Oulun uusi taideteos on lippispäinen tyyppi, jota ei voi olla huomaamatta: ”Se on hieno!”

Etelästä junalla pohjoiseen päin saapuvat voivat nyt ihailla junan ikkunasta Oulun uusinta julkista taideteosta. Yhdysvaltalainen taiteilija Andrew Hem on maalannut upean teoksen Kainuuntie 1:ssä sijaitsevan kerrostalon päätyyn.

Yhdysvaltalainen taiteilija Andrew Hem on maalannut muraalin oululaisen kerrostalon seinään Raksilaan.

10.9.2018 19:18

Kainuuntie 1:n taloyhtiön väki on ihastunut sinitakkiseen ja lippispäiseen hahmoon heti alusta lähtien. Kaksi vuonna talossa asunut kuvataidepsykoterapeutti Aino-Maija Nikula näkee muraalissa monenlaisia hyviä puolia.

– Se on käyttötaidetta parhaimmillaan. Teos on kaikkien saatavilla ja se elää meidän keskellämme. Taide luo aina hyvinvointia ja tässä tapauksessa se luo myös taloyhtiöön yhteisöllisyyttä, Nikula huomauttaa.

Jukka Sihvonen kuvailee teosta lyhyesti ja ytimekkäästi:

– Se on hieno!

Hän pitää hienona ideana myös sitä, että maalauksen eteen jää kasvamaan vuodenaikojen mukaan muuttuvia puita, joita taiteilija ei halunnut poistettavaksi.

Alle 200 neliömetrin kokoisen taideteoksen julkistamista juhlistettiin maanantaina nisukahveilla kerrostalon pihalla. Taloyhtiötä isännöivät Ulla Pitkänen ja Juho Vuorma Isännöinti Vuorma Oy:stä kertovat, että päätös muraalista oli helppo tehdä.

– Järjestimme ylimääräisen yhtiökokouksen heti kun meille tarjottiin mahdollisuutta saada muraali. Päätös tehtiin yksimielisesti. Kaikkien mielestä taide on hyvä juttu, Pitkänen kertaa.

Kainuuntie 1:n asukkaat ovat innoissaan uudesta taideteoksesta asuinkerrostalonsa päätyseinässä.

Kainuuntie 1 on rakennettu vuonna 1974. Siinä on 65 huoneistoa. Nyt maalattu muraaliteos on osa UPEA18-taidefestivaalia. Valtakunnallinen UPEA-taidefestivaali tuo syyskuun ajan taidetta ja tapahtumia eri puolille Suomea. Kolmatta kertaa järjestettävään vuotuiseen taidefestivaaliin osallistuu tänä vuonna 12 suomalaiskaupunkia 19 kohteella.

Kainuuntien teoksen maalanneen Andrew Hemin tyyli sekoittelee graffitin inspiroimaa urbaania kuvamaailmaa unenomaiseen fantasiaan. Hemin teoksille tyypillistä ovat yksityiskohtaiset, pysäytetyt hahmot sekä taiteilijan kambodžalaisista juurista ammentavat maisemat.

– Kuvassa haetaan kontrastia suuren ihmisen ja taustalla olevan majan kautta. Halusin myös vastakohtaisuutta oikeiden puiden ja maalattujen puiden välille. Puut ovat pitempään vihreitä, mutta tässä kuvassa ne ovat pysyvästi keltaisia, syksyn lehtiä, taiteilija kertoo teoksensa synnystä.

Kansainvälisesti arvostetun taiteilijan teoksia on nähtävissä muun muassa Los Angelesissa, New Yorkissa ja Lontoossa. Hem osallistui teoksellaan myös kahden vuoden takaiseen UPEA16-taidefestivaaliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?