Oulun puroihin pedataan ainutlaatuisia kutupaikkoja taimenille: ”Kaikenlainen kalastaminen jatkossa kiellettyä” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulun puroihin pedataan ainutlaatuisia kutupaikkoja taimenille: ”Kaikenlainen kalastaminen jatkossa kiellettyä”

Oulun suurimman ja kauneimman kaupunkipuiston puron varressa on ryhdytty tositoimiin.

13.6.2018 17:15

Maisema-arkkitehti Jukka Jormola lappaa Ainolanpuistossa soraa kottikärryihin hiki päässä. Kun työ on tarpeeksi tärkeää, sitä ei hidasta edes seminaariin päälle puettu kesäpuku Jormola on mukana valtakunnallisessa vesistökunnostusverkostossa, joka kokoustaa kaksi päivää Oulussa. Seminaariväki jalkautuu välillä luentosaleista maastoon.

Vesienkunnostusalan ”grand old man” Jormola pitää Ainolanpuiston puroja ainutlaatuisena kunnostuskohteena.

– Puiston purot ovat suojaisia ja niissä ei ole petokaloja. Paikka on jokisuistossa ja sieltä on yhteys mereen. Uskon, että tästä tulee hyvä kutupaikka taimenille, hän arvioi.

Purojen maisemallista arvoa keskeisessä kaupunkiympäristössä kohennetaan samalla, kun purot kunnostetaan.

Jormola on ollut mukana muutama vuosi sitten samanlaisessa hankkeessa, kun Imatralla kunnostettiin kaupunkipuro. Siitä on muodostunut vilkas kutupaikka taimenille.

Oulun keskustassa sijaitsevan kaupunkipuiston eli Hupisaarten puistoalueen purot kunnostetaan ja niihin tuodaan kaloja. Luonnonvarakeskus (Luke) siirtää puroihin syksyllä 2018 aikuisia taimenia ja varustaa osan alueesta kalojen seurantaan tarvittavilla antenneilla.

Kalat on merkitty niin sanotuilla PIT-merkeillä, jotka ovat samankaltaisia kuin lemmikkieläimillä käytetyt mikrosirut. Kalojen kalastaminen puroista on kiellettyä.

– Kaikenlainen kalastaminen puroalueilla ja Lasaretinväylässä sekä kauneusaltaissa on jatkossa kiellettyä, huomauttaa Heikki Pulkkinen Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

Jormola uskoo, että taimenet saavat polskia rauhassa vesissä, sillä sosiaalinen kontrolli pitää kalastushaluiset kurissa.

– Täällä liikkuu paljon ihmisiä ja joku uskaltautuu kalastamaan, siitä ilmoitetaan eteenpäin, hän arvelee.

Hupisaarten puistoalueella, jota kutsutaan myös Ainolanpuistoksi, risteilee yhteensä lähes kahden kilometrin verran pieniä kaupunkipuroja. Niiden kunnostamistyöt alkoivat syksyllä 2017.

Tavoitteena on parantaa puroihin kotiutettavien lohikalojen elinympäristöä sekä purojen maisemallista arvoa keskeisessä kaupunkiympäristössä. Kunnostukset valmistuvat elokuun loppuun mennessä.

Tavoitteena on parantaa puroihin kotiutettavien lohikalojen elinympäristöä.

Ouluun kokoontuneen valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston seminaariväki liittyi puronkunnostajiin keskiviikkoiltapäivän ajaksi. Seminaarin maastoretkiä tehdään myös muualle. Niiden aikana kuullaan paikallisten kunnostustoimijoiden, maatalousyrittäjien ja asiantuntijoiden kohde-esittelyjä alueen kosteikkokohteista, luontoarvoja ylläpitävästä rantalaidunnuksesta, peltoalueiden luonnonmukaisen kuivatuksen ratkaisuista, järvi-, joki- ja purokunnostuksista sekä kalateistä.

Suomen luonnonsuojeluliitosta seminaarissa mukana oleva Ilpo Koppinen arvioi Hupisaarten puistoaluetta ensimmäistä kertaa. Hän pitää puroja potentiaalisina lisääntymisalueina taimenille.

– Lisääntymispaikat kunnostetaan nyt ja jo syksyllä niihin voi nousta taimenia kutemaan. 4-6 vuoden päästä täällä syntynyt taimen saattaa palata lisääntymään syntymäpuroonsa, Koppinen toteaa.

Oulun seminaari järjestetään Suomen ympäristökeskuksen, ProAgria Oulun hallinnoiman VYYHTI II -hankkeen, Metsähallituksen koordinoiman Freshabit LIFE IP -hankkeen, Pohjois-Pohjanmaan liiton hallinnoiman Iijoen otva -hankkeen, Suomen metsäkeskuksen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyönä.

Purojen kunnostus jatkuu lauantaina 16. kesäkuuta klo 9-15 talkoilla, joihin voivat osallistua myös kaupunkilaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?