Yksi aamu nollasi oululaisen Harrin elämän täysin – puolison kuoleman aiheuttama suru purkautui sarjakuva­kirjaksi

Harri Filpan sarjakuvat kertovat miltä tuntuu kun puoliso kuolee ja leski tuntee olevansa uusavuton ja kelvoton mies, jolla on huono omatunto liiallisesta alkoholinkäytöstä ja jopa vaimon vakuutusrahoista.

Harri Filppa teki erittäin henkilökohtaisen sarjakuvakirjan vaimonsa kuolemasta.

7.9.2018 19:22 | Päivitetty 7.9.2018 21:02

Oululainen sarjakuvantekijä Harri Filppa heräsi neljä vuotta sitten aamuun, joka mullisti hänen elämänsä. Puoliso kuoli äkillisesti ja leskeksi jääneeltä mieheltä lähti matto jalkojen alta. Suunnitelmat menivät uusiksi ja tulevaisuus katosi, kuvailee Filppa tilannetta.

Vaimon kuolemasta ja surusta selviämisessä sarjakuvantekijää auttoi sarjakuva. Syvimmän suruvaiheen jälkeen hän alkoi piirtää kuvia ja kirjoittaa tekstejä. Niistä syntyi joulukuussa 2017 ilmestynyt Kuolema meidät erotti (Pokuto).

Kirjassa Filppa käy läpi kuoleman jälkeisiä aikoja. Hän pohtii omaa tilannettaan ja selviytymistään selkein sanoin, myös mustan huumorin kautta. Hän kummastelee kuolemaan liittyviä käytäntöjä ja tuskailee omien ajatustensa kanssa. Kuvissa elää leskimies, joka romahtaa kun radiosta tulee kuolemasta kertova iskelmä.

– Albumiin on kerätty muiden ihmisten ja läheisten muistoja tuosta ajasta. Itselläni oli muistikatkoksia, enkä pysty vieläkään muistamaan kaikkea tuohon ajanjaksoon liittyviä tapahtumia, Filppa kertoo.

Kuolema meidät erotti on Harri Filpan neljäs sarjakuvakirja.

Puolison äkillinen kuolema nollasi elämän täysin. Sarjakuvia pitkään tehnyt Filppa päätti surutyön aikana vaihtaa elämänsä suuntaa.

– Elämä on hiuskarvan varassa, sen sain huomata. Puolison kuoleman jälkeen minulle vahvistui halu, että teen vain asioita, joista aidosti tykkään. Nykyisin kaikki työt liittyvät jollain tavalla sarjakuvaan, hän selvittää.

Kuolema meidät erotti on Filpan neljäs sarjakuvakirja. Hän valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2007. Aluksi hänen sarjakuviaan julkaistiin paikallisissa välineissä. Vuoden 2004 huhtikuussa Kaurismäkeläiset valittiin Ilta-Sanomien kuukauden sarjakuvaksi.

Surun purkaminen kirjoittamalla ja piirtämällä kesti 1,5 vuotta. Kun teos oli valmis pyhäinpäivänä 2017, Filppa keräsi kertyneen materiaalin kasaan ja tuhosi sen.

– Kirja on julkinen kooste kaikesta siitä materiaalista, jota tuotin surun aikana. Ajattelin, että tuli puhdistaa lopuksi kaiken. Kun kirja sitten tuli painosta, otin sen käteeni ja itkin. Muistojen itkua kestikin sitten aika pitkään, hän toteaa.

Filppa toivoo, että kuolemasta ja surusta piirtäminen ja kirjoittaminen auttaisivat muitakin saman kohtalon kokeneita.

Leskeksi jäätyään Filppa etsi apua ja tukea monenlaisista paikoista. Tutuksi tulivat vertaistukiryhmä, terapia, meedio ja anniskelupaikat. Alkoholia kului enemmän kuin tarpeeksi.

– Kirjassa käyn avoimesti läpi vaikeitakin asioita, alkoholin käyttö on yksi niistä. Koen että leskeksi jääminen nuorena ja siitä selviytyminen on yhteiskunnallisesti tärkeä aihe. En löytänyt vastaavaa teosta silloin kun itse kävin surua läpi, joten aiheelle oli selkeästi paikka sarjakuvakirjallisuudessa, hän arvelee.

Filppa toivoo, että kuolemasta ja surusta piirtäminen ja kirjoittaminen auttaisivat muitakin saman kohtalon kokeneita. Suomessa ilmestyy sata sarjakuvakirjaa vuosittain. Kuolemaa ja surua niissä käsitellään vähän.

– Teos sisältää keinoja, jotka ovat auttaneet minua elämässä eteenpäin. Kaikki eivät niitä varmasti hyväksy, mutta keinonsa kullakin. Toivon myös, että kirja tavoittaisi sellaisia ihmisiä, jotka eivät lue tavallisesti sarjakuvia, hän pohtii.

Filpan puolison äkillisestä kuolemasta tulee lokakuussa kuluneeksi neljä vuotta. Pahin suru on ohi, mutta yhteiset hetket ja muistot palaavat mieleen vielä päivittäin.

Surun ja kuoleman sarjakuvakirja päättyy onnellisesti. Onnea on taas myös kirjailijan elämässä. Rinnalla on uusi puoliso ja elämään on tullut uutta sisältöä 15 kuukauden ikäisen tyttären kautta.

Artikkelia korjattu 7.9.2018 kello 21.02. Kaurismäkeläiset valittiin Ilta-Sanomien kuukauden sarjakuvaksi vuonna 2004, eikä 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?