Oulun seutu

Rehtori kavalsi koulun rahoja golf­osakkeeseen, kausi­kortteihin ja ulkomaan­matkoihin – hovi piti vankeus­tuomion voimassa

Julkaistu:

Rikos
Rehtori ehti kavaltaa koulun rahastoista varoja kymmenen vuoden aikana noin 450 000 euroa. Rahoilla koululle oli hankittu muun muassa golfosake, järjestetty opettajien pikkujouluja ja virkistyspäiviä sekä matkusteltu Etelä-Afrikkaan, Kyprokselle, Italian Materaan ja Lontooseen.
Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut Oulun käräjäoikeuden antamaa tuomiota oululaisrehtorin kavallusjutussa. Käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa 2017 Oulun yhteislyseon rehtorin kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Käräjäoikeus tuomitsi Juha Valtakorven viralta pantavaksi ja hänen ylikersantin sotilasarvonsa tuomittiin menetetyksi. Hän joutuu maksamaan Oulun kaupungille korvauksena yli 365 000 euroa anastettujen varojen arvosta ja yli 15 000 euroa sijoitustuottojen menetyksen aiheuttamasta vahingosta sekä runsaat 14 000 euroa oikeudenkäyntikuluista.

Valituksen hovioikeuteen oli tehnyt Valtakorpi. Hän myöntää syyllistyneensä törkeään kavallukseen anastaessaan hallussaan olleita Nanny Liliuksen rahaston varoja 151 412 euron verran, mutta vaati, että syyte enemmälti hylätään.

Hän on lisäksi vaatinut, että syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä hylätään ja hänelle tuomittua rangaistusta alennetaan ja että se määrätään ehdolliseksi. Valtakorpi on myös vaatinut, että Oulun kaupungin vahingonkorvaus- ja oikeudenkäyntikuluvaatimukset hylätään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oulun kaupunki ja syyttäjä vaativat rehtorin valituksen hylkäämistä.

Käräjäoikeuden mukaan Valtakorpi kavalsi vuosikausia koulunsa rahastojen varoja omiin tarkoituksiinsa. Viisikymppinen rehtori tunnettiin avokätisenä miehenä, joka mielellään kestitsi kavereitaan.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta pidätti Valtakorven virasta huhtikuussa 2014. Hän ehti kavaltaa rahastoista varoja kymmenen vuoden aikana noin 450 000 euroa.

Rehtorin omaan käyttöön kavalletuista varoista kului noin 320 000 euroa. Pankkikorttia on käytetty yksityisluonteisiin menoihin 20 500 euron verran. Rahastojen varoilla koululle oli hankittu muun muassa golfosake ja jalkapallon kausikortteja, järjestetty opettajien pikkujouluja ja virkistyspäiviä, ostettu polkupyöriä ja tauluja sekä matkusteltu Etelä-Afrikkaan, Kyprokselle, Italian Materaan ja Lontooseen.

Oulun yhteislyseon koulun hallinnassa ja omistuksessa on ollut yhteensä 11 stipendirahastoa 1970-luvulta lähtien. Käräjäoikeuden mielestä Valtakorpi oli laiminlyönyt näiden rahastojen kirjanpidon. Pääkirjanpitoa ja varsinaista tilinpäätöstä ei ole tehty lainkaan.