Miia Kiiskinen yhdistää työssään markkinointia ja terapiaa: ”Joskus ärsyttäminen toimii erinomaisesti”

Valtaosa Kiiskisen asiakkaista on 40–55-vuotiaita naisia ja miehiä.

26.7.2018 12:00

Ammattikehtaaja kyseenalaistaa ja kannustaa ärsyttämään

Kun Suomen ainoa tulosterapeutti Miia Kiiskinen kävelee Oulun Ainolanpuistossa, hän näkee ympärillään monia työtehtäviään symboloivia paikkoja. Soliseva puro muistuttaa, että välillä elämä on kivikkoja ja virtauksia, sitten taas leppoisan tyyntä ja tasaista. Kauniit valkoiset puusillat ovat kuin väyliä vanhasta uuteen. Suurten porttien takaa voi aueta ihan uudenlainen tulevaisuus.

– Usein esteet ovat omassa päässämme. Emme uskalla avata portteja ja katsoa uusia mahdollisuuksia, Miia miettii.

Markkinoinnin ja terapian yhdistänyt Kiiskinen toimii nyt yrittäjänä sekä pörssiyhtiön markkinointipäällikkönä. Omien urakokemustensa kautta hän päätyi opiskelemaan kognitiivista lyhytterapiaa.

Vuosi sitten hän perusti yrityksen, joka tarjoaa markkinointipalveluita ja tulosterapiaa. Kiiskinen nimittää itseään tulosterapeutiksi ja ammattikehtaajaksi.

– Sillä tarkoitan sitä, että uskallan kyseenalaistaa. Ei kannata miettiä asioita aina samalla tavalla kuin kaikki muut. Kaikkia ei voi miellyttää ja keskitielle on turha hakeutua. Oma kaista pitää rohkeasti löytää. Joskus ärsyttäminen toimii erinomaisesti, hän naurahtaa.

Tulosterapia on Kiiskisen mukaan oman ajattelun tietoista kehittämistä. Se perustuu kognitiiviseen lyhytterapiaan, joka tutkii ajatusten, tunteiden ja kokemusten vaikutuksia ihmisen toimintatapoihin. Tavoitteena on auttaa asiakasta ymmärtämään omia ajatus-, tunne- ja käyttäytymismalleja sekä tarvittaessa löytää keinoja niiden muuttamiseen.

Markkinoinnin ja terapian yhdistäminen oli Kiiskiselle luonnollinen valinta, sillä 90 prosenttia markkinoinnista on hänen mukaansa psykologiaa, ihmisiin vaikuttamista.

– Etsin jotakin uutta ja halusin yrittäjänä yhdistää nämä kaksi minulle tärkeää asiaa. Moni tuli sanomaan sen olevan mahdotonta, mutta siitä sain vain lisäintoa. Halusin myös kehittää jonkun oman terapianimikkeen, koska en tarjoa perinteistä terapiaa. Mietin sanoja, jotka kuvaavat tuloshakuista työtäni, ja siitä se syntyi: tulosterapia! Googlekaan ei sanaa tuntenut, joten se on ihan uniikki, Kiiskinen kertaa oman tulosterapian syntymistä.

Valtaosa Kiiskisen asiakkaista on 40–55-vuotiaita naisia ja miehiä, jotka haluavat tavoitella uusia asioita elämässään. He ovat luoneet jo uraa ja kasvattaneet lapsensa. Mieli tekisi hypätä uuteen, mutta uskallusta siihen ei tunnu löytyvän.

– Yli nelikymppinen on ihanan ahne elämälle. Hän ei tyydy enää kaikkeen ja hän haluaa tavoitella itselle tärkeitä asioita, elää rohkeasti omannäköistä elämää tekemällä asioita, joista nauttii. Muistutan aina, että elämä kantaa suurissakin hypyissä. Autan näkemään oman tilanteen ja mahdollisuudet laajemmin ja eri perspektiiveistä, hän sanoo.

Muutoksen etsiminen ei ole aina helppoa tai yksiselitteistä. Kiiskisen mukaan moni tuskailee asian kanssa vuosikausia osaamatta tehdä mitään. Tilanteesta pääsee useimmiten eteenpäin, kun asiat pannaan järjestykseen ja niitä tarkastellaan ulkopuolisen kanssa eri kantilta. Apuna ovat fläppitaulu, suulliset ja kirjalliset tehtävät sekä keskustelut.

Kiiskinen on miettinyt paljon menestymisen salaisuutta. Miksi joku ihminen menestyy ja toinen taas ei? Hän arvelee, että menestyviä ihmisiä yhdistävät tavoitteellisuus ja ratkaisukeskeisyys. Heillä on hyvä itsetuntemus, empatiakykyä ja tilannetajua. Onnellisuus on menestymisen jaloin muoto, Miia kiteyttää.

Kiiskinen muistuttaa asiakkaitaan usein siitä, että ihmisellä on yli 60 000 ajatusta joka päivä, mutta niistä peräti 90 prosenttia on samoja kuin eilen. Ajatuksista vähintään kolmasosa on epätosia tai hyödyttömiä.

– Juutumme niin helposti yhteen ja samaan. Ajatuksilla ja uskomuksilla on elämässä valtava voima. Ymmärtämällä oman mielen toimintaperiaatteita pystymme valjastamaan mielen voiman hyötykäyttöömme. Vanhan sanonnan mukaan voittaja on se, joka näkee enemmän vaihtoehtoja.

Miia Kiiskinen

  • Syntynyt 3.12.1973 Raahessa, asunut Oulussa vuodesta 2000 lähtien.

  • Tulosterapeutti, ammattikehtaaja, tuotteistaja, markkinoija.

  • Pörssiyhtiön markkinointipäällikkö.

  • Kognitiivisen lyhytterapian erityispätevyys (2018).

  • Harrastaa kotoilua, kävelyä ja muumimukien keräilyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?