Oulun Pride käyntiin kuuden vuoden tauon jälkeen

Oulun pride alkoi tänään.

Tuottaja Martu Väisänen pitää tapahtumaa koko kansan juhlana, jonka tavoitteena on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja näkyvyyden lisääminen.

18.7.2018 17:55

Oulun Pride juhlii yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja hyvinvointia 18.-22. heinäkuuta. Päivien huipentuma, Pride-kulkue lähtee liikkeelle lauantaina 21.7. klo 13 Rotuaarin pallolta.

Oulu Pride-viikon järjestää Oulun SETA ry, joka on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia ja oikeuksia edistävä vapaaehtoisvoimin pyörivä yhdistys. Tuottaja Martu Väisänen pitää tapahtumaa koko kansan juhlana, jonka tavoitteena on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja näkyvyyden lisääminen.

– Oulu Pride juhlistaa ja alleviivaa meidän kaikkien vapautta olla sellaisia kuin olemme. Samalla se muistuttaa meitä siitä vastuusta, jota kannamme yhteiskunnassa, joka ei ole vielä tasa-arvoinen tai yhdenvertainen kaikille, hän huomauttaa.

Vuoden 2018 Oulu Priden teemana on hyvinvointi kaikessa laajuudessaan.

– Hyvinvointi on fyysistä ja psyykkistä terveyttä, kulttuuria, liikuntaa, rakkautta, luonnossa liikkumista ja paljon muuta. Yksilön hyvinvointi on olennainen osa yhteisön hyvinvointia ja siihen liittyy tiiviisti oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun seksuaalisuudesta tai sukupuolesta riippumatta. Viestimme on: hyvinvointi kuuluu kaikille! Väisänen sanoo.

Edellinen Pride järjestettiin Oulussa vuonna 2012. Kulkueeseen osallistui silloin noin 500 ihmistä sateesta huolimatta. Tänä vuonna odotukset ovat korkealla. Ennusteet lupaavat aurinkoista säätä ja kulkueeseen odotetaan mukaan noin 1 200 osallistujaa.

Väisänen arvelee, että kuuden vuoden tauon aikana pride-väki on kerännyt voimia ja tapahtuma saa entistä paremman ja iloisemman ilmeen.

– Tapahtuman kokoajista on ollut pulaa, siitä kuuden vuoden tauko. Ihmiset väsyivät, kun töitä paiskittiin vapaaehtoisvoimin. Ensi vuodeksi on tarkoitus saada rahoitusta sen verran, että pystytään palkkaamaan vastuuhenkilö ohjelmaa kokoamaan, hän sanoo.

Väisäsen mukaan Pride on arvokas tapahtuma ja sitä tarvitaan edelleenkin tuomaan vähemmistöjen asiaa esille. Näkyvyyttä tarvitaan edelleen.

– Järjestelyjen yhteydessä olen huomannut, että Oulussa on vielä isojakin yhteisöjä, jotka eivät lähde mukaan leimaantumisen pelossa. On vielä paljon ihmisiä kaapissa oman identiteettinsä takia. Syrjintä on totta tänäkin päivänä, valitettavasti. Sitten kun ollaan lain edessä tasa-arvoisia, pridejä ei tarvita, Väisänen pohtii.

Oulun Pride käynnistyi epävirallisesti jo maanantaina, mutta virallinen avaustapahtuma on tänään keskiviikkona. Päivien aikana on yli 60 tapahtumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?