Oulun seutu

Aapo katkaisi kalsarit sortseiksi ja lähti soittamaan ilmakitaraa

Julkaistu:

Ilmakitaran maailmanmestaruudesta kisataan Oulussa jo 23. kertaa.
Oululaisen Aapo Raution oikeaa käsivartta koristaa uusi tatuointi. Kuvassa on kitaransoittoon oleellisesti liittyvä sormiote. Tatuointi kuvastaa nuoren miehen yhteyttä ilmakitaran soittamiseen ja Oulussa tällä viikolla pidettäviin MM-kisoihin.

– En ole koskaan harkinnut tatuoinnin ottamista, mutta nyt kun olen taas mukana kisassa ja tatuointistudio mainosti kuvaa kisahinnalla, niin ajattelin, että miksipäs ei, kertoo Rautio kuvan taustaa.

18-vuotias oululaisnuori on nyt toista kertaa mukana Ilmakitaran MM-mittelöissä. Edellisellä kerralla hän hämmästytti kaikki, kun hyppäsi lavalle 10-vuotiaana Little Angusina soittamaan ACDC:n musiikkia.

– Katkaisin kalsarit sortseiksi ja puin päälle koulupuvuntakin näköisen takin. Pääsin Mustien Hevosien karsinnasta jatkoon ja oli finaalissa lopulta kuudes. Yllättävän kivaa hommaa, hän muistelee kahdeksan vuoden takaista tilannetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kymmenvuotiaalle pojalle jäi osallistumisesta hyvä muisto. Hän sai myös nipun uusia ystäviä, joiden kanssa on ollut yhteyksissä sen jälkeen. Yksi heistä on amerikkalainen Justin Howard, taiteilijanimeltään Nordic Thunder, kaksinkertainen ilmakitaran maailmanmestari.


– Ilmakitaran soitosta on tullut iso osa elämääni. Soittajat ovat kuin yksi, iso ilmakitaraperhe. kaikki kannustavat toisiaan ja minkäänlaisesta kilpailuasenteesta ei välitetä. Kaikilla on hauskaa, Rautio vakuuttaa.

Ilmakitarointi on hänen mielestään maailmanrauhaa ja hyvää mieltä edistävä harrastus. Osa oululaisista on vielä ennakkoluulojensa vankeina asiaan liittyen, mutta siitä pitäisi Raution mielestä yrittää päästä irti viimeistään tulevan viikonlopun aikana.

– Oululaiset eivät välttämättä heti tajua, että kyseessä on kansainvälisin tapahtuma tällä seudulla. Liike, hauskanpito ja yhteisöllisyys ovat luoneet uudenlaisen taiteen muodon, hän huomauttaa.


Kun Rautio menee lavalle esiintymään, hän ei välitä onko katsomossa yksi vai tuhat ihmistä. Soittamisen fiilis vie mukanaan. Ja se tarttuu myös yleisöön.

– En ole yhdenkään ihmisen nähnyt katsovan soittoa tympääntyneenä. Eikä yksikään soittaja soita hampaat irvessä. Hauskuus tarttuu, hän vakuuttaa.

Ilmakitaran maailmanmestaruuskisoilla on jo pitkät perinteet. Torstain Mustien Hevosten kisaan osallistuu tänä vuonna 27 soittajaa, mukana on entistä enemmän naisia.


MM-finaali starttaa perjantaina klo 20 Rotuaarin aukiolla. Kirkkaimmasta kruunusta ja kitaraseppä Matti Nevalaisen luomuksesta kisaavat kansalliset voittajat Yhdysvalloista, Kanadasta, Iso-Britanniasta, Saksasta, Australiasta ja Japanista, viime vuoden mestari Matt ”The Airistotle” Burns sekä Mustat Hevoset edellispäivän karsinnoista.

Aapo Rautio on harjoitellut karsintaa miettimällä otteita ja koreografioita sekä keksimällä uutta taiteilijanimeä. Little Angus kun ei enää oikein sovi pitkänhuiskealle nuorelle miehelle.

– Valittua biisiä pitää harjoitella kunnolla. Sen sanoma pitää sisäistää ja asenne saada kohdilleen. Tiettyihin paikkoihin on kehiteltävä iskuja, vaikka sitten hyppyjä. En ole koskaan tehnyt voltteja, mutta sitäkin voisi joskus lavalla yrittää, hän pohdiskelee.

Uuden taiteilijanimen, esiintymisasun ja biisin Rautio paljastaa vasta Mustien Hevosten karsinnassa.

– Tärkeintä on aito showmeininki ja se, että kaikilla on hauskaa, hän tuumaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt