Merja Larivaara sanoo Forum24-lehdelle tulleensa työpaikka­kiusatuksi – ”Huorittelua ja uhkailua” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Merja Larivaara sanoo Forum24-lehdelle tulleensa työpaikka­kiusatuksi – ”Huorittelua ja uhkailua”

Merja Larivaara aloitti Oulun teatterin näyttelijänä syksyllä 2014.

Merja Larivaara aloitti Oulun teatterin näyttelijänä syksyllä 2014.

Julkaistu: 13.11.2018 21:25

Oulun teatterin taiteellisen johtajan puoliso, näyttelijä Merja Larivaara sanoo Forum24-lehdelle, ettei tilanteeseen reagoitu, koska hän on johtajan rouva.

Oulun teatterin näyttelijä Merja Larivaara kokee tulleensa työpaikkakiusatuksi työpaikallaan. Hän sanoo kaupunkilehti Forum24:n tiistaina julkaisemassa haastattelussa saaneensa osakseen uhkailua ja huorittelua.

Larivaara jäi virkavapaalle Helsingin kaupunginteatterista ja aloitti Oulun teatterissa syksyllä 2014. Hänen puolisonsa Kari-Pekka Toivonen aloitti teatterin taiteellisena johtajana keväällä 2014. Larivaara sanoo jääneensä työyhteisössä ulkopuoliseksi. Viime keväänä tilanne kärjistyi.

– Kollegan aggressiivista päälle käymistä, huorittelua ja uhkailua. Tunsin olevani työpaikkakiusattu, mutta koska olen johtajan rouva, siihen ei puututtu, Larivaara sanoo Forum24:lle.

Larivaara kertoo lähestyneensä asiassa teatterin hallitusta. Hän kirjoitti huolensa ja huomionsa Oulun teatterista omalla nimellään ja osoitti sen hallitukselle. Siihen ei hänen mukaansa reagoitu mitenkään. Sen sijaan hallitus käsitteli henkilökunnalta nimettömänä tulleen kirjeen sisältöä, Larivaara väittää.

– Jatko Oulussa tällä porukalla on mahdoton, kiteyttää Larivaara lehdelle.

Larivaaran määräaikainen sopimus jatkuu Oulussa heinäkuuhun 2019. 54-vuotias Larivaara on kotoisin Oulusta.

Toivosen ja Larivaaran työskentelykausi Oulussa on ollut värikäs. Henkilökunta lähetti keväällä teatterin hallitukselle kirjelmän, jossa tuotiin esiin monia epäkohtia kuten teatterin huono johtaminen, epätasa-arvoinen työnjako, epäasiallinen käytös ja johtajan poissaolo.

Teatterin hallituksen puheenjohtajan Matti Karhulan mukaan kirjeen sisältöä on käsitelty syksyn mittaan työyhteisössä. Lokakuun puolivälissä Toivonen kuitenkin irtisanoutui äkillisesti tehtävästään.

Toivosella on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, johon kuuluu puolen vuoden irtisanomisaika. Hänen pestinsä jatkuu Oulussa huhtikuun 2019 puoliväliin saakka.

Marraskuun alussa kuohuntaa herätti teatterin kevään ohjelmisto, jonka lastennäytelmäksi on valittu Peppi Pitkätossu. Näytelmän ohjaa Larivaara ja pääosaan on kiinnitetty Larivaaran ja Toivosen tytär Meeri Toivonen.

IS tavoitti Merja Larivaaran tiistai-iltana, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa. IS ei tavoittanut teatterin hallituksen puheenjohtajaa Matti Karhulaa.