Savolaismies teki kantelun valtuutetun ihmisroskapuheista: ”Moilasta pitää moittia ja kenties sanktioida” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Savolaismies teki kantelun valtuutetun ihmisroskapuheista: ”Moilasta pitää moittia ja kenties sanktioida”

Keskustan kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen kohautti syyskuussa verrattuaan puheenvuorossaan syrjäytyneitä ihmisroskaan.

Julkaistu: 31.10.2018 12:59

Oululaisen valtuutetun ihmisroskapuheista apulaisoikeusasiamiehelle kantelun tehnyt savolaispoliitikko perustelee asiaa politiikan uskottavuuden palauttamisella.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on ottanut tutkittavakseen kantelun, joka koskee Oulun kaupunginvaltuutetun Riikka Moilasen (kesk.) ihmisroskapuheita 10.9. valtuuston kokouksessa.

Aikuiskouluttaja Risto Simonen Vesannolta lähti tekemään kantelua apulaisoikeusasiamiehelle, koska hänen mielestään poliittisen parlamentaarisen ja edustuksellisen keskustelun tasoa pitää nostaa Suomessa.

– Luottamus ja nuorten kiinnostus politiikkaan tulee pelastaa ja palauttaa. Moilasta pitää moittia ja kenties sanktioida. Tulee osoittaa, että kanteen kuvaama toiminta virkavastuullisena luottamushenkilönä ei ole sallittua, Simonen toteaa.

Hänen mukaansa kantelun perusteet koskevat yhdenvertaisesti kaikkia puolueita, myös äärioikealla ja äärivasemmalla. Simonen on kyllästynyt omankin puolueensa käyttämiin sanavalintoihin. Hän on Sisä-Savon Perussuomalaisten jäsen. Hän harkitsee eroa puolueesta.

– Puolueen vaaleilla valittujen, eri puolilla Suomea toimivien edustajien jatkuvat rasistiset lausumat sahaavat oksan poikki niiltä ps-toimijoilta, jotka haluaisivat kehittää puolueesta yleispuolueen, hän arvioi.

Simonen sanoo tulleensa puolueeseen alun perin muun muassa oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseksi Suomessa.

– Haluan palautettavaksi kunniaan kaikkien puolueiden osalta oikeudenmukaista ja mahdollisimman yhdenvertaista lainsäädäntöä tuottavaa lakivalmistelua. Siihen ei sovi diskriminoiva agenda. Luottamushenkilöt toimivat virkavastuulla, niin persut kuin Moilanenkin, hän huomauttaa.

Simonen kertoo toimineensa itsekin virkamiehenä ja luottamushenkilönä. Hän kaipaa nykyisiltä edustajilta kunnioitusta kuntalaisia eli verronmaksajia kohtaan.

– On havaittavissa naureskelua, ylenkatsomista ja olan kohauttelua, kun kuntalaiset yrittävät viedä asioitaan eteenpäin. Ruokkivaa kättä ei saisi purra. Veronmaksajathan rahoittavat virkamiesten ja luottamushenkilöiden toiminnan.

Riikka Moilanen kommentoi Oulun keskustan siisteyttä kaupunginvaltuuston kokouksessa 10. syyskuuta. Hän käytti asunnottomista ja alkoholisteista sanaa ihmisroska.

Simosen mukaan hän ei ota kantaa oululaiseen kunnallispolitiikkaan, vaan kantelu on tehty yleisellä tasolla.

– Valtuutettu Moilasen sanomisien sijaintipaikalla ei ole merkitystä. Huonoa kielenkäyttöä ei pidä hyväksyä missään päin Suomea. Haen apulaisoikeusasiamieheltä ennakkopäätöstä, koska olen huolissani politiikan keskustelun tasosta, savolaispoliitikko sanoo.

Mikäli apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa ratkaisussaan Moilasen tai Oulun kaupunginhallituksen toimineen vastoin käyttäytymissäännöksiä tai lakia, seurauksena voi olla esimerkiksi huomautus, jonka perusteella Moilasen tai kaupunginhallituksen tulee korjata toimintaansa.

Apulaisoikeusasiamiehelle tehdystä kantelusta uutisoi ensimmäisenä Yle Oulu. Ylen haastatteleman Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan kantelun tutkimisella on yhteiskunnallista merkitystä sananvapauden rajojen määrittelemisessä.