Yllättävä löytö Iijoelta: Lohet lisääntyvät luontaisesti

Iijoen vanhasta luonnonuomasta on löydetty luonnossa syntyneitä lohenpoikasia. Löytö on merkittävä, sillä se todistaa lohen lisääntyvän luontaisesti Iijoessa.

Sähkökalastusta Iijoen vanhassa luonnonuomassa. Kuvissa tutkimusassistentti Mikko Jaukkuri, ynpäristöasiantuntija Jyrki Salo ja Henri Kylli.

2.10.2018 9:01

Löydöt tehtiin sähkökalastamalla koealoja 1. lokakuuta. Tutkimusassistentti Mikko Jaukkuri Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että löytö on yllättävä ja merkittävin kolmeen vuoteen, jona aikana koekalastusta on Iijoen vanhassa luonnonuomassa tehty.

– Tämä on merkittävä saavutus Iijoella. Hallituksen kärkihankkeen tavoitteenahan on varmistaa vaelluskalojen luontainen lisääntyminen rakennetuissa vesistöissä, iloitsee Etelä- ja Pohjois-Iin kalastuskuntien puheenjohtaja Risto Tolonen.

Tänä keväänä kuoriutuneita poikasia löydettiin pieneltä alalta yli 40 kappaletta, mikä on erinomainen tulos. Joukossa oli myös Raasakan voimalaitoksen alapuolelle istutettu lohi, joka on uinut Uiskarin kalatien läpi seitsemän kilometriä pitkään luonnonuomaan.

Tänä keväänä Iijoessa kuoriutunut lohenpoikanen.

Lohenpoikasten löytyminen on todiste siitä, että joessa on lohen lisääntymiselle hyviä paikkoja.

– Tässä koskessa lohi on kutenut viime syksynä, mäti selvinnyt talven yli ja poikaset kuoriutuneet keväällä. Kyseisessä koskessa on lohenpoikasille sopiva virtaus, sopivan matala, sopivan raekokoista kiveä, suojapaikkoja ja ravintoakin löytyy, Jaukkuri kertoo.

Iijoen vanhaa luonnonuomaa kehitetään viisivuotisella hankkeella 2017-2022, jossa mukana ovat Iin kunta, PVO-Vesivoima ja Etelä- ja Pohjois-Iin jakokunnat. Hankkeen takia uomassa on ajoittain juoksutettu tavallista enemmän vettä, mikä mahdollistaa kalojen nousun.

Uiskarin kalatietä on paranneltu useista kohdista kaloille sopivammaksi, ja sinne on asennettu kalojen liikkeitä seuraavat laskurit. Uiskarin kalatietä kalat pääsevät vanhaan uomaan, mutta eivät Raasakan voimalaitoksen yläpuolelle.

Tänä vuonna kaloja on syyskuun loppuun mennessä noussut uomaan neljä kertaa viime vuotta enemmän. Kalojen nousu, erityisesti siian nousu, jatkuu vielä, ja veden lisäjuoksutuksia jatketaan arviolta lokakuun puoliväliin asti. Silloin myös saadaan tarkkoja tietoja tänä vuonna Uiskarin kalatietä pitkin nousseiden kalojen määristä ja lajeista.

Hallituksen vaelluskaloja koskevan kärkihankkeen käytännön toimenpiteitä on tehty valituissa pilottikohteissa. Iijoki on yksi keskeisimmistä kohteista. Iissä on vireillä kalatien rakentamishanke Raasakan voimalaitokselle, johon on myönnetty valtion kärkihankerahoitusta. Iijoen 4,3 miljoonan euron kärkihankekokonaisuus toteutetaan vuosina 2017–2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?