Oulun seutu

Eläimet kiipesivät Puolivälinkankaan vesitornin seinille

Julkaistu:

Oulun Veden omistama vesitorni Puolivälinkankaalla on saanut pintaansa taidetta. Asialla ovat oululaiset taiteilijat ja arkkitehdit Mirva Korhonen ja Timo Tyynismaa.
Kettu, susi, metso ja yhdeksän muuta eläintä koristaa vesitornin kylkeä Oulussa. Mirva Korhosen ja Timo Tyynismaan maalausrakka on nyt valmis. Työtä hidastivat sateet ja tuuli.

Vesitorni kiinnosti Tyynismaata kohteena ja hän otti yhteyttä sen omistajaan. Betoninen torni täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Se on näkyvällä paikalla aivan Nelostien kupeessa.

– Vesitorni on erikoinen rakennelma, jonka ikkunattomuus ja alaosan tyhjä betonipinta huutavat maalausta. Lisäksi Puolivälinkankaan vesitorni on liikenteellisesti mielenkiintoisessa kohdassa, joten taiteen pääsee moni näkemään, taiteilija perustelee paikan valintaa.

Maalauksessa vuo
rottelevat tutut eläimet ja luonto. Tyynismaan mukaan aiheet ideoitiin vesitornin muodoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Vesitornissa on 12 sopukkaa, joihin ideoitiin kuukausien mukaan jokaiseen oma aihe ja tunnusomainen väri. Jokaiselle vuodenajalle löytyy sopiva eläin. Olisimme voineet lähteä revittelemään myös kantaaottavia teoksia, mutta siinä käy valitettavan usein niin, ettei iso osa ihmisistä tykkää niistä.

Maalausprojektia kiusasivat tuulet ja vesisade. Yksi kuva ehti huuhtoutua pois äkkinäisen vesikuuron takia.

– Hyvä maku jäi suuhun. Lopputulos tuntui hyvältä varsinkin kun kelit olivat välillä tosi huonot. Lopulta saimme kuivia ja vähätuulisia päiviä, niin teos saatiin valmiiksi, Tyynismaa huokaisee.

Puolivälinkankaan vesitorni on vilkkaalla paikalla. Sen ympärillä on runsaasti kevyen liikenteen väyliä ja asutusta. Nelostie kulkee aivan tornin vierestä. Tyynismaan mukaan se on hieno paikka taiteelle. Hän ei kannata muraaleiden maalaamista joka paikkaan.

– Ne sopivat paikkoihin, joissa ne selkeästi parantavat ympäristöä. Ränsistyneet kohteet ovat hyviä tai sellaiset, jotka tökkäävät muutenkin silmään. En tee muraaleja arvorakennuksiin enkä paikkoihin, jotka eivät kaipaa mitään lisää, hän arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt