Kauko Röyhkä neuvonantajaksi kulttuuripääkaupunkihankkeeseen: ”Oulun arktisuutta ja periferiaa kannattaa hyödyntää” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Kauko Röyhkä neuvonantajaksi kulttuuripääkaupunkihankkeeseen: ”Oulun arktisuutta ja periferiaa kannattaa hyödyntää”

Kauko Röyhkä on mukana Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeessa luovana neuvonantajana.

Julkaistu: 29.9.2018 8:43

Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen on valittu 20 luovaa neuvonantajaa kulttuurin, tieteen ja taiteen sekä luovan talouden eri saroilta. Heidän joukossaan on kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä.

Luova neuvonantaja Kauko Röyhkä ilahtui nimityksestä. Hän haluaa tuoda esiin omia näkemyksiään musiikista ja kirjallisuudesta.

– Nykyinen kotikaupunkini Turku oli kulttuuripääkaupunkina 2011. Silloin täällä järjestettiin paljon hienoja tapahtumia ja pysyväksi muistoksi siitä jäi Logomon kulttuurikeskus. Oulu on aina ollut vireä kulttuurikaupunki, joten kyllä se ansaitsisi samanlaisen tilaisuuden, hän toteaa.

Röyhkän mukaan Oulusta voisi tulla Euroopan kulttuuripääkaupunki omaperäisiä ideoita kehittämällä ja käyttämällä uusinta teknologiaa. Hän myös etsisi kaupungista nuoria uudistajia.

– Striimaus kiinnostaa minua tällä hetkellä ja netin tuomat mahdollisuudet tavoittaa ihmisiä ympäri maailmaa. Oulu sijaitsee Euroopan laidalla. Sen arktisuus ja periferia ovat etu, jota kannattaa hyödyntää, Röyhkä pohtii.

Oulu2026-ohjelmatyöryhmä sekä -projektiryhmä valitsivat neuvonantajat yli 100 ehdotetun nimen joukosta. Ehdotuksia pyydettiin yli 200:lta eri taholta. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala vahvisti heidän nimityksensä 17. syyskuuta.

Luovien neuvonantajien tehtävänä on ideoida kaupunkikehittämisen pääteemoja, joiden ympärille Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemusta ryhdytään rakentamaan.

Oulun kaupunki jättää ensivaiheen hakemuksensa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2020 ja lopullinen valinta kulttuuripääkaupungista tehdään vuonna 2022. Oulusta tulisi pohjoisin koskaan valittu Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Neuvonantajien ikäjakauma on 17-vuotiaasta yli 70-vuotiaaseen, naisia on 9 ja miehiä 11. Heidän tehtävänään on ideoida eurooppalaisia, Oulun seudulle sopivia kaupunkikehittämisen teemoja, joille kulttuuripääkaupunkihakemus rakentuu.

Itse hakemusta he eivät kirjoita, vaan kehittävät keskeiset pääteemat, joka ovat pohjana tulevalle kulttuuriohjelmalle.

– Ajatustyön pohjamateriaalina neuvonantajat tulevat käyttämään laajaa pohja-aineistoa, jota on kerätty viimeisen parin vuoden aikana työpajoissa, kyselyissä ja kohtaamisissa kuntalaisten, päättäjien ja sidosryhmien kanssa, tarkentaa ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Oulu2026-hanke pyysi ehdotuksia yli 200 eri taholta, yhdistyksiltä, kulttuuri- ja kansalaisjärjestöiltä, joilta ehdolle saatiin 100. Oulu2026-projektiryhmä ja Oulu2026-ohjelmaryhmä valitsivat näistä 20 henkilöä, joiden lopullisen nimityksen vahvisti tänään kaupunginjohtaja.

Neuvonantajien toimikausi kestää helmikuun alkuun asti, jolloin ohjelman pääteemat julkistetaan.

Ensimmäisen vaiheen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 on jätettävä vuonna 2020. Päätöksen tekee EU:n valitsema kansainvälinen asiantuntijaraati. Sen jälkeen jatkoon päässeet kaupungit parantavat hakemustaan ja lopullinen päätös vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi tehdään vuonna 2022.

Ahtinen, Lauri, sarjakuvataiteilija, oululainen kulttuurivaikuttaja

Haanperä, Heta, teatteriohjaaja, Oulun teatteri

Harju, Timo, kirjailija, sanataideohjaaja, kulttuuriosuuskunta Ilmeen puheenjohtaja

Herneoja, Aulikki, arkkitehti, tekniikan tohtori, Oulun yliopisto

Iljana, Katja, vaatesuunnittelija, tapahtumatuottaja, musiikintekijä

Isohookana-Asunmaa, Tytti, kulttuurivaikuttaja, entinen kulttuuriministeri, Oulun yliopisto

Kinnunen, Tiina, Suomen ja Pohjois-Euroopan historian professori, Oulun yliopisto

Korpelainen, Raija, terveysliikunnan professori, Oulun yliopisto, ODL

Kääriäinen, Kalle, opiskelija, nuorisovaltuutettu Oulusta

Magga, Sigga-Marja, saamelaisen kulttuurin opettaja Oulun yliopistossa

Manninen, Tony, pelistudio LudoCraftin toimitusjohtaja

Mattila, Jaakko, kuvataiteilija, oululainen kulttuurivaikuttaja

Roukala, Aki, valokuvaaja, kulttuuritapahtumien tuottaja, Bättre Folk

Röyhkä, Kauko, kirjailija, muusikko

Satulehto, Merja, tanssitaiteilija, City Dancen toimitusjohtaja

Stevenson, Blair, kulttuurintutkija ja tuntiopettaja Oulun ammattikorkeakoulussa

Sulkala, Roope, ravintolayrittäjä, tanssija ja kulttuuritoimija

Takalo, Jukka, muusikko, oululainen kulttuurivaikuttaja

Toivonen, Kari-Pekka, Oulun teatterin taiteellinen johtaja

Yli-Maunula, Pirjo, taiteilijaprofessori, tanssitaiteilija

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?