Oulun seutu

Saksan liittopresidentti heitti nyrkkitervehdyksen koululuokassa Oulussa

Julkaistu:

Saksan liittopresidentti puolisoineen jatkoi virallista valtiovierailuaan Helsingin jälkeen Oulussa. Päivän ohjelmassa oli yritysvierailuja sekä tutustuminen Hiukkavaaran uuteen ja uljaaseen monitoimitaloon.
Uudenlaiset oppimisympäristöt ja suomalainen koulu kiinnostivat Oulussa keskiviikkona vieraillutta Saksan presidenttiparia. 8-vuotias Luke Maunu heitti liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa rennosti nyrkkitervehdyksen eli kopon modernissa luokkahuoneessa.

Ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat tutkivat oppitunnin aikana metsästä saatavia ruokia. Neljäsluokkalaisten luokkatilassa harjoiteltiin vahvuuksia. Käsittelyssä oli juuri luottamus, kun Saksan liittopresidentti ja hänen puolisonsa rouva Elke Büdenbender seurueineen saapuivat visiitille.

– Tiesin että tänne tulee Saksan presidentti, jolla on vaikea nimi, kommentoi 10-vuotias Luka Pitkänen vierailua.

Saksan delegaatioon kuului kaikkiaan yli kuusikymmentä jäsentä. Oulun päivä alkoi Hiukkavaaran monitoimitalon käynnillä.

– Vieraat ovat toivoneet,että he voisivat tutustua uudenlaisiin oppimisympäristöihin ja ihan tavalliseen arkipäiväiseen koulun toimintaan, kertoo monitoimitalon johtaja ja koulun rehtori Anne Moilanen.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vieraita varten ei harjoiteltu erillistä ohjelmaa eikä pukeuduttu juhlavasti. Osa koululaisista oli työn touhussa luokkatiloissa, osa istui ruokailemassa aulatilassa. Presidenttipari tervehti ystävällisesti kaikkia. Heti ulko-oven vieressä tulijoiden huomion kiinnitti lasioven läpi vieraille virnistellyt pikkumies.

Hiukkavaaran monitoimitalo otettiin käyttöön vuosi sitten. Koulussa on oppilaita 215 ja päiväkotilapsia 150. Lisäksi tiloissa käy koulua noin 300 muiden, remontissa olevien koulujen oppilasta. Talossa on myös kirjasto ja nuorisotila.

– Hiukkavaarassa ovet ovat avoinna kaikille 8–22 arkisin ja 9–17 lauantaisin. Tiloihin voi tulla oman porukan kanssa vaikka rupattelemaan. Tavoitteena on tarjota alueen asukkaille palveluja, Moilanen sanoo.


Avarissa ja valoisissa tiloissa kiertäneet saksalaisvieraat olivat hämmästyneitä näkemästään. Liittopresidentin puoliso kyseli vilkkaasti koulun toimintatavoista, opetuksesta ja välineistä.

Kaupungintalolla nautitun lounaan jälkeen ohjelmassa on yritysvierailuja. Delegaatio käy muun muassa Bittiumin, Nokian, Flexbrightin, Tactotekin, Printocentin ja VTT:n vieraina. Oulun yliopisto delegaatiolle kerrotaan arktisesta tutkimusyhteistyöstä, saamelaisuuden parissa toimivasta Giellagas-instituutista sekä kyberturvallisuudesta.

Kaupunkilaisia saksalaisvieraat eivät tuntuneet kiinnostavan. Kaupungintalon tuntumassa ei nähty väkijoukkoja eikä lippuja heiluttelevia lapsia.


Liittopresidentille Oulu-mitali

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierille on myönnetty Oulu-mitali. Mitali luovutetaan vierailun yhteydessä kaupungintalolla.

Oulu-mitali on kuvanveistäjä Riitta Helevän suunnittelema pronssiin lyöty mitali, jonka halkaisija on 80 millimetriä. Mitali kuvaa Oulua valon ja vesien kaupunkina. Mitali valmistui kaupungin 385-juhlavuoden kunniaksi.

Numeroitu Oulu-mitali voidaan myöntää oululaiselle henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena ansioista tieteen, urheilun, taiteen tai muun kulttuurityön alalla, pitkäaikaisesta ja merkittävistä valtakunnallisista tai kansainvälisistä saavutuksista.

Erityisistä syistä mitali voidaan myöntää myös muulle kuin oululaiselle esimerkiksi huomattavan vierailun yhteydessä.

Ota kantaa

Onko Suomella ja Saksalla erityinen suhde?

Kyllä 69% Ei 31%
Ääniä yhteensä 1451

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt