Astrokuvaaja paljastaa avaruuden kätkettyä kauneutta – Yhden kuvan ottamiseen kuluu vuosia - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Astrokuvaaja paljastaa avaruuden kätkettyä kauneutta – Yhden kuvan ottamiseen kuluu vuosia

Oululainen JP Metsävainio on kuvannut ammatikseen yötaivasta kahdeksan vuotta. Kuvaaminen on hidasta, sillä yhden onnistuneen kuvan ottamiseen voi kulua useita vuosia.

Astrokuvaaja Jukka-Pekka Metsävainion ottamia kuvia ei ole muokattu. Kodin seinällä olevan kuvan ottamiseen on käytetty 3-4 vuotta ja yli 150 valotustuntia.­

28.10.2018 7:21

Löytämisen halu, yötaivaan kauneus ja uteliaisuus ovat saaneet Jukka-Pekka Metsävainion uhraamaan aikaansa avaruuden kuvaamiseen. Yötaivaan kuvaamisen hän aloitti parikymmentä vuotta sitten ja 2010 siitä tuli ammatti.

Limingan taidekoulun jälkeen Metsävainio opiskeli arkkitehtuuria ja työskenteli teollisena muotoilijana. Hän kädenjälkensä näkyy muun muassa lappilaisen leikkivälinevalmistajan Lappsetin tuotteissa.

Metsävainion kuvissa leiskuvat tummat värit. Kun niitä katsoo keskittyneesti, voi saada aavistuksia ajan kulusta tai elämän synnystä. Kuvaajan mielestä niissä onkin työn ydin. Mieluiten hän kuvaa supernovajäännöksiä.

– Ne liittyvät olemassaoloomme. Ilman niitä ei olisi juurikaan vetyä ja heliumia raskaampia alkuaineita. Supernovajäännöksissä syntyvät ne rakennuspalikat, joista meidät on tehty. Mitä me olemme ja mistä me tulemme, ne ovat tärkeitä kysymyksiä, taiteilija pohtii.

Yötaivaan kuvaaminen Oulun korkeudella ei ole yksinkertaista. Metsävainion observatorio sijaitsee keskellä kaupunkia. Omassa tähtitornissa on teleskooppi ja kaikki tarvittavat välineet. Hyviä kuvaushetkiä on vähän.

– Kaupungin valosaaste haittaa vuosi vuodelta enemmän, kun ledivalot yleistyvät. Kirkkaita öitä on muutenkin vähän, sillä talvet ovat Pohjoismaissa pilvisiä. Lisäksi valoisien kesien vuoksi puoleen vuoteen ei voi kuvata ollenkaan, hän huomauttaa.

Astrokuvaus on aikaa vievää ja viipyilevää työtä. Metsävainio sanoo olevansa lyhytjännitteinen ihminen, mutta kuvaamisessa pinna venyy hyvin pitkälle. Yksi kuva saattaa viedä useita vuosia. Taiteilijan kodin seinällä on kuva, joka on 3-4 vuoden työn tulosta. Siihen on käytetty yli 150 tuntia valotusaikaa.

Metsävainion työn tulokset ovat luontokuvia. Hän kutsuu työtään astronomiseksi luontokuvaukseksi. Vuoden aikana valmistuu tusinan verran kuvia.

Metsävainio on kuvannut yötaivasta parikymmentä vuotta. Kahdeksan vuotta sitten siitä tuli ammatti.­

– Yötaivaan valokuvaus on minulle ennen kaikkea taidemuoto, kyse on myös luontokuvauksesta. Ihmiset ovat yleensä niin vieraantuneita yötaivaasta valosaasteen vuoksi, ettei sitä tule ajatelleeksi osana luontoa. Vaikka kyse on taiteen tekemisestä, kuvani täyttävät myös tieteellisen kuvaamisen kriteerit. Kuvia ei siis väritetä tai muokata, hän selventää.

Avaruuden kuvaamiseen ei tarvita välttämättä omaa observatoriota, teleskooppia tai kalliita välineitä. Järjestelmäkameralla, hyvällä optiikalla ja kunnollisella jalustalla pääsee alkuun. Kyseessä ei ole tekniikkalaji, vaan pikemminkin osaamis- ja tietämislaji.

– Hulppeita kuvia voi ottaa vaatimattomillakin välineillä. Samalla tavalla hyvä viulisti soittaa hyvin tavallisella viululla, mutta arvosoittimella hän soittaa vielä kauniimmin, Metsävainio vertailee.

Kansainvälistä tunnustusta saaneen taiteilijan kuvia on julkaistu muun muassa National Geographicin ja Nasan julkaisuissa. Muutama viikko sitten julkistettiin tieto oululaistaiteilijan kuvan valinnasta Vatikaanin observatorion ensi vuoden virallisen vuosikalenterin kansikuvaksi.

Vuosikalenterin astrokuvan alue sijaitsee Joutsenen tähdistössä noin 7500 valovuoden päässä maasta. Astrokuva on otettu 250 millimetrin peiliteleskoopilla. Metsävainio kuvasi kuvan syksyllä 2016 Oulussa, ja kuvausaika kesti noin 20 tuntia.

Melotte 15 on tähtien syntyalue 7500 valovuoden etäisyydellä meistä.­

Jukka-Pekka Metsävainio

Syntynyt Tornionjokilaaksossa.

Taustalla taide- ja tekniikkaopintoja.

Työskennellyt teollisena muotoilijana ja yrittäjänä

Palkittu mm. Ursan jakamalla Stella Arcti-palkinnolla 2009, kolmas sija Greenwichin Kuninkaallisen observatorion Astronomy Photographer of The Year 2014, useita voittoja tähtikuvakilpailuissa 2008-2014, Sata tekoa Oulusta numero 57 vuonna 2014.

Metsävainion astrokuvia on esillä Kajaaninkadun Galleria Kajasteessa 28.10. saakka.

https://astroanarchy.blogspot.com/

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?