Oulu teki vaikutuksen Bond-elokuvan kuvauspaikkojen etsijään Ashaan – Hollywood-elokuvia houkutellaan nyt Suomeen

Elokuvatuotantojen kuvauspaikkajärjestäjiä eli location scoutteja Britanniasta ja Yhdysvalloista kiertää viikon ajan Suomea katsastamassa paikkoja.

Ellen Schwartz, Asha Sharma ja Ben Bailey tutustuivat Ouluun.

17.8.2018 16:16

Lontoon vilkkaaseen liikenteeseen tottuneet Asha Sharma ja Ben Bailey istuvat tyytyväisinä Oulun teatterin vierustalla. Pyöräilylenkki ”pikkukaupungissa” on ollut elämys. Vieressä huokailee Los Angelesista pohjoiseen tullut Ellen Schwartz.

Kolmikko on osa elokuvajärjestäjien ryhmää, joka on tutustunut Oulun seutuun kuvauspaikkoja silmäillen. Muualla Suomessa delegaation reitti on kulkenut Kansallisarkiston tutkijasalista Pyhäsalmen kaivoksen syvyyksien kautta Turun saaristoon. Suomea on esitelty maalta, mereltä ja ilmasta unohtamatta paikallista ruokakulttuuria ja saunaelämyksiä.

Oulun maisemat ovat tehneet suurproduktioihin tottuneisiin vieraisiin syvän vaikutuksen. Muun muassa Mission: Impossiblen ja 007 Spectren Britannian kuvauspaikkoja kartoittanut Sharma voisi kuvitella, että Oulussa tehdään joskus Hollywood-tuotantoa. Bailey sen sijaan ei ole varma pystytäänkö Oulun kokoisessa kaupungissa ottamaan vastaan suuria määriä kuvausten tarvitsemaa rekvisiittaa ja ihmisiä.

– Miljoonien dollareiden tuotannot ovat todella suuria, ihmisiä ja tavaraa liikutellaan paljon. Pienillä paikkakunnilla se ei ole helposti ratkaistava yhtälö, hän pohtii.

Ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa vieraileva Schwartz sanoo olevansa aivan pyörryksissä kaikesta näkemästään.

– Täällä on niin kaunista. Olen nähnyt puhtaita vesistöjä ja uskomatonta arkkitehtuuria, uutta ja vanhaa rakennuskantaa rinnakkain. Voin nähdä elokuvantekijät näissä maisemissa, hän vakuuttaa.

Puolenkymmentä suuren luokan elokuvatuotantojen kuvauspaikkajärjestäjää eli location scouttia kiertää viikon ajan Suomea. Business Finlandin hallinnoima audiovisuaalisen alan tuotantokannustin mahdollistaa scouttien tutustuttamisen pohjoisen olosuhteisiin.

Vierailun tuloksena Suomesta lähtee tuhansia valokuvia ja videoita esiteltäväksi studioille tulevia tuotantoja varten. Reissun päätavoite on saada ensimmäiset Hollywood-kuvaukset Suomeen.

Delegaatio viettää paikallisine oppaineen useamman päivän Suomen eri alueilla. Heidän ohjelmansa on suunniteltu yhteistyössä Pohjois-Suomen ja Länsi-Suomen elokuvakomissioiden sekä pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa. Ohjelma on koottu vieraiden toivomusten mukaan.

Suomeen lanseerattiin viime vuonna 10 miljoonan euron av-alan tuotantokannustin hakemaan paitsi kasvua kotimaiselle elokuva- ja TV-draamatuotannolle, myös houkuttamaan kansainvälisiä tuotantoja Suomeen. Uusi rahoitusmuoto on osa Business Finlandin palveluita.

– Teemme paljon myyntityötä ulkomaisten tuottajien suuntaan. Esittelemme heille Suomen monipuolisia tuotantomahdollisuuksia. Nyt saapuneeseen ryhmään valikoitui kuusi henkilöä, joista kaksi Britanniasta ja loput Yhdysvalloista. Suurin osa heistä on location scoutteja, jotka kiertävät maailmaa ammatikseen etsien kuvauspaikkoja tuotantoihin. Etsimme sopivia henkilöitä, jotka halusimme tuoda Suomeen ja jotka työskentelevät erityisesti suurtuotantojen parissa, kertoo Anne Laurila Pohjois-Suomen elokuvakomissiosta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuvauspaikkajärjestäjien delegaatio kiertää näin laajasti Suomea. Suomen tarjonnasta yritetään antaa mahdollisimman monipuolinen kuva.

– Tavoitteena on ollut vakuuttaa vieraat siitä, että Suomesta löytyy lokaatioiden lisäksi myös huippuluokan palveluita ja alan kokeneita ammattilaisia. Osaamme ottaa Hollywood-studioiden tuotantojen tarpeet huomioon, Laurila painottaa.

Elokuva ja tv-tuotannot tuovat aina alueelle tuloja. Tuotantoryhmät käyttävät paljon rahaa alueen palveluihin ja tuotteisiin – mitä isompi tuotanto, sitä enemmän kaikkea tarvitaan. Tuotannon tuoma näkyvyys on lisäksi merkittävä asia, ja esimerkiksi Islannin matkailu on kasvanut räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun siellä on kuvattu suuria Hollywood-tuotantoja.

Suuria paljastuksia vierailuun liittyen on vielä turha odottaa.

– Valitettavasti tässä vaiheessa emme voi paljastaa, minkälaisia tuotantoja tällä ryhmällä on mahdollisesti mielessään, sillä meitä sitovat tiukat salassapitosopimukset. Mutta delegaation aiemmista tuotannoista löytyy isoja toimintapainotteisia elokuvia eli puhutaan monen sadan hengen tuotantoryhmistä ja satojen miljoonien budjeteista, Laurila toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?