Rössystä tuunataan herkkua, joka kelpaa turisteillekin - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Rössystä tuunataan herkkua, joka kelpaa turisteillekin

Oululainen perinneherkku, rössy eli veripalttu, halutaan nostaa maailmankartalle skottilaisen haggisin, berliiniläisen currywurstin ja muiden voimakkaita mielipiteitä herättävien perinneherkkujen rinnalle.

Kati ja Jouko Seppälä syövät rössypottua muutaman kerran vuodessa.

25.10.2018 15:50

Rössyn maailmanvalloitus alkoi torstaina oululaisen kauppakeskuksen lavalta. Oulun Paistinkääntäjät, Pohjois-Pohjanmaan Keittiömestarit ja aidosta verestä rössyä valmistava Viskaalin tila julkistivat Tuunaa rössy! –ruokakilpailun, jonka kautta etsitään uusia tapoja tarjoilla perinneherkkua.

Kilpailun suojelijana toimii Rössypottuseura, joka Oulussa syntyneen ja koulunsa käyneen seuran jäsenen, tietokirjailija Risto Uimosen mukaan pitää kilpailuna erittäin hyvänä ja tärkeänä juttuna.

– Rössypottu on omintakeinen paikkakuntasidonnainen ruoka, joka profiloi Oulua ja sen ympäristökuntia, jos sitä tehdään tunnetuksi ja kehitetään perinteitä kunnioittaen. Maailma on täynnä paikkoja, joissa ollaan ylpeitä omista paikallisista ruoista, Uimonen sanoo.

Reijo Äijälä tuomaroi tuunattuja reseptejä. Viskaalin emäntä Tuula Kukkola-Räinä valvoo tuomarointia päätuomarin ominaisuudessa.

Rössypottuseura vaalii rössypottuperinteitä pääkaupunkiseudulla muun muassa tilaamalla herkkua omiin tapahtumiinsa vähintään kerran vuodessa.

– Järjestimme vuonna 1999 Helsingissä oman kilpailumme, jonka teemana oli Rössypotusta euroajan ruoka. Tapahtuma noteerattiin etelän mediassakin, Uimonen kertoo.

Kilpailun päätuomari, paistinkääntäjä ja Viskaalin tilan emäntä Tuula Kukkola-Räinä ihmetteli aikansa, että miksi rössystä ei ole pidetty enemmän ääntä. Tuunaa rössy!-kilpailu saatiin käyntiin, kun paikalliset paistinkääntäjät ja keittiömestarit innostuivat asiasta.

– Rössy pitää nostaa maailmankartalle muiden mielipiteitä herättävien ruokien rinnalle. Rössy on ihan yhtä hieno ruoka kuin haggis tai currywursti. Rössystä street foodia! hehkuttaa Kukkola-Räinä.

Kilpailun avajaisten kunniaksi 20 oululaista ravintolaa tarjosi veripaltusta valmistettua rössypottua lounaaksi. Sokos Herkun ravintolassa perinneruokaa kävivät syömässä myös Kati ja Jouko Seppälä. Rössypottua he maistelevat muutaman kerran vuodessa Kauppahallin ravintolassa tai Villa Hannalassa.

– Tosi hyvää on, näyttää ja maistuu aidolta tavaralta. Kokki on onnistunut. Äiti keitti rössypottua lapsuudessa. Itse tulee laitettua todella harvoin, Seppälät kommentoivat.

Herkun keittiössä keiton valmistanut keittiöpäällikkö Marko Heino tunnustaa, ettei ole koskaan aikaisemmin valmistanut rössypottua.

Rössypottua tarjoiltiin kahdessakymmenessä ravintolassa lounaaksi tuunauskilpailun käynnistymisen kunniaksi.

– Tein sellaisen perinteisen version. Keitin perunat suolavedessä, laitoin mukaan paistettua sian kylkeä ja paistoin rössypalaset voissa. Tavanomainen lounasruoka se ei meillä ole, nyt tehtiin poikkeuksellisesti, Heino kertoo.

Kilpailun tuomaristoon kuuluva Reijo Äijälä Pohjois-Pohjanmaan Keittiömestareista arvelee, että rössylle löytyy monenlaista käyttöä kunhan kilpailu pääsee vauhtiin.

– Muistan maistaneeni rössyä lapsena 4-vuotiaana, kun äiti teki sitä lasivuoassa uunissa. Päälle hän ripotteli ispinää eli lampaan rasvasta ja suolasta tehtyä rouhetta, joka suli koko komeuden päälle, Äijälä muistelee.

Pitkän linjan keittiömestari ja noin 350 kokin opettaja näkee rössyn hyvänä raaka-aineena erilaisille ruokalajeille. Hänen mielestään mämmiä ja rössyä ei tarvitse hävetä, vaan niistä pitää tuunata versioita, jotka kelpaavat turisteillekin.

– Esimerkiksi veripalttu ja oululainen leipäjuusto voisivat sopia hyvin yhteen. Juustoa voisi laittaa rössytaikinaan tai sitten valmiista rössystä ja juustosta voisi rakentaa annoksen, hän vihjaisee.

Tuunaa Rössy! – kilpailuun voi osallistua lähettämällä mahdollisimman tarkan reseptin neljälle hengelle ja kuvan omasta rössyruuasta tuunaarossy.fi -sivustolla olevan lomakkeen kautta tai postitse. Osallistumisaika päättyy 11. tammikuuta 2019. Voittajat julkaistaan 26. tammikuuta Valkean Kesäkadun palkintojenjakotilaisuudessa.

Rössyn tuunauskilpailu julistettiin alkaneeksi kauppakeskuksessa Oulussa torstaina.

Pieni rössysanasto

Rössy eli veripalttu on naudan, poron tai sian verestä, ruis- ja ohrajauhoista, kotikaljasta tai vedestä, sipulista ja suolasta valmistettu perinneruoka.

Rössyä syödään sellaisenaan valkokastikkeen ja puolukkahillon kera.

Rössypottu on veripaltusta, sianlihasta ja perunoista valmistettu keitto.

Ispinä tai ihvi on lampaan sisäelinten ympärillä ja vatsaontelossa olevasta rasvasta umpisuolaamalla tehty säilyke.

Kampsu, kisko, roppana, rössö ja rössi ovat muita veripaltusta käytettyjä nimityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?