Oulun seutu

”Kaksi päivää juotiin saastunutta vettä” – päiväkausia piinannut vesiongelma riepoo oulunsalolaisia

Julkaistu:

Oulunsalon vedestä löytyi koliformisia bakteereita 31. lokakuuta otetuissa näytteissä. Tiistaina 6.11. vesiongelma laajeni ja sen piirissä oli perjantaina noin viisituhatta ihmistä eli puolet oulunsalolaisista.
Oulunsaloa kymmenen päivää piinannut vesiongelma ja varsinkin siitä tiedottaminen herättää närää kuntalaisissa. Niemenrannan marketin pihalla olevasta tankista vettä hakeva pariskunta ihmettelee miksi tieto saastuneesta vedestä tuli julki vasta perjantaina, kun ensimmäiset näytteiden tulokset saatiin jo keskiviikkona.

– Ehdittiin juoda kaksi päivää saastunutta vettä. Vatsavaivojahan siitä tuli. Miksei vesiongelmasta tule ilmoitusta tekstarina samalla tavalla kuin sähkökatkoksesta, pariskunta ihmettelee.

Anne Kiljander on samaa mieltä. Tieto veden keittämisestä ei saavuttanut kuntalaisia tarpeeksi nopeasti.

– Asun Niemenvälillä. Kuulin vesijutusta pihalla naapureilta ja luin sosiaalisesta mediasta. Alueella asuu paljon ikäihmisiä ja he eivät tienneet mitään ennen kuin postilaatikkoon tuli tiedote perjantai-iltana, hän selvittää.

Kiljander on hakenut vesipisteestä talousveden joka päivä. Perheen koiralle ja kanille on annettu vesijohtovettä keitettynä. Hevoset ovat juoneet hanavettä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kauppakeskus Kapteenin pihalla on käynyt veden hakijoita tasaiseen tahtiin. Lassilan alueella asuva Terttu Fyrsten täyttää kaksi ämpäriä ja yhden kanisterin. Yksin asuvalle veden hakeminen ei ole iso urakka.

– Vesi on tärkein elementti. Jos ei sitä ole, olemme hukassa. Tämä on hyvä muistutus. Pitää muistaa olla kiitollinen kirkkaasta, puhtaasta vedestä, hän huomauttaa.

Oulunsalon vesiongelma jatkuu ainakin viikonvaihteen yli, sillä loput näytteiden tulokset valmistuvat ensi viikon alussa. Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäki arvioi, että lähes kaksi viikkoa kestävästä bakteeritilanteesta kertyy 50 000–100 000 euron lasku.

– Kyllähän tämä maksaa, kun pitää järjestää tilapäiväinen vedenjakelu henkilöstöineen. Säiliövuokrat maksavat, lisäksi vesinäytteitä on otettu ja analysoitu satoja, se maksaa. Kustannuksia ei ole vielä laskettu, mutta reilusti yli 50 000 euron mennään, hän arvelee.

Lue lisää: Lentokenttä vielä vesiongelmien ulkopuolella – Veden jakelupiste Oulunsalossa kauppakeskuksen pihalla

Perjantaina saadut viimeiset näytteet olivat puhtaita adeno- ja noroviruksista. Viimeiset tulokset saadaan alkuviikosta. Veden saastumisen lähdettä ei ole löydetty.

– Todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään sitä, että sadevettä on päässyt vesitornin kattorakenteiden kautta vesitorniin ja sitä kautta vesijohtoveteen, Lähdemäki toteaa.

Vesiongelma alkoi piinata oulunsalolaisia Niemenrannan alueella 31. lokakuuta, kun vesinäytteistä löytyi koliformisia bakteereita. Uusintanäytteet otettiin heti seuraavana päivänä ja ne vahvistivat tilanteen.

Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia. Alueen asukkaita kehotettiin keittämään talousvetensä.

Tiistaina 6.11. ongelma-alue laajeni, koska uusista näytteistä löydettiin lisää bakteereita. Veden keittokehotus on voimassa ainakin tiistaihin 13.11. kello 16 saakka.


Niemenrannan ja keskustan alueilla kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään 5 minuuttia. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja eläinten juomavetenä normaalisti. Vettä voi myös käyttää pyykin- ja astioiden pesuun. Muualla Oulussa talousvesi on moitteetonta.

Oulun Vesi on käynnistänyt verkoston huuhtelut. Vesijohtoverkon paine voi siksi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä saostumia. Vesitorni on poistettu toistaiseksi käytöstä ja tyhjennetty. Tornin allastilat pestään ja desinfioidaan.

Oulunsalon keskustan ja Niemenrannan alueella on yhteensä 11 näytteenottopistettä, joista vedenlaatua tarkkaillaan. Talousvettä jaetaan kolmessa jakelupisteessä: kauppakeskus Kapteenin pihalla, K-Market Niemenrannan pihalla sekä Oulunsalon Shellin pihalla. Pisteistä voi käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan. Varavedenjakelupisteestä jaetaan vettä arkisin kello 7–21 ja viikonloppuna kello 8–21.