Erikoinen näky kiertää Suomea – onko Panulla ja Antilla maailman paras kesätyö?

Kaksi miestä ajelee ympäriinsä lastipyörillä, siivoaa roskia kaupungeista ja tanssii.

Panu Varstala ja Antti Lahti ovat Trash Heroes. Miehet kiertävät Suomea siivoamassa ja tanssimassa.

9.8.2018 10:28

Outo yhdistelmä on liikkunut Suomen kaupungeissa vuodesta 2015 lähtien. Roskasankarit ovat tanssija-koreografi, muusikko Panu Varstala ja tanssija-koreografi, dj Antti Lahti.

Tanssivat roskasankarit ovat yhdessä Trash Heroes. Se on miesten taiteellinen ehdotus paremmasta kaupungista, jossa ajatellaan ympäristöystävällisesti eikä roskata.

Trash Heroes liikkuu ympäristöystävällisesti lastipyörillä. Toiseen pyörään on rakennettu aurinkoenergialla toimiva dj-pöytä ja toisessa on iso lyömäsoitinkioski. Kaksikon tavoitteena on yllättää ihmiset positiivisesti arjen keskellä.

– Trash Heroes on kaupunkiesitys, jossa ajetaan kaupungissa, pysähdytään, siivotaan alue, jotta siinä on parempi tanssia, ja sitten tanssitaan. Ihmiset ovat suhtautuneet todella hienosti. Tämä herättää mielenkiintoa. Negatiivista palautetta on tullut vähän. Ihmiset ovat uteliaita ja myönteisiä, Varstala kertoo.

Kaikki lähti liikkeelle Panun somepäivityksestä vuonna 2014. Hän pohti siinä, että olisikohan maailman paras kesätyö ajella polkupyörällä, siivota ja tanssia. Ajatus sai heti vastakaikua.

– Antti vastasi nopeiten. Aloimme yhteistyöhön ja ensimmäisen keikan teimme Jyväskylän Kesässä vuotta myöhemmin, Panu kertaa idean syntyä.

Siivous- ja tanssikeikkoja on tehty siitä lähtien kymmenkunta kesässä. Suomen lisäksi epätavallinen produktio on kiinnostanut myös ulkomailla.

– Kaikista maanosista on tullut viestejä. Meitä pyydettiin jopa luennoimaan aiheesta ympäristöseminaariin, Antti kertoo.

Suomen kaupunkeja kierrellessään miehet ovat huomanneet, että keskustat pysyvät suhteellisen siisteinä, mutta roskamäärä lisääntyy heti kun lähdetään ydinkeskustasta poispäin. Suomalaiset roskaavat samalla tavalla joka puolella.

– Keskustoista löytyy tupakantumppeja, pulloja, tölkkejä, kertakäyttöisiä kahvimukeja ja kertakäyttögrillejä. Toivottomuuden tunnetta ei ole vielä ilmennyt, mutta maailmantuskaa jonkin verran. Trash Heroes on vaikuttanut omaan arkielämään todella paljon, Panu toteaa.

Siivous- ja tanssikiertueen aikana miehet ovat alkaneet poimia roskia myös kotioloissa. Kauppareissuilla roskat siivotaan roskikseen. Ekologiset arvot ovat nousseet esiin elämässä.

– Perhe on huomannut, että poimin roskia myös kauppareissuilla. Ja auton olen vaihtanut kotimaisella biokaasulla toimivaan kaasuautoon. Yritämme liikkua mahdollisimman ekologisesti muutenkin, Panu sanoo.

Trash Heroes on huomannut tehneensä työtä, jolla on vaikutusta. Ihmiset pysähtyvät keskustelemaan ympäristöasioista ja saattavatpa jopa noukkia tupakantumpit roskikseen.

– Pari kesää sitten yksi äiti soitti ja kertoi, että hänen poikansa leikki kotona supersankarihahmoilla, joiden nimet ovat Panu ja Antti. Supersankarit siivosivat ja tanssivat. Se on ehkä paras palaute, jonka olemme saaneet, Panu kertoo.

Trash Heroes jatkaa työtään niin kauan kuin toimintatapa tuntuu hyvältä. Ketään ei pakoteta siivoamaan tai tanssimaan. Jokainen saa tulla mukaan omalla tavallaan joko osallistumalla, katselemalla tai jatkamalla matkaansa.

Trash Heroes siivoaa ja tanssii Oulussa torstaina 9.8. klo 16-19 reitillä Tuiranpuisto – Madetojan puisto – Åströminpuisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?