Kaupunkipyörät telineissä jo ensi kesänä – tavoitteena 500 pyörää - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Kaupunkipyörät telineissä jo ensi kesänä – tavoitteena 500 pyörää

Kaupunkipyörät saattavat näkyä Oulun liikenteessä jo ensi kesänä.

15.6.2018 15:53

Liikenneinsinööri Harri Vaarala Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista sanoo, että aikataulu on haastava, mutta mahdollinen.

– Suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä kaupunkipyöräjärjestelmien sekä maksuvälineteknologioiden nopeaan kehittymiseen. Valmistelemme parhaillaan kaupunkipyörien hankintaa, tavoitteena on saada ne kaduille toukokuussa 2019. Aikataulu on haastava, mutta teemme kovasti töitä sen eteen, että suunnitelma toteutuu, hän toteaa.

Oulun kaupunginhallitus päätti viime marraskuussa hankkia kaupunkipyöräjärjestelmän. Oulussa ei ole aiemmin ollut nykyaikaista kaupunkipyöräjärjestelmää, erilaisia pienimuotoisia vuokrapyöräpalveluita on joskus aiemmin ollut eri toimijoiden järjestämänä.

Valtuustolle on tehty myös 43 valtuutetun allekirjoittama aloite, jossa kaupunki hankkisi kilpailuttamalla noin 500 kaupunkipyörää yhteishinnalla yli 500 000 euroa. Aloitteessa ehdotetaan, että pyörät kunnostettaisiin vanhoista, hylätyistä pyöristä esimerkiksi tukityöllistettävien ja nuorten työpajojen voimin.

Suomessa on jo toiminnassa kaupunkipyöräjärjestelmiä Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Oulussa aiotaan ottaa mallia niistä.

Helsingissä kaupunkipyöriä on vuokrattavana kaikkiaan 1 500 ja vuokrausasemia 150 kappaletta eri puolilla kaupunkia. Perushinta on 30 euroa huhti-lokakuun ajaksi. Sillä summalla saa ajaa veloituksetta koko kesän aina enintään puoli tuntia kerrallaan.

– Kaupunkipyöräjärjestelmä on ensisijaisesti palvelu, ihan niin kuin joukkoliikennekin. Ne mahdollistavat matkaketjujen muodostamisen ja tehokkaan sekä kestävän liikkumisen keskustassa ja keskustan lähialueilla. Pyöräilystä tulee tätä kautta entistä näkyvämpi osa kaupunkiliikennettä, jolloin pyöräilyn turvallisuus paranee, Vaarala arvioi kaupunkipyörien hyviä puolia.

Hänen mukaansa kaupunkipyöräjärjestelmä tekee pyöräilystä nykyistä hyväksytympää suuren yleisön silmissä.

– Kaupunkipyöräilijöiksi siirtyy myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät muuten pyöräilisi, Vaarala toteaa.

Lue lisää Oulun uutisia täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?