Keskustan entinen kansanedustaja kutsui vähäosaisia ”ihmisroskaksi” Oulun kaupunginvaltuustossa - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Keskustan entinen kansanedustaja kutsui vähäosaisia ”ihmisroskaksi” Oulun kaupunginvaltuustossa

Keskustan kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen kertoo, että hän on huolissaan siitä, että alkoholia runsaasti käyttävät joutuvat asumaan kadulla.

10.9.2018 20:30 | Päivitetty 11.9.2018 11:16

Oulun kaupunginvaltuustossa nousi kuuma sanojenvaihto maanantaina sen jälkeen, kun keskustalainen valtuutettu Riikka Moilanen sai puheenvuoron.

– Tässä on käyty keskustelua kivetyksen likaisuudesta ja muusta roskaamisesta, mutta mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon. Tarkoitan niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat ottaneet Isokadun nyt kodikseen, Moilanen sanoi.

Oulun kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (ps) julkaisi Facebook-sivullaan videoklipin, josta Moilasen sanat käyvät ilmi. Tynkkynen pyysi Moilasen jälkeen puheenvuoron, jossa hän kertoi olevansa pettynyt keskusteluun ja viittasi suoraan Moilasen kommenttiin.

– Sanavalinta oli vahinko. Pyysin sitä anteeksi. Minä korostan sitä, että kaikilla ihmisillä on ihmisarvo, Riikka Moilanen kertoo Ilta-Sanomille.

Moilasen mukaan aiemmin oli käyty keskustelua roskaamisesta ja katujen epäsiisteydestä.

– Totta kai sanan käyttäminen oli silti ajattelematonta, hän sanoo.

Moilanen korostaa sitä, että hän nosti esiin ongelman, jotta sitä alettaisiin hoitaa.

– Olen huolissani siitä, että alkoholia runsaasti käyttävät joutuvat asumaan kadulla. Se ei ole oikein heitä itseään kohtaan. Se on ongelma, jolle liian moni on nostanut kädet pystyyn, vaikka heitä pitäisi auttaa. Moilanen sanoo.

Moilanen katsoo, ettei katu ole oikea paikka asua.

– Miksi annamme tämän tämän tapahtua heille, hän kysyy.

Moilanen on valtuustotyön lisäksi Pihlajalinna Oulun toimitusjohtaja. Hän korostaa, ettei esiintynyt kokouksessa työnantajansa edustajana.

Riikka Moilanen toimi kansanedustajana eduskunnassa keskustan eduskuntaryhmässä vuosina 2003–2007.

Aiheesta kertoi aiemmin Iltalehti.

Keskustan ryhmä irtisanoutuu Moilasen lausunnosta

Oulun keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen kertoo, ettei keskusta ryhmänä hyväksy Riikka Moilasen lausuntoa.

– Ketään ihmistä ei voi sanoa ihmisroskaksi. Jokainen elämä on arvokas, Kolmonen sanoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa, ettei pidä asettua toisten ihmisten yläpuolelle.

– Vankilapappina työskennelleenä olen oppinut, että kukaan ihminen ei voi tietää, joutuuko hän kenties joskus itse asemaan, jossa ei voi enää auttaa itseään, hän sanoo.

Kolmonen sanoo, että ryhmä tukee silti Moilasta, muuta ei hänen lausuntoaan ihmisroskasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?