Kuvat: Kalle bongasi maailman suurimman korppikotkan Limingassa – ”Olo oli epäuskoinen” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Kuvat: Kalle bongasi maailman suurimman korppikotkan Limingassa – ”Olo oli epäuskoinen”

Munkkikorppikotka on mahtava näky taivaalla.

Julkaistu: 26.9.2018 14:21

Lintubongarit ovat olleet viime päivinä täpinöissään, kun Limingassa on tehty useita havaintoja hyvin harvinaisesta munkkikorppikotkasta. Se on tunnistettu Suomessa aiemmin vain kaksi kertaa.

Ensimmäinen havainto harvinaisuudesta tehtiin Rantalakeus-lehden mukaan sunnuntaina, kun tyrnäväläinen Kalle Hiekkanen oli tarkkailemassa lintuja Liminganlahden Virkkulan tornissa.

Munkkikorppikotka elää pääasiassa Espanjassa, Välimeren itäosissa, Mustanmeren ympäristössä ja Kaukasuksella. Suomessa siitä on tehty viralliset havainnot vuosina 2010 rannikolla ja 2014 Lappeenrannassa. Kyseessä on maailman suurin korppikotka. Sen pituus on yli metrin ja siipien kärkiväli melkein kolme metriä.

Uusi havainto sai lintuharrastajat liikkeelle. Lajia tultiin bongaamaan Liminkaan Etelä-Suomea ja Pohjois-Ruotsia myöten.

– Vilkasta on ollut ja tien varret autoja täynnä. Tilanne alkaa nyt olla ohi, kun havaintoja ei ole tänään tehty. Lintu suuntaa etelään päin, arvioi asiakasneuvoja Petri Haapala Liminganlahden luontokeskuksesta.

Munkkikorppikotkan ensimmäisenä havainnut Kalle Hiekkanen kuvailee bongaustaan käsittämättömäksi onnenhetkeksi.

– Aluksi en uskonut, että kyseessä on munkkikorppikotka. Kun sain varman havainnon, olo oli epäuskoinen ja siitä tuli älyttömän hyvä fiilis. Olihan tuuria, että satuin paikalle, hän kertaa tapahtumien kulkua.

Esa Hohtola otti kuvat harvinaisuudesta Limingassa.

Hiekkanen näki linnun parin tunnin ajan Tyrnävän niityllä eri paikoissa. Hän arvelee, että sateisten päivien ajan lintu pysyy pohjoisessa, mutta perjantaina viimeistään, kun sää on poutainen, se suuntaa etelään.

– Saattahan tuo viipyä vielä vaikka Siikajokivarressa tänään. Etelän lintubongareiden kannattaa olla tarkkoina loppuviikon ajan, Hiekkanen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?