Nekku- ja Luna-koirat löysivät tryffeleitä oululaispihasta vain kahden päivän harjoittelun jälkeen - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Nekku- ja Luna-koirat löysivät tryffeleitä oululaispihasta vain kahden päivän harjoittelun jälkeen

Oulun seudulla pidetty koirien tryffelikurssi huipentui parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen: Luna- ja Nekku-lagotot löysivät pohjantryffeleitä oululaisen omakotitalon pihalta.

25.9.2018 8:15

Lagottojen löydökset osoittivat todeksi huhun, että pohjoisestakin on mahdollista kaivaa esiin italialaisten suosimaa arvosientä. Sienikurssin koirat saivat etsiä herkkua pihasta, josta löydettiin ensimmäiset luonnontryffelit elokuun puolivälissä.

– Ihan mahtavaa saada näin hyvä onnistuminen kurssin aikana. Nekku on harjoitellut kotona, mutta luonnontryffeleitä se ei ole aiemmin löytänyt, kiittelee 2,5-vuotiaan Nekun omistaja Tuovi Pasma koiraansa.

Limingasta kurssille tullut Pauliina Pakaslahti oli yllättynyt yksivuotiaan lagottonsa löydöksestä.

– Emme ole koskaan ennen yrittäneet etsiä tryffeleitä. Kahdessa kurssipäivässä näin hyvä tulos, Luna-lagoton omistaja ihmettelee koirien nopeaa oppimiskykyä.

Kirsi Saloniemi, Pauliina Pakaslahti ja Luna-lagotto arvosieniä etsimässä.

Oulussa tehty pohjantryffelilöytö tehtiin mansikkamaan mullanvaihdon yhteydessä. 60 sentin syvyydestä nousi esiin 225 grammaa tryffeleitä. Niiden tunnistamisessa auttoivat biologianopettaja, tryffelikeskus ja Turun kasvimuseo.

– Ne eivät olleet voimakastuoksuisia, vaan pähkinäisiä. Se hieman epäilytti, kun luin, että tryffeleissä tuoksuu voimakkaasti petroli, sienien löytäjä kertoo.

4-vuotias Ella etsimässä tryffeleitä Oulusta.

Kun Oulusta saatiin esille ensimmäiset tryffelit, oli aika koota seudulle koirien tryffelikurssi. Mukaan ilmoittautui 12 lagottoa, yksi iso villakoira ja yksi kultainen noutaja omistajineen. Italianvesikoira eli lagotto romagnolon alkuperäinen käyttötarkoitus oli vedestä noutava lintukoira. Myöhemmin sitä on käytetty tryffelinetsintään.

– Tavoitteena on oppia löytämään tryffeleitä ja tunnistamaan niitä. Koirat ehdollistetaan sienien tuoksulle ja lopuksi kokeillaan käytännössä, että onnistuvatko koirat löytämään niitä, kertoo Varkaudesta Saku-lagottonsa kanssa kurssin ohjaajaksi tullut Kirsi Saloniemi.

Luonnontryffeleiden satokausi alkaa Suomessa elokuusta.

Merijärvellä Kennel Fungossa lagottoja kasvattavan eläintenkouluttaja Anni Nevalan mukaan koirat ehdollistuvat nopeasti tryffelille. Rotujen välillä on eroja, mutta kaikki koirat elävät hajujen maailmassa ja ne voidaan tutustuttaa sienen tuoksuun jo kohdussa.

– Koiran hajumuisti kehittyy jo sikiöaikana. Jos odottavaa koiraa ehdollistetaan tryffelille, se vaikuttaa myös syntyvään pentuun. Koiralla on 870 hajureseptoria ja ne uusiutuvat 30-60 päivän välein. Kun se ehdollistetaan uudelle tuoksulle, se oppii haistamaan sen aina vain herkemmin, Nevala luennoi koirien omistajille.

Saloniemen mukana kurssilla on Saku-lagotto, joka on melkoinen konkari tryffelien etsimisessä. Saku löysi Suomen ensimmäiset tarhatryffelit Juvalta vuonna 2012.

– Vuosien varrella Sakusta on kehittynyt oivallinen tryffelikoira. Sen kaveriksi olen ottanut Martan, ja yhdessä koirat ovat löytäneet viime vuonna noin kaksi kiloa luonnontryffeleitä, Saloniemi kertoo.

Yksivuotias Luna löysi ensimmäiset tryffelinsä Oulun kurssilla.

Luonnontryffeleiden satokausi alkaa Suomessa elokuusta. Paras aika on syyskuun ja lokakuun aikana, mutta niitä löytyy luonnosta niin kauan kunnes maa jäätyy.

Tryffeleitä kannattaa etsiä kalkkisesta maastosta. Ne viihtyvät puiden juuristoissa. Saloniemen kokemusten mukaan parhaat apajat ovat lehtipuiden läheisyydessä.

Oulun kurssilla tryffelit kasvoivat pihassa, jossa kasvaa paljon erilaisia lehtipuita. Omakotiasujan mukaan pohjantryffeleitä on löytynyt jopa tyrnin juurelta.

Kirsi Saloniemi näyttää lagotolle maasta löäydettyjä pohjantryffeleitä.

Kurssin aikana Saku-lagotto löysi tryffeleitä myös muualta Oulusta. Tarkat löytymispaikat ovat vain koiran ja sen omistajan välisiä salaisuuksia.

Tuoreena parasta

Oululainen ravintoloitsija Jussi Kurkela on ostanut Ostroferia-ravintolaansa paikallista tryffeliä. Ne ovat hänen mielestään raaka-aineena hyvänmakuisia ja kiehtovia.

– Italiassa tryffelillä on isot markkinat. Suomessa ollaan vasta rakentamassa markkinaa. Kunhan tryffelikoirien määrä lisääntyy, niin sieniä löytyy enemmän.

Kurkela käyttää tryffelit mieluiten tuoreena. Tänä syksynä menussa on annos, jossa on yhdistetty karitsatartar ja munankeltuaista, joka on säilötty tryffelin kanssa. Keltuaisen päälle raastetaan vielä tuoretta sientä.

– Helppo ja yksinkertainen tarjottava on tryffelinen munakokkeli paahdetun leivän kanssa, Kurkela vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?