Oulun seutu

10 suuren kaupungin vuokravertailu: Oulun keskivuokrat maan halvimpia – Katso, miten muut kaupungit sijoittuvat?

Julkaistu:

Kymmenen suuren kaupungin vertailussa Oulun kaikkien asuntojen keskivuokrahinnat neliötä kohden olivat maan edullisimmat.
IS tutki vuokra-asuntojen hintoja suurimmissa kaupungeissa. Selvisi, että Oulusta saa reilun kokoisen kaksion rahalla, joka riittäisi Helsingissä vain pieneen yksiöön. Oulussa vuokra-asuminen on edullisempaa kuin vaikkapa Kuopiossa tai Lahdessa.

Tutkimuksen mukaan kymmeniä tuhansia asuntoja omistavat Sato ja Kojamo (Lumo-asunnot) eivät pyydä vapaarahoitteisista kohteistaan merkitsevästi yleisen hintatason yli meneviä hintoja.

Saton ja Lumo-asuntojen keskihinnoissa on toki paikkakuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi Oulussa Sato on vajaan euron neliöltä Lumoa kalliimpi, kun vaikkapa Jyväskylässä neliöhinnat ovat molemmilla yrityksillä lähes identtiset. Puolestaan Lahdessa Sato on jostain syystä paljon keskimääräistä vuokratasoa edullisempi.

Saton asuntoliiketoiminnasta vastaava johtaja Antti Asteljoki sanoo, että paikallisille hintaeroille voi olla monta syytä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sijainti vaikuttaa eniten, mutta täytyy muistaa, että jokainen asunto on yksilö. Asunto ei ole pelkästään seinät ja katto, Asteljoki muistuttaa.

Sekä Saton asunnoissa että suurimmassa osassa Lumo-kohteita internet kuuluu vuokrahintaan.

Kojamon myynnin palveluista vastaava yksikönjohtaja Pia Jaakola kertoo, että rakennus- tai remontointivuosi vaikuttaa paljon asunnon vuokraan.

– Jos kohde on ihan vasta valmistunut, peruskorjattu tai remontoitu, se vaikuttaa tietysti vuokraan, Jaakola sanoo.

Kojamon ja Saton kaltaiset suuret vuokranantajat joutuvat määrittelemään tuhansien asuntojen vuokria ympäri Suomea. Paikallistuntemus on Jaakolan mukaan siinä tärkeää. Siksi Kojamolla onkin paikallistoimistot kaikissa isoissa kaupungeissa.

Asteljoki kertoo, että myös Sato tekee päätöksen jokaisen asunnon vuokran määrästä tapauskohtaisesti.

– Jokainen hinnoittelupäätös tapahtuu markkinalähtöisesti, Asteljoki sanoo.

– Hintataso on silloin oikea, kun vuokralainen löytyy.

Myös Kojamon Jaakola painottaa sitä, että asuntojen hinnat määrittyvät paikallisen mikromarkkinan mukaan, asuntokohtaisesti.

Alla Saton ja Kojamon (Lumo) vapaiden kohteiden hinnat sekä Tilastokeskuksen laskema alueen keskihinta. Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Näin tutkittiin

  • IS kävi läpi kaikki Saton ja Kojamon vapaat asunnot Suomessa, ja vertasi niiden keskineliöhintoja Tilastokeskuksen vuokra-asuntodataan.
  • Mukaan vertailuun poimittiin vain vapaarahoitteiset kohteet (Kojamolla niiden nimi on Lumo) ja sellaiset kaupungit, joissa oli vähintään kymmenen kohdetta, joita verrata. Sekä Satolla että Kojamolla oli satoja tällaisia vapaita tai kesällä vapautumassa olevia koteja.
  • Tilastokeskuksen vuokrahintatilasto on vuodelta 2017, joten vertailtavuus ei ole täydellinen. Se myös sisältää paljon Saton ja Kojamon kohteita.