Oululaismiljonääri kehittää muovista miljardibisnestä: Ensin laitteistoja, sitten kokonaisia tehtaita - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oululaismiljonääri kehittää muovista miljardibisnestä: Ensin laitteistoja, sitten kokonaisia tehtaita

Uudenlainen laitteisto on 1,75 metriä leveä ja se mahtuu nykyisten keräysastioiden suulle. Prototyyppiä valmistetaan parhaillaan Oulussa.

Johnny Pehkosen johtama yritys kehittelee muovinkäsittelyyn uudenlaista laitetta.

31.8.2018 15:13

Tuotantoautomaation ja elektroniikkateollisuuden testausratkaisuihin erikoistuneen JOT-yhtiön kaksi kertaa myynyt oululaismiljonääri ja talousneuvos Veikko Lesonen on siirtänyt mielenkiintonsa muovin kierrätykseen. Muovin erottelusta, lajittelusta ja käsittelystä povataan hänen ja Johnny Pehkosen perustamalle yhtiölle seuraavaa miljardibisnestä.

Head Recycle Systems Oy perustettiin kesäkuussa, mutta ideat sen syntymiseen ovat pelmahtaneet ilmoille melkein vuosikymmen sitten. Yrityksen toimitusjohtaja on Pehkonen, jonka mukaan molemmat perustajat olivat omalla tahollaan miettineet samansuuntaisia ajatuksia muovin kierrättämisestä.

– Suomessa kierrätetään muovia suhteellisen hyvin, mutta ei riittävästi. Olin 7 vuotta Kiinassa ja siellä seurasin asiaa aasialaisesta perspektiivistä. Muovijäteongelma on siellä ihan eri suuruusluokkaa kuin täällä, Pehkonen selvittää idean taustana.

Pehkonen on kotoisin Oulun seudulta, Temmekseltä. Hän on konetekniikan diplomi-insinööri, joka on tehnyt uraa aluksi Nokialla ja myöhemmin Kiinassa teknologia-alan startup-yrityksissä, joista yksi, First Panel Technology, kasvoi suureksi pörssiyhtiöksi. Kiinan vuosienkin aikana 44-vuotias Pehkonen piti tukikohtaa Oulussa.

Oulussa valmistettava laitteisto sopii nykyisten jätteenkeräysastioiden suulle.

Lesosen ja Pehkosen ajatuksena on kehittää laitteisto, joka sijoitetaan jäteastian suulle. Laitteen herkät sensorit tunnistavat erilaiset muovit, jolloin ne voidaan lajitella. Lajitellut muovit käsitellään silpuksi tai pelletiksi, jota voi hyödyntää jatkojalostuksessa.

Oululaisesta muovinkierrätysideasta kertoi aiemmin Forum24-kaupunkilehti. Pehkosen mukaan laitteistolla on huikeat markkinat.

– Maailmassa on 10 miljoonaa muovin kierrätyspistettä, joihin sen voi asentaa. Muovin kulutus lisääntyy koko ajan, sille kehitykselle ei näy loppua, vaikka yhä enemmän puhutaan esimerkiksi merien saastumisesta muoviroskalla, hän huomauttaa.

Miljardiluokkaan bisnekset laajenevat viimeistään silloin, kun yhtiö siirtyy kuluttajien muovinkäsittelylaitteistoista tehtaisiin. Suunnitelmissa on rakentaa kokonaisia tehtaita rakennuksineen ja koneineen eri puolille maailmaa.

– Tehtaat toimitetaan asiakkaalle avaimet käteen –periaatteella ja täysin tilaajan mukaan toteutettuna. Esimerkiksi energiayhtiö voi ostaa meiltä tehdaspaketin muovinkäsittelyä varten, Pehkonen kuvailee tulevaisuudennäkymiä.

Miten sitten ihmiset saadaan kierrättämään muovia? Vastaus on Pehkosen mukaan rahassa. Ihmiset kierrättävät, jos se kannattaa. Esimerkkinä hän mainitsee pullot. Pienikin pantti saa kuluttajan palauttamaan pullot ja tölkit.

Muovin kierrättämisessä avainasemassa ovat kiinteistöyhtiöt, sillä omakotitaloihin laitteistoja ei vielä kannata asentaa. Pehkosen myyntipuheissa kiinteistöyhtiöt voivat kääntää nykyisen kuluerän tulevaisuudessa tuloeräksi.

– Kiinteistön jätemaksut pienenevät ja vastikkeet halpenevat, jos yhtiö hoitaa muovin kierrätyksen, hän paljastaa yksinkertaisen laskukaavan.

Uudenlaisten laitteiden prototyyppiä valmistetaan parhaillaan Oulussa. Kyseessä on 1,75 metrin kokoinen kone, joka mahtuu nykyisten jätteenkeräysastioiden suulle. Ensimmäisen laitteen on määrä olla valmis alkuvuoden 2019 aikana.

Pehkosen ja Lesosen yhtiö etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita prototyypin testaamiseen. Sopivia kumppaneita olisivat taloyhtiöt tai jätepisteet, joihin kuluttajat vievät muovijätteitään.

Teollisuusneuvos Veikko Lesonen

Kotoisin Keminmaasta, valmistui koneenrakennusteknikoksi vuonna 1982.

Työskenteli Helvar Oy:ssä ja LK-Products Oy:ssä, kunnes perusti vuonna 1986 ensimmäisen oman toiminimen, Suomen JOT-palvelun.

Vuonna 1999 vuorossa oli Head Invest Oy:n perustaminen.

Head Invest -konserniin kuuluvat ympäristöystävällisiä ratkaisuja moottori-, kone- ja ajoneuvoteollisuuteen valmistava Proventia Group Oy, lääketieteen mittalaitteita valmistava Mediracer Oy, ravintola Uusi Seurahuone sekä tilitoimisto Head Balance.

Vuonna 2001 oululainen Elektrobit Oy fuusioitui JOT Automation Oy:n kanssa.

Elektrobit myi JOTin viisi vuotta myöhemmin saksalaiselle Rohwedder-konsernille.

Vuonna 2011 Lesonen osti JOT Automationin takaisin perheyhtiö Head Invest Oy:lle.

Viimeisin käänne JOTille tapahtui kesäkuussa 2018, kun Head Invest ja pienosakkaat myivät sen kiinalaiselle pörssiyhtiölle Suzhou Victory Precisionille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?