksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi vaatii isälle ehdollista vankeutta tai sakkorangaistusta.

Haastehakemuksen mukaan mies aiheutti tulipalon jättämällä keittiön lieden levyt päälle. Toisella levyllä oli kahvinkeitin. Levy oli täydellä teholla ja kahvinkeitin syttyi palamaan. Mies oli tapahtuma-aikaan vahvassa humalatilassa.

– Hellan levyt ovat menneet todennäköisesti päälle siten, että hän on polttanut keittiössä liesituulettimen alla tupakkaa jakkaralla lieden ääressä istuen, jolloin hänen jalkansa ovat osuneet hellan kytkimiin laittaen päälle kaksi keittolevyä, kuvaillaan tilannetta haastehakemuksessa.

Mies on myös lämmittänyt asunnon saunaa illan aikana, jolloin saunan kiuas on saattanut jäädä päälle. Lisäksi hän polttanut terassilla ulkotulia ja lämpökynttilöitä muun muassa puisella alustalla ilman kynttilöille sopivaa alustaa.

Tulipaloon leimahtanut asunto on sijainnut keskellä rivitalorakennusta, jossa on ollut neljä samanlaista 79,5 neliömetrin kokoista rivitaloasuntoa. Kaikki ovat olleet asuttuja. Rivitalo tuhoutui palossa kokonaan.

Tuli on mahdollisesti ollut vaarassa levitä myös muihin pihapiirissä lähellä oleviin rakennuksiin, jolloin vaara ja vahingot olisivat olleet vielä mittavampia.

– Aiheutunut vaara eli ainakin koko neljä asuntoa käsittäneen rivitalon tuhonnut tulipalo on johtunut syytetyn huolimattomuudesta, teonkuvauksessa todetaan.