Elokuvatuottaja Ilkka Matila palasi tv-sarjojen pariin – yksi selvä syy: ”Nyt tarinat saavat enemmän katsojia”

Matilan edellinen televisiotyö on vuodelta 1995.

Elokuvatuottaja Ilkka Matila lapsuutensa maisemissa Kellon venesatamassa.

20.6.2018 13:00

Elokuvatuottaja Ilkka Matila seisoo Kellon Kiviniemen sataman aallonmurtajalla ja viisoo iloisesti merelle päin. Matilan lapsuudessa ranta oli vielä pieni kalastajakylä, jossa verkot roikkuivat puiden välissä paikkaamista varten.

– Tuossa opettelin uimaan. Ja tuosta lähdettiin isoenon kanssa kalastamaan. Trooli oli suuri ja muistan, kun kalat putosivat siitä veneen pohjalle ja jäimme seisomaan niiden keskelle. Kuvittele: eläviä, kiemurtelevia kaloja vyötärölle saakka, Matila innostuu muistelemaan lapsuuskesiään pohjoisessa.

55-vuotias elokuvatuottaja kävi koulunsa Kajaanissa, mutta vietti kaikki lomat ja vapaa-ajat suvun huvilalla Kiviniemessä. Vanha Uuvenperän huvila-alue oli 1960- ja 1970-luvuilla yllättävän kansainvälinen paikka.

Naapurustossa asui tataariperhe, suomalais-persialainen perhe ja suomenruotsalaisia. Lapsia oli paljon ja kaikki leikkivät keskenään.

– Ei siinä eroteltu, että kuka on muslimi ja kuka mitäkin. Kesät kuluivat rannoilla ja metsissä juoksennellessa. Jälkeenpäin ajateltuna elimme monikulttuurista aikaa jo tuolloin, Matila pohdiskelee.

Matila valmistui Berliinin taidekorkeakoulusta vuonna 1992.

Matila on tuottanut uransa aikana 21 kokoillan elokuvaa, mukana muun muassa Rukajärven tie (1999), Rölli ja metsänhenki (2001), Suden vuosi (2007), Äideistä parhain (2005), Vadelmavenepakolainen (2014) ja Ikitie (2017). Parhaan elokuvan Jussi-palkinnon hän on käynyt pokkaamassa kaksi kertaa. Vadelmavenepakolainen palkittiin parhaan pohjoismaisen elokuvan palkinnolla Haugesundissa.

Berliinin taidekorkeakoulusta vuonna 1992 valmistunut Matila työskenteli vuosia Saksassa ja Islannissa ennen kuin palasi takaisin Suomeen. Nykyinen tuotantoyhtiö, MRP Matila Röhr Productions, syntyi vuonna 1997 yhdessä Marko Röhrin kanssa.

Oulun seutu on kansainvälistä uraa luoneelle miehelle tuttu ja rakas, sillä maanmittausinsinöörinä työskennellyt isä on kotoisin Tyrnävältä ja myyntipäällikkö-äiti Karjasillalta. Kellon maisemat tulivat tutuiksi isoeno Eino Ylikiutun kautta.

– Hän oli kalastaja ja veneenveistäjä, joka otti poikaset mukaansa töihin.

Suurten elokuvatuotantojen jälkeen Matila on palannut televisioviihteen pariin. Edellisestä tv-työstä onkin aikaa, sillä televisio ei ole kiinnostanut miestä sitten vuoden 1995 Yleisradiolle tehdyn hevossarjan 13. ratsastaja jälkeen.

Matilan mielestä aikaisemmin laadukkaiden tv-sarjojen tekeminen oli liian työlästä. Tilaajia oli vähän ja resurssit pieniä.

– Nyt tarinat saavat enemmän katsojia suoratoistopalvelujen kautta. Kanavilla on mahdollisuus satsata niihin. Keskikokoiselle draamaelokuvalle on vaikea löytää tilaajaa, mutta tv-sarjalle ei, hän arvioi tilannetta.

Oulun seudulla ja Keski-Pohjanmaalla Elisa Viihteelle kuvattava Kaikki synnit -rikosdraama on tuonut tuotannon kymmeneksi viikoksi pohjoiseen. Matila kertoo käyttävänsä pohjoista työvoimaa aina kun se vain on mahdollista.

– Aiemmin täältä valmistui paljon media-alan ammattilaisia. Minullakin on töissä edelleen ihmisiä, jotka tulivat aikoinaan harjoittelijoina pohjoisen opiskelupaikoista. Nyt tilanne on aivan toinen. Koulutusta on vähennetty ja työryhmiin on vaikea löytää ammattilaisia. Kuitenkin tuotantojen määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Kymmenen viikon kuvaukset ovat Matilan mukaan niin vaativa ponnistus, että kuvauspaikoilla viihtyy paremmin, kun työntekijällä on jonkinlainen side alueeseen.

– Tuttavat, sukulaiset, perhe tai ystävät lisäävät työntekijöiden viihtymistä ja sitä kautta työmotivaatiota, hän toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?