Oulun seutu

Miksi Kalle Päätalon Iijoki-sarjasta tuli niin järjettömän suosittu? Tutkija saattoi löytää syyn

Julkaistu: , Päivitetty:

Kirjailija Kalle Päätalon Iijoki-sarjan kirjoista on tehty ensimmäinen väitöstutkimus.
Taivalkoskella syntynyt ja Iijokivarressa kasvanut kirjailija Kalle Päätalo kuvaa teoksissaan kieltä moniulotteisesti ja taitavasti, mikä voi selittää Iijoki-sarjan suurta suosiota, osoittaa ensimmäinen kirjojen kielestä tehty väitöstutkimus. Päätalon syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Iijoki-sarja on 26-osainen omaelämäkerrallinen romaanisarja, jossa Päätalo kertoo omat vaiheensa lapsuudesta kirjailijaksi ryhtymiseen saakka. Päätalo on tallentanut kirjoihinsa kotiseutunsa kieltä ja kuvannut monia muita suomen murteita.

Iijoki-sarjassa kuvataan murrekäsityksiä ja -asenteita sekä erilaisia kieli-ideologisia asetelmia. Iijoki-sarjaa voi lukea päähenkilön kielielämäkertana.

Iijoki-sarjalla on Suomessa massiivinen lukijakunta, mutta suosion syitä ei ole vielä täysin pystytty selvittämään. Väitöstutkimuksen mukaan yhtenä selittäjänä voidaan pitää kielen ja kielenkäytön tapojen tarkkanäköistä kuvailua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kieleen liittyvät kysymykset herättävät assosiaatioita ja tunteita riippumatta siitä, mikä on lukijan murre- tai sosiaalinen tausta. Teoksissa juonen rinnalla kulkee kielielämäkerta, jossa päähenkilön kieleen liittyvät tiedot, taidot, asenteet ja suhtautuminen ovat jatkuvassa dynaamisessa liikkeessä, toteaa filosofian maisteri Sari Keskimaa väitöstutkimuksessaan.

Kielielämäkerran käännekohtia yhdistää juonen kannalta keskeinen temaattinen säie. Ne kuljettavat lukijaa kieleen liittyvien vaikeuksien, ristiriitojen, oivallusten ja sopeutumisten kautta kohti romaanisarjan huipennusta, jossa päähenkilöllä on kirjailijan työtä ajatellen riittävät kielelliset resurssit käytettävissään.

Päätalon Iijoki-sarjasta on tehty väitös aiemminkin. Ritva Ylösen väitöstutkimus "Tervaksinen toteemi - Kalle Päätalon Iijokisarjan vastaanotto ja vaikutus" tehtiin vuonna 2013 Tampereen yliopistoon, kotimaisen kirjallisuuden oppiaineesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt