Amerikkalainen Brent loi Ouluun maailman pohjoisimman irkkufestivaalin, jonne maailmantähdetkin haluavat esiintymään - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Amerikkalainen Brent loi Ouluun maailman pohjoisimman irkkufestivaalin, jonne maailmantähdetkin haluavat esiintymään

Brent Cassidy (kolmas oikealta) on Irish Festival of Oulu -tapahtuman perustaja ja isäntä.

Julkaistu: 5.10.2018 8:00

The Irish Festival of Oulu järjestettiin ensimmäisen kerran 12 vuotta sitten. Vuosien varrella oululaisfestivaalista on kehittynyt maailmanluokan tapahtuma, jonne on helppo saada esiintyjiä.

Irkkufestarin perustaja, isäntä ja sielu on yhdysvaltalainen, mutta irlantilaiset sukujuuret omistava Brent Cassidy, joka saapui Suomeen vuonna 1999. Musiikkifestarin perustaminen oli luonnollinen seuraus miehen musiikki-innostukselle.

– Soitin irlantilaista kansanmusiikkia ja kyselin paikallisia muusikoita mukaan. Ensin soitimme kerran kuukaudessa, sitten kaksi kertaa ja lopulta perustin irkkumusiikkiyhdistyksen. Siitä seurasi festivaalien järjestäminen, Cassidy kertaa Oulun vuosien alkuaikoja.

The Irish Festival of Oulun pääpaino oli aluksi musiikissa, mutta vuosien varrella ohjelma on kehittynyt teatterin, elokuvien, tanssin, urheilun ja melkeinpä minkä tahansa pariin. Tavoitteena on kokonaisvaltainen kulttuurielämys.

– Kaikki lähti halusta soittaa irlantilaista musiikkia yhdessä ystävien kanssa. Halusin mukaan lisää muusikoita ja lisää kuuntelijoita. Tärkeintä on musiikki, meininki ja ihmiset, hän painottaa.

Pohjoisen festarit ovat Cassidyn mielestä saaneet hyvän maineen ulkomailla. Bändejä ja muusikoita on helppo houkutella Ouluun. Musiikin lisäksi paikalle on saatu kansainvälisesti merkittäviä teatteriesityksiä, tarinankertojia ja elokuvia.

– Jos maailman paras irkkubändi The Chieftains tulee Ouluun keikalle, niin se on suuri saavutus ja tunnustus festareille, Cassidy toteaa.

The Chieftains on kuusinkertainen Grammy-voittaja ja maailman tunnetuin kelttimusiikkiyhtye. Yhtye konsertoi Madetojan salilla kaksi vuotta sitten.

The Irish Festival of Oulu on maailman pohjoisin sekä pohjoisen Euroopan merkittävin irlantilaisen kulttuurin festivaali. 13. festivaali polkaistiin käyntiin keskiviikkona.

Perjantaina ohjelmassa on viiden nuoren miehen muodostama energinen Moxie, joka tulkitsee uudella tavalla irlantilaista nykymusiikkkia. Lauantaina konsertoi korkeaoktaaninen trio Dubhlinn, joka tunnetaan villeistä improvisaatioista. Konsertin aloittavat Jeremy Spencer ja Sean Leahy Länsi-Kerryn soundeilla.

Viisipäiväiseksi kasvanut tapahtuma päättyy sunnuntaina 7.10. päätösjameihin St. Michael Irish Pubissa.

Pitkään Suomessa asunut ja sujuvasti suomea puhuva Cassidy ei osaa analysoida sitä miksi suomalaiset ovat ottaneet irlantilaisen kansanmusiikin omakseen.

– Sitä on vaikea tietää. Suomen ja Irlannin historiassa on paljon samaa. Maiden kansanmusiikissakin on joku yhteys, sitä on vain vaikea selittää. Monet suomalaiset kansanmuusikot soittavat myös irkkumusiikkia, sen olen huomannut, festivaalijohtaja pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?