Poikkeuksellinen ryöstöaalto Oulussa, taustalla ehkä huumevelkojen perintä – tunnistatko epäillyt tekijät?

Kohteina K-Marketeja, Sale-myymälöitä, apteekki ja R-kioski.

Kuluneen viikon Oulun apteekki- ja kaupparyöstöjen epäiltyjä tekijöitä.

14.10.2018 12:52

Oulussa on koettu kuluneen viikon aikana poikkeuksellinen kaupparyöstöjen aalto.

Veitsi- ja astalomiesten kohteina on ollut kaksi K-Marketia, kaksi Sale-myymälää sekä apteekki ja R-kioski.

Poliisi vetoaa yleisön apuun. Se julkaisee valvontakamerakuvia ja antaa ryöstäjien erittäin tarkkoja tuntomerkkejä.

Ryöstäjät ovat suosineet Pumaa ja Adidasta ja heillä on nähty Yankees-lippalakki. Kasvonsa he ovat peittäneet erilaisilla huiveilla, hengitysmaskeilla ja kommandopipolla.

– Epäilemme, että tekijöitä olisi kolme. Kaksi on liikkunut yhdessä ja yksi yksin, kertoo rikoskomisario Jan Sormunen Oulun poliisista.

Sormunen uskoo taustalla saattavan olla huumevelkojen perintä. Henkilöiden on pitänyt saada äkkiä käteistä rahaa.

– Velaksi myynti ja velkojen väkivaltainen perintä ovat huumemaailman ikäviä lieveilmiöitä ja välillisiä ongelmia, Sormunen sanoo.

Hän ei uskalla tässä vaiheessa arvioida, liittyvätkö kaksikko ja yksinäinen tekijä jotenkin toisiinsa.

– Emme myöskään tiedä, liittyykö tähän vielä muita henkilöitä, kuten pakoautojen kuskeja ja vahtimiehiä.

Tänään sunnuntaina ryöstettiin kello 10 kauppaliike Koskelan kaupunginosassa osoitteessa Tullimiehentie 2. Osoitteessa toimii K-Market Koskela. Tekijä sai astalolla uhkaamalla haltuunsa vähäisen määrän käteistä rahaa. Hän poistui jalkaisin Liisantielle ja jatkoi pakoa ilmeisesti vanhemmalla, vihreän värisellä Volkswagen Golf henkilöautolla Niittyaron suuntaan kevyen liikenteen väylää pitkin.

Ryöstäjällä oli tummat vaatteet ja kasvojen peittona musta-valkea huivi.

Koskelan kauppaliikkeen sunnuntain 14.10. ryöstön epäilty tekijä.

Eilen lauantaina ryöstöaalto alkoi nousta kello 12.15 Knuutilankankankaan kaupunginosassa, kun Maasälväntie 2:ssa ryöstettiin K-Market Knuutilankangas teräaseella uhkaamalla.

Käteistä rahaa saanut ryöstäjä pakeni jalkaisin Maasalvantien yli ja nousi mahdollisesti Syväkiventie 2:n kohdalla tummaan henkilöautoon, jolla pako jatkui.

Törkeästä ryöstöstä epäillyllä henkilöllä oli tummat vaatteet ja musta-valkoinen huivi kasvojen edessä.

Knuutilankankaan kauppaliikkeen epäilty ryöstäjä lauantaina 13.10. puoliltapäivin.

Knuutilankankaan kauppaliikkeen epäilty ryöstäjä lauantaina 13.10. puoliltapäivin.

Sama toistui kello klo 20.55 Karjasillan kaupunginosassa, kun Tuulimyllynkatu 17:ssa ryöstettiin Salen Karjasillan myymälä teräaseella uhkaamalla.

Jälleen tekijä sai käteistä rahaa ja poistui jalkaisin Tuulimyllynkatua Paimenpolun suuntaan. Hänellä oli tummat housut ja valkoinen takki, jossa oli tumma huppu. Kasvojen edessä oli pinkki huivi ja päässä maastokuvioinen lippalakki, jossa luki YANKEES.

Karjasillan kauppaliikkeen epäilty ryöstäjä lauantaina 13.10.

Kello 22.43 Alppilan kaupunginosassa Tukkimiehentie 1:ssä sijaitseva Sale Alppila ryöstettiin astalolla uhkaamalla. Tekijöitä oli nyt kaksi. Jälleen saaliina oli rahaa ja poistuminen tapahtui jalkaisin.

Toisella ryöstäjällä oli musta takki, jonka hupussa luki PUMA. Käsissä oli kirjavat lapaset, jaloissa tummat farkut ja mustat kengät, joissa oli valkeat pohjat. Miehellä oli hupun alla musta kommandopipo. Kokonaisuuden täydensi valkoinen kassi.

Hänen kaverillaan oli yllään tumma vetoketjullinen takki, jossa oli keltavihreä kaulus ja vetoketjut. Päässä olleessa harmaassa lippiksessä oli vasemmalla puolella edessä punainen täplä. kasvoja peittivät mustat aurinkolasit ja valkoinen hengitysmaski, jonka keskellä oli punainen ympyrä ja nenän kohdalla punainen vaakaviiva. Jalossa oli harmaat collegehousut, joiden vasemmassa lahkeessa oli jotain tekstiä. Tennarit olivat tummat.

Alppilan kauppaliikkeen epäillyt ryöstäjät lauantaina 13.10.

Ennen tätä viikonloppua tapahtui jo kaksi kaupparyöstöä.

Maanantaina 8. lokakuuta kello 17.11 aikaan kaksi naamioitunutta henkilöä tuli Merikoskenkatu 11:ssä sijaitsevaan Merikosken apteekkiin ja sai astalolla uhkaamalla haltuunsa vähäisen määrän käteistä rahaa.

Toisella oli Puma-merkkinen musta huppari, Adidaksen mustat housut, mustat tennarit valkoisilla pohjilla, aurinkolasit ja mustat hanskat. Mukana seurasi S-marketin muovipussi.

Pitemmällä tekijällä oli mustan takin alla harmaa huppari, mustat kengät, mustat housut, aurinkolasit ja harmaa reppu sekä kasvojen suojana hengitysmaski, jossa oli punaista.

Merikosken apteekin epäillyt ryöstäjät maanantaina 8.10.

Merikosken apteekin epäillyt ryöstäjät maanantaina 8.10.

Samana maanantai-iltana kello 19.05 sai nuori mies teräaseella uhkaamalla Latokartanontie 1:ssä Höyhtyän R-kioskista käteistä rahaa.

Hän oli laiha, päässä oli vihertävä lippalakki, jossa oli otsan kohdalla kirjoitusta. Lippalakin oikean korvan yläpuolisessa kohdassa oli ympyrän muotoinen kuvio. Kaulassa laiheliinilla oli huivi, yllään pitkähihainen sinertävä nappipaita ja jalassa mustat housut, joiden oikean reiden kohdalla saattoi olla jotain valkoista. Mustien kenkien pohjat olivat valkoiset tai valkoista oli kenkien alareunassa.

Höyhtyän R-Kioskin epäilty ryöstäjä maanantaina 8.10.

Poliisi pyytää kaikki Oulussa tapahtuneisiin ryöstöihin liittyvät havainnot tai vihjeet joko sähköpostiin vakivalta.oulu@poliisi.fi tai vihjepuhelimeen p. 0295416194.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?