Väitös: Keski-ikäisen miehen lumi­työt pakkasessa yllättävän vaarallisia

Rasitusperäisen äkkikuoleman taustalla on lähes aina sepelvaltimotauti. Taudin toteamisen jälkeen aloitettu säännöllinen liikunta vähentää ajan kuluessa äkkikuolemia.

Lumenluonnin riskejä voi vähentää aloittamalla työt lämmittelyllä ja rauhallisesti.

26.10.2018 10:21 | Päivitetty 26.10.2018 14:58

Fyysisen rasituksen yhteydessä kuolleista huomattavan suuri osa on miehiä. Vaarallisimmat rasituksen aiheuttajat ovat lumityöt, hiihtäminen ja pyöräily. Tutkimustulokset paljastuvat lääketieteen lisensiaatti Tomi Toukolan Oulun yliopistossa 2.11. tarkastettavasta väitöskirjasta, jonka tarkoituksena on ollut löytää rasitusperäiselle sydänpysähdykselle ominaisia erityispiirteitä.

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että huomattavan suuri osuus fyysisen rasituksen yhteydessä kuolleista on miehiä. Rasitusperäisen äkkikuoleman taustalla on lähestulkoon aina sepelvaltimotauti, joka todetaan usein vasta ruumiinavauksessa. Murtomaahiihto ja lumenluonti ovat yhdessä pyöräilyn kanssa kolme yleisintä äkkikuolemaan liittyvää rasitusmuotoa.

Nyt julkaistavat tutkimukset ovat Toukolan mukaan laajuudeltaan ainutlaatuisia Suomessa.

– Väitöskirjatyön toinen päälöydös on uutta tietoa. Eli sepelvaltimotautidiagnoosin jälkeen pienikin lisäys liikunnallisuuteen pienensi äkkikuolema- ja muuta sydänkuolemariskiä, hän huomauttaa.

Lumityö on Toukolan mukaan vaarallista monesta syystä. Lunta työnnetään kylmässä säässä, jolloin rasitus aiheuttaa poikkeavan voimakkaan sykkeen ja verenpaineen nousun. Kylmä ilma myös voimistaa fyysisen rasituksen aiheuttamaa lisääntynyttä veren hyytymistaipumusta.

– Nämä tekijät rasittavat poikkeavasti sydäntä. Toisaalta lumenluonti monesti tapahtuu pääasiassa yläraajojen lihaksilla, mikä lisää sydämen kuormitusta. Lumenluojat ovat monesti keski-ikäisiä miehiä, joilla jo sukupuolen ja iän perusteella on lisääntynyt äkkikuolemariski rasituksessa, tutkija summaa lajin vaaroja.

Lumenluonnin riskejä voi silti vähentää. Yksi hyvä keino on säännöllinen liikunta.

– Ennen lumenluonnin aloitusta tulisi lämmitellä ja aloittaa lumenluonti rauhallisesti, jotta keho ei reagoisi liian voimakkaasti. Jos lumenluonnin aikana ilmenee oireita kuten rintakipu, rytmihäiriötuntemus tai pyörtyminen, on lumenluonti syytä jättää naapurin lapsille ja käydä itse lääkärin puheilla, Toukola muistuttaa.

Väitöskirja osoittaa, että sepelvaltimotaudin toteamisen jälkeen säännöllinen liikunnallinen aktiivisuus vähentää ajan kuluessa äkkikuolemia. Valitettavaa kuitenkin on, että liikunnallisella aktiivisuudella on tapana vähentyä sepelvaltimotaudin toteamisen jälkeen. Tällöin pitkäaikainen ennuste huononee.

Sydänperäinen äkkikuolema on yleisin kuolinsyy länsimaissa. Näissä tapauksissa henkilö kuolee alle tunnin kuluessa oireiden alusta ja kuolinaika on yllättävä paitsi ihmiselle itselle myös lähipiirille.

Aiemmin on ajateltu, että noin 10–15 prosentissa äkkikuolemista kuolinhetkeen liittyy fyysinen rasitus. Näissä tapauksissa raskaan fyysisen rasituksen ajatellaan olevan yksi äkkikuoleman laukaisevista tekijöistä.

Väitöstutkimuksen löydösten perusteella jatkossa olisi ensiarvoisen tärkeää tunnistaa ne henkilöt, joilla on kohonnut riski fyysisen rasituksen aiheuttamille haitoille. Sepelvaltimotaudin riskitekijät ja oireet tulisi huomioida erityisesti keski-iän ylittäneillä miehillä ennen raskaiden harjoitusmuotojen aloittamista.

Toisaalta sepelvaltimotautidiagnoosi ei tarkoita, että liikunta olisi vaarallista. Asianmukaisesti hoidettuina näitä henkilöitä tulisi kannustaa liikkumaan, väitöstutkimuksessa todetaan.

Korjaus kello 14.58: Korjattu väitöspäivä. Väitös tapahtuu 2.11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?