Oulun seutu

Birgitta Öunap ei anna vakavan sairauden lannistaa: Puumat liikkuvat Rotuaarin catwalkilla

Julkaistu:

Yli 30 vuotta mallina toiminut sinnikko kertoi keväällä, että hänen aivoissaan on viisi kasvainta.
Mallina, laulajana ja tapahtumajärjestäjänä tutuksi tullut Birgitta Öunap istahtaa oululaisravintolan nojatuoliin silmät innosta tuikkien. Kolmannen Puuma Stage Oulu –hyväntekeväisyystapahtuman valmistelut ovat pitkällä ja oma kunto on hyvä vakavasta sairaudesta huolimatta.

Öunap kertoi löytyneistä kasvaimista Ilta-Sanomien Tainola Show’ssa kesäkuussa.

Viime aikoina Öunap on viettänyt paljon aikaa Espanjassa. Lämmin ilmasto on hyväksi mielelle ja keholle. Ouluun tuleminen on entiselle kainuulaiselle aina kuin kotiin saapuisi. Rakkaus kotikontuja kohtaan sai hänet aikoinaan myös tuomaan hyväntekeväisyystapahtuman pohjoiseen.

– Olen kotoisin Kajaanista ja Oulu on minulle kuin toinen kotikaupunki. Joka kerta iloitsen tänne tulosta, hän tunnustaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oulu on myös se kaupunki, josta hän sai ensimmäiset ammatilliset kokemuksensa mallin uralle.

– Liftasin nuorena tyttönä Kajaanista joka perjantai Sanelma Vuorteen mannekiinikouluun. Ja sunnuntaina sitten takaisin. Sitä kautta lähdin mallin töihin Helsinkiin ylioppilaaksi tulon jälkeen, Öunap sanoo.

Puuma Stage –tapahtumia hän on järjestänyt Oulun lisäksi Helsingissä ja Turussa. Kahtena ensimmäisenä vuonna varoja kerättiin lastensairaalalle, sen jälkeen kohteena ovat olleet ensi- ja turvakodit. Pohjoisessa kohteena on Oulun Ensi- ja Turvakoti ry.

Öunap on tutustunut turvakotien toimintaan naisverkosto Centura ry:n kautta. Centura on vuonna 2002 perustettu järjestö, jonka tarkoituksena on laajentaa työelämässä tarvittavia verkostoja sekä tukea naisia ja lapsia. Yhdistyksen päätukikohteina ovat olleet Helsingin Ensikoti ja Pääkaupungin Turvakoti.

Oulun tapahtuma alkaa lauantaina 25.8. klo 11 Rotuaarilla. Mukana on paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä. Muotinäytökset ovat vuorossa klo 12.30 ja 14. Rotuaarin aukiolle pystytetään 30 metriä pitkä catwalk. Mukana menossa ovat muun muassa julkkismallit Kaj Kunnas, Inga Söder ja Kärppien kultamitalisti Saija Tarkki.

– Meillä on yksi läpimeno aamulla ja heti päälle näytökset. Mukana on toista kymmentä mallia ja kymmenen tanssijaa, joita ohjaan kuin kapellimestari. Lavalla on tällä kertaa myös elävää musiikkia, kun Inga Söder esittää Celin Dionin musiikkia, Öunap kertoo.

Tapahtuman erikoisen nimen taustalla on mallien sulava liikkuminen lavalla.

– Nimeä miettiessäni ajattelin sitä, että mallit liikkuvat catwalkilla ja siitä mietin kissaeläintä. Suomen maajoukkueella on käytössä leijona, joten päädyin puumaan, koska se on kaunis, uljas ja jalo eläin. Samana keväänä kun show ja nimi oli luotu, tuli tämä puuma-ilmiö, joka sitten on vuosien varrella aiheuttanut hämmennystä myös näytökseen, hän naurahtaa.

Oululaiset yritykset ovat lähteneet mukaan tapahtumaan vaihtelevasti. Öunapin mukaan osa yrityksistä on ollut mukana alusta asti, osa miettii edelleen asiaa pohjoispohjalaiseen tapaan.

Viime vuonna Puuma Stage Oulu saavutti hämmästyttävän suosion myös sosiaalisessa mediassa.

– Saimme Facebookiin yli 100 000 kävijää, sehän ihan räjähti käsiin! Öunap ihmettelee.